۰۴ دی ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۸
کد خبر: ۱۱۹۶۶۹

سیری در سیره عملی و علمی آخوند خراسانی منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب سیری در سیره عملی و علمی آخوند خراسانی به قلم آیت‌الله میرزا عبدالرضا کفایی خراسانی و دیگران منتشر شد.
سيري در سيره عملي و علمي آخوند خراساني


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب سیری در سیره عملی و علمی آخوند خراسانی به قلم آیت‌الله میرزا عبدالرضا کفایی خراسانی و دیگران از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی معاونت پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شد.

مجموعه حاضر ثمره تأمل علمایی است که خود از میراث علمی و عملی آخوند ملامحمدکاظم خراسانی بهره برده‌اند؛ بخش اول این اثر رساله‌ای است در شرح احوال آخوند خراسانی که از سوی نوه ایشان میرزا عبدالرضا کفایی به نگارش درآمده است و عمده مطالب آن به نقل از فرزند آخوند و یا شاگردان بی‌واسطه ایشان آورده شده است.

بخش دوم مجموعه خاطره‌ها و حکایت‌هایی است که فقیه و رجالی بزرگ معاصر آیت‌الله شبیری زنجانی درباره محقق خراسانی در خاطر داشته‌اند که از سوی علی‌اکبر زمانی‌نژاد تنظیم و به دبیرخانه کنگره آخوند خراسانی ارسال شده است و بخش سوم به خاطره‌ها و حکایت‌هایی اختصاص دارد که برای اولین‌بار منتشر می‌شون و یا در صورت سابقه نشر به صورت تکمیلی در این اثر آورده شده‌اند.

حکایت‌ها به صورت مستند، مکتوب یا شفاهی نقل شده و تنها برای یک دست بودن شیوه حکایت‌ها، اقدام به نگارش مجدد آنها شده است؛ در مواردی هم که چند نقل متفاوت وجود داشته تا جایی که ممکن بوده، اقدام به تلفیق داستان و در غیر این صورت گزینش روایت موثق‌تر شده است.

بخش چهارم کتاب، تقریرات درس اخلاق مرحوم آخوند خراسانی است که در اواخر زندگی ایشان برای طلاب القا شده است و برای نخستین‌بار و از روی یک نسخه نقیس با تصحیح «محسن صادقی» منتشر می‌شود و در پایان کتاب نیز چند تصویر از مرحوم آخوند خراسانی به چشم می‌خورد.

در بخش اول اثر با عنوان «گفتاری موجز درباره حیات و شخصیت شیخ المتأخرین آخوند ملامحمدکاظم خراسانی» به قلم میرزا عبدالرضا کفایی خراسانی آمده است: «توفیق بی‌نظیر آخوند خراسانی در عرصه تدریس با صرف نظر از مقام رفیع دانش وی و ابداعاتش در علم اصول و قدرت بیان شگرف و شگفت‌آور او، مرهون ابتکار وی در شیوه و طرز تدریس بوده است».

این نوشتار می‌افزاید: «روش او در طرح مطالب و اهتمامش به حذف زوائد و کیفیت ورودش در بحث و خروجش از آن و چگونگی نتیجه‌گیری از ادله و مقدمات،‌منحصر به خود وی و غیرقابل تقلید به نظر می‌رسید؛ اسلوب انحصاری او در تدریس سبب شد که دوره خارج علم اصول که تا پیش از آن هجده سال زمان می‌برد، در حوزه درس وی به چهار سال تقلیل یابد و در نتیجه طلبه مستعد کوشا زودتر به رتبه اجتهاد نائل شود».

«آخوند خراسانی از دیدگاه آیت‌الله شبیری زنجانی» عنوان بخش دیگری است که به اهتمام علی اکبر زمانی‌نژاد گردآوری شده است که توحید آخوند، علاقه به طلاب، حکایت آخوند و میرزا علی اکبر نوقانی، حکایت آخوند و طلبه ضد مشروطه، مطایبه با حاج آقا رضا، مراتب معنوی، حواشی آخوند بر مکاسب، مشی کریمانه با مخالفان، مقایسه آخوند با صاحب عروه و بی‌اعتنایی آخوند به دنیا بخشی از مطالب آن است.

در بی‌اعتنایی آخوند به دنیا می‌خوانیم: «هرکس با مرحوم آخوند سر و کاری داشت، از بی‌هوا بودن او به جاه دنیا و اعتنا نداشتن و اجتناب او از دنیا مطالب زیادی نقل کرده است؛ متاع دنیا و امور دنیا در نظر مرحوم آخوند مثل خاک بود. پدر آقای سیدعلی لواسانی، مرحوم سیدابوالقاسم از علما و از رفقای مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی بود؛ آقا سیدعلی می‌گفت: پدر من اول از مستبدین بود و در عین حال از عشّاق مرحوم آخوند بود».

محمدعلی نجفی در بخش چهارم این اثر با عنوان «نکاتی درباره سیره علمی و عملی آخوند خراسانی» در صدد است تا در شش بخش کوشش وی را در مسیر دانش‌اندوزی، احترام به علم و اهل علم، تدریس، عبادت مورد بررسی قرار دهد و داستان‌های علمی و اخلاقی و حکایاتی از وفات این عالم بزرگوار را بیان کند.

بخش چهارم این اثر نیز با عنوان «تقریرات دروس اخلاق آخوند خراسانی» به همت محسن صادقی گردآوری شده است که در بخشی از آن می‌خوانیم: «آیت‌الله آخوند مولی محمدکاظم خراسانی که در سلوک اخلاقی مردمی به شدت اخلاقی،‌ مؤدب به آداب و خوش برخورد و با گذشت بود، افزون بر کسب مقامات علمی، چهار سال در درس اخلاق سیدعلی شوشتری و بنابر بعضی نقل‌ها در درس آخوند ملاحسینقلی همدانی نیز شرکت کرده است».

گفتنی است، کتاب سیری در سیره عملی و علمی آخوند خراسانی به قلم آیت‌الله میرزا عبدالرضا کفایی خراسانی و دیگران در قطع وزیری، 240 صفحه، شمارگان یک هزار و چهارصد نسخه و به قیمت شش هزار و پانصد تومان از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است. /920/ن601/ع

ارسال نظرات