۲۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۷
کد خبر: ۱۷۲۳۳۱
بشار اسد:

عوامل خارجی سعی در طولانی ‌کردن بحران سوریه دارند

خبرگزاری رسا ـ رییس‌ جمهور سوریه با تشریح موضعش درباره تحولات داخلی این کشور گفت: وضعیت کنونی، جنگ میان دو ارتش نیست و عوامل خارجی می‌کوشند هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ نظامی به این بحران دامن بزنند.
بشار اسد

 

به گزارش خبرگزاری رسا «بشار اسد» رییس جمهور سوریه در گفت‌وگو با روزنامه آلمانی «فرانکفورترآلگماینه» درباره انتقال سلاح برای معارضان، استفاده از سلاح‌های شیمیایی و نقش کشورهای خارجی در کنفرانس ژنو موضع کشورش را تبیین کرد.

 

خبرنگار این روزنامه نخست درباره از دست رفتن کنترل ارتش بر بخش‌هایی از سوریه و امکان هرج و مرج در این کشور از وی پرسید. اسد در پاسخ گفت: ما خود را درگیر جنگی نمی‌دانیم که در آن کنترل بر بخش‌هایی از کشور را از دست بدهیم. به عبارتی این جنگ یک ارتش در برابر ارتشی دیگر نیست. ارتش ما علیه چند باند عمل می‌کند. درست این است که ارتش ما فقط در محلی نفوذ می‌کند که آنها وارد شوند. به این ترتیب ما در هر محلی که وارد می‌شویم، کنترل را هم در دست می‌گیریم. دستگیری تروریست‌ها بهای بالایی دارد. ما درباره اینکه تروریست‌ها را از خاک خود بیرون برانیم، تردید نداریم و مسئله ویرانی‌هایی است که برجای می‌ماند.

 

اسد درباره اینکه آیا هر مخالفی را تروریست می‌داند، تصریح کرد: آیا در کشور شما مجاز است که (افراد) اسلحه حمل کنند و افراد بی‌گناه را بکشند، شهروندان را ترور کنند و خرابی به بار آورند؟ در هر کشوری آنهایی که سلاح حمل‌ می‌کنند منهای ارتش و پلیس تا دیگران را بترسانند و بکشند، تروریست هستند و در سوریه نیز آنهایی که سلاح حمل می‌کنند، همین وضعیت را دارند و اینکه انگیزه افراط‌گرایانه و یا جنایی داشته باشند به آنها تروریست گفته می‌شود. ما بین تروریست‌ها و مخالفانی که برنامه‌ای سیاسی دارند، فرق می‌گذاریم.

 

اینکه تا چه زمانی جنگ در سوریه ادامه خواهد داشت، دیگر پرسش خبرنگار روزنامه آلمانی بود. رییس‌جمهور سوریه اظهار داشت: از روزهای آغازین این پرسش از من پرسیده می‌شد که جنگ تا کی ادامه خواهد داشت و من پاسخ می‌دادم که بحران می‌تواند تا مدت زمانی طولانی ادامه داشته باشد. البته عامل خارجی در این مورد آشکار است. یک بحران داخلی در نهایت یا حل و فصل می‌شود و یا به جنگی داخلی منجر می‌شود که وضعیت کنونی هیچکدام نیست. دلیل این {وضعیت} عامل خارجی است که تلاش می‌کند این بحران هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ نظامی طولانی‌ شود.

 

اسد درباره اقداماتی که دولتش در راستای اصلاحات انجام داده است نیز خاطر نشان ساخت: از آغاز بحران و حتی از چندین سال پیش از ناآرامی‌ها ما اصلاحات را آغاز کرده بودیم. ما بسیاری از قوانین را که مربوط به وضعیت اظطراری می‌شوند را لغو کردیم. قانون اساسی را تغییر دادیم و در این زمینه اصلاحات انجام دادیم. شاید غرب بداند و شاید هم از این موضوع اطلاعی نداشته باشد. آنچه غرب نمی‌خواهد ببیند این است که در اولین هفته‌های تظاهرات‌، پلیس کشته داد {و نیروها} شهید شدند. چطور در پی برگزاری تظاهراتی آرام پلیس کشته می‌شود. در میان تظاهرات‌کنندگان افراد مسلحی بودند که به نیروهای پلیس شلیک کردند. در برخی موارد آنها در میادین در میان تظاهرات‌کنندگان به مردم و پلیس شلیک می‌کردند.

 

ما به دنبال اصلاحات در سوریه هستیم

 

اسد هر گونه اقدام در مناطق مرزی را به معنای طراحی مجدد نقشه منطقه دانست و تأکید کرد: این اقدام مانند دومینو است که هیچ کس کنترلی بر آن نخواهد داشت. یکی از قدرت‌های بزرگ این روند را آغاز می‌کند و هیچ کس جلودار آن نیست. هم ‌اکنون در خاورمیانه جدید مرزهای تازه اجتماعی از قبیل مرزهای مذهبی و ملی در کنار مرزهای سیاسی به وجود آمده‌اند که شرایط را پیچیده می‌کنند. از این رو هیچ کس نمی‌تواند منطقه را با مرزهای جدید تصور کند چرا که این نقشه‌ای خواهد بود که در آن جنگ‌هایی بدون حد و مرز جریان خواهد داشت و هیچ کس هم نمی‌تواند آن را متوقف کند.

 

وی افزود: اگر ما سناریوی سوریه بحران زده ویران را متوقف کنیم، من به سناریوی مثبت دیگری اعتقاد دارم. نخستین اقدام بازگرداندن امنیت و ثبات است. دومین گام بازسازی است. اما بزرگترین و مهمترین کاری که باید انجام شود، موضع‌گیری علیه افراط گرایان است. روشن شده که در برخی از جوامع منطقه‌ای جهت گیری به سمت افراط‌گرایی به ویژه از لحاظ مذهبی آغاز شده است. اکنون صحبت از این است که آیا ما می‌توانیم در این روند جایگاهی داشته باشیم. برخی صحبت از همزیستی می‌کنند و گروهی هم سخن از تحمل می‌کنند. اما کسی که تحمل می‌کند، امکان دارد روزی دیگر نتواند تحمل کند که این مربوط به همکاری بخشی از جامعه می‌شود که امکان دارد در منطقه تحقق بگیرد. موضوع دیگر اصلاحات است که ما خواستار آن هستیم. اما سوال اینجاست که چه ساختار سیاسی می‌تواند جامعه ما را با هم پیوند دهد: نظام ریاست جمهوری، پارلمانی؟ نظام حزبی چگونه خواهد بود؟ ما اینجا نمی‌توانیم هیچ حزب مذهبی اعم از مسیحی یا مسلمان داشته باشیم. از دید ما مذهب بازتاب دیدگاه‌های شخصی است و جایگاهی در سیاست ندارد. مهمترین موضوع این است که دیگران این مسئله را بپذیرند و اگر این اقدام را انجام ندهیم، نمی‌توانیم دموکراسی ایجاد کنیم. غیر از اینکه درباره بهترین قانون‌ اساسی و دیگر قوانین به توافق برسیم.

 

رییس جمهور سوریه مواضع کشورش درباره سکولاریسم را اینگونه تشریح کرد: خاورمیانه منطقه‌ای نیست که ایده‌الوژی‌ها با هم ارتباط داشته باشند. جامعه عربی بر مبنای 2 باور قرار دارد: عرب گرایی و اسلام و هر چیز دیگری بی‌معناست. برای ما در سوریه سکولاریسم به معنای آزادی مذهبی است؛ مسیحیان، مسلمانان و یهودیان و تمامی فرقه‌های مرتبط آنان. سکولاریسم برای وحدت جامعه و حس شهروندی ضروری است و غیر از این انتخاب دیگری وجود ندارد. اما هم‌زمان مذاهب در منطقه ما قوی هستند و این خوب است و مسئله بدی نیست. نکته منفی تعصب به تروریسم است. از این رو من می‌گویم مفهوم جامعه سکولار ما این است که هر کسی در جامعه ما حق آزادی دینی دارد و با هیچ کس به دلیل دین، باور و نژاد رفتار متفاوتی صورت نمی‌گیرد.

 

آنچه شما در سوریه می‌بینید، قتل، کشتار و آدم‌ربایی است

 

فرانکفورترآلگماینه دیدگاه بشار اسد را درباره تحولات در جهان عرب و عنوان «بیداری عربی» و «بهار عربی» پرسید که وی گفت: در بهار قتل و خونریزی و افراط گرایی جایگاهی ندارد. مدارش نابود نمی‌شوند و مانع از رفتن کودکان به مدارس نمی‌شوند. برای زنان نیز برای انتخاب پوششی که دوست دارند، مانعی قرار داده نمی‌شود. آنچه ما اکنون با آن مواجه هستیم، بهار نیست. آنچه شما در سوریه می‌بینید، قتل، کشتار، آدم‌ربایی و در مواردی خوردن بخشی از بدن افراد است.

 

اسد در ادامه درباره تعامل و چگونگی رویکرد کشورش در مواجه با دیگر کشورهایی که درگیر بحران سوریه شده‌اند، تصریح کرد: تفاوت فراوانی میان همکاری و دخالت در امور داخلی کشوری با هدف تضعیف ثبات آن وجود دارد. کشورها با هم همکاری می‌کنند تا در حاکمیت، استقلال، آزادی و ثبات به هم کمک کنند. روابط سوریه با روسیه، ایران و دیگر کشورهایی که جانب سوریه را گرفته‌اند روابطی است که در راستای تحقق حقوق‌بشر است. اما دیگر کشورها (بریتانیا، قطر و ...) در امور داخلی سوریه دخالت می‌کنند که این نقض آشکار حقوق مردم و حاکمیت کشور است و باعث می‌شود تا کشور بی‌ثبات و هرج و مرج در آن رواج یابد.

 

فرانسه و بریتانیا با جایگاه سوریه در منطقه مشکل دارند

 

اسد در بخش دیگری از این گفت‌وگو، جبهه «النصره» وابسته به شبکه تروریستی القاعده را گروهی دانشت که ایدئولوژی خاص را در سوریه، عراق، لبنان و اردن دنبال می‌کنند و آنهایی که با این گروه هم عقیده هستند منابع مالی آن را تامین می‌کنند. وی از موضع فرانسه و بریتانیا درباره سوریه انتقاد کرد و ادامه داد: من فکر می‌کنم که فرانسه و بریتانیا با جایگاه سوریه در منطقه مشکل دارند. آنها و ایالات متحده آمریکا می‌خواهند با استفاده از بازیچه‌های خود منافعشان را در منطقه دنبال کنند. ما چنین رویکردی را رد کرده‌ایم. ما همیشه کشوری مستقل بوده‌ایم. فرانسه و بریتانیا در طول تاریج کشورهایی استعمارگر بوده‌اند و شاید این را فراموش نکرده‌اند و این نقش را به وسیله نمایندگان خود در منطقه دنبال می‌کنند. احتمالا در کنار فرانسه و بریتانیا، عربستان و قطر در این وضعیت نقش دارند. ما نباید فراموش کنیم که اقتصاد فرانسه و بریتانیا به دلارهایی وابسته است که از نفت به دست می‌آیند و آنچه در سوریه اتفاق می‌افتد، به نوعی شانسی برای این کشورها محسوب می‌شود.

 

اروپا تاوان تسلیح معارضان را می‌پردازد

 

پایان تحریم تسلیحاتی اروپا علیه معارضان دیگر محور پرسش خبرنگار «فرانکفورترآلگماینه» بود. بشار اسد در این مورد گفت: من نمی‌توانم ادعا کنم که اروپایی‌ها جانب سوریه را گرفته‌اند. کشورهایی هستند که در برابر سوریه موضعی خصمانه گرفته‌اند که در این جایگاه به ویژه فرانسه و بریتانیا قرار دارند. دیگر کشورها که آلمان در راس آنان قرار دارد، موضعی پرسشی درباره انتقال سلاح برای معارضان دارند. در چنین شرایطی چه چیزی اتفاق خواهد افتاد؟ نخست این که سوریه بیش از پیش ویران خواهد شد. چه کسی بهای آن را می‌پردازد؟ مردم سوریه. دوم اینکه اروپایی‌ها سلاح به سوریه می‌فرستند و می‌دانند که این سلاح‌ها به دست تروریست‌ها می‌افتند. برخی، آنهایی را که می‌جنگند را به 2 گروه خوب و بد تقسیم می‌کنند. مانند طالبان که به این ترتیب تقسیم می‌شوند. آیا این رویکرد منطقی است؟ وقتی که اروپایی‌ها سلاح می‌فرستند، حیاط خلوت آنان تروریستی می‌شود ‌آنها بهای چنین اقدامی را خواهند پرداخت. تروریسم اینجا به معنای هرج و مرج است. هرج و مرج به معنای فقر است و فقر یعنی اروپا بازار بزرگی را از دست خواهد داد. پیامد دیگری که این رویکرد دارد این است که تروریسم به اروپا صادر می‌شود. تروریست‌ها دارای دیدگاه‌های افراط‌گرایانه هستند و برای اروپایی‌ها اگر می‌خواهند آسیب نبینند، چاره‌ای جز همکاری با سوریه وجود ندارد./994/ب102/د

ارسال نظرات