سکوت مرموز لابی صهیونیستی آیپک در مذاکرات هستهای وین
به گزارش خبرگزاری رسا، در حالیکه آمریکا و دیگر اعضای گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) برای رسیدن به توافق نهایی در خصوص برنامه مذاکرات هستهای ایران در حال مذاکره هستند، یک صدا به طرز غیرمعمولی ساکت و آرام شده است و آن لابی صهیونیستی در آمریکا موسوم به (آیپک) است.
خبرگزاری رویترز گزارش کرد که رژیم صهیونیستی به شدت به تلاشها برای رسیدن به توافق نهایی هستهای بیاعتماد است اما حامی سرسخت صهیونیستها در آمریکا که همان آیپک است، کنار کشیده است. آنها اوایل سال جاری میلادی موفق نشدند علیرغم تلاشهای بسیار زیاد دولت آمریکا را وادار به تحمیل تحریمهای بیشتر علیه ایران کنند و کاخ سفید گفت که تحریمها، مذاکرات با ایران را از مسیر اصلی منحرف میکند.
بر اساس این گزارش، در حالیکه نشانههای زیادی وجود دارد که مهلت 24 نوامبر برای رسیدن به توافق هستهای با ایران، احتمالاً مجدداً تمدید شود، آیپک سکوت پیشه کرده است و بررسی میکند که چگونه در میان جو سیاسی در حال تغییر واشنگتن به نتیجه این مذاکرات واکنش نشان دهد.
یک منبع نزدیک به آیپک میگوید: تا زمانیکه مشخص نشود که چه در وین رخ میدهد، چیزی برای لابی کردن وجود ندارد اما بعد از آن سوال اینجا است که شاهد یک فشار شدید برای تعامل با کنگره باشید یا خیر. ممکن است این آرامش قبل از طوفان باشد».
جمهوریخواهان موفق شدند در انتخابات میاندورهای کنگره، کنترل سنا را به دست گیرند و این احتمال میرود که آیپک از کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان که از ماه ژانویه سال آتی میلادی آغاز به کار میکنند، برای اتخاذ اقدامات بیشتر علیه ایران استفاده کنند و احتمال کمی وجود دارد که اوباما بتواند از وتو کردن تحریمها علیه ایران استفاده کند.
در ماه فوریه، اوباما توانست کمپین تحت حمایت آیپک برای وادار کردن کنگره برای تحمیل تحریمهای بیشتر علیه ایران را بلوکه کند و موجب شد این لابی صهیونیستی بزرگترین شکست سیاسی خود در ظرف چندین سال را متحمل شود.
آیپک، حدود یکصد هزار عضو دارد و نقش اصلی آن حفاظت از منافع رژیم صهیونیستی در آمریکا است و در تابستان امسال، با لابی خود کمک کرد تا 225 میلیون دلار بودجه سامانه موشکی «گنبد آهنین» رژیم صهیونیستی افزایش یابد اما در حال حاضر سکوت اختیار کرده است.
رویترز گزارش میدهد که این رویکرد آیپک ممکن است تمایل این گروه به دوری کردن از دشمنی بیشتر با دولت آمریکا در شرایطی باشد که رابطه اسرائیل و آمریکا تیره شده است.
اگر واشنگتن با تمدید مذاکرات برای یک دوره دیگر موافقت کند، آیپک و دوستان رژیم صهیونیستی در کنگره با این دو گزینه مواجه هستند که زمان بیشتری به دیپلماسی در قبال ایران بدهند یا اینکه تحریمهای بیشتری علیه تهران تحمیل کنند که البته اوباما پیشتر تأکید کرده بود که تحریمهای بیشتر میتواند دشمنی ایران را برانگیزاند و به شکست مذاکرات بیانجامد.
این گزارش ادامه داد، مقامات رژیم صهیونیستی همچون آیپک در حین مذاکرات اخیر، در مقایسه با گذشته نقش کمرنگتری را در پیش گرفتند و احتمالاً این برای این است که میخواهند از مفهوم ضمنی دخالت در امور آمریکا دوری کنند.
«یوال اشتاینیتز» وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی به خبرگزاری رویترز در تلآویو گفت: «ما در حال حاضر هیچ گونه لابی گری نمیکنیم»./982/د101/ک