ادبیات داستانی نوجوان بر مظلومیت مردم جنگزده و مصائب آن تأکید دارد
به گزارش خبرگزاری رسا، نشست بررسی ادبیات داستانی دفاع مقدس با موضوع شاخصههای ادبیات برآمده از جنگ و پس از آن به مناسبت هفته دفاع مقدس با سخنرانی محمد حنیف در انتشارات علمی و فرهنگی برگزار شد.
حنیف گفت: در سال های اخیر، ادبیات داستانی نوجوان دفاع مقدس به ویژه در بخش داستان بلند و رمان از حماسیسرایی، شعارگرایی و نگاه تبلیغاتی به سمت توجه به مسائل انسانی و نشان دادن مصائب جنگ گرایش پیدا کرده است.
وی با بررسی و مقایسه اجمالی چهارده داستان و رمان دفاع مقدس که در سالهای اولیه پس از جنگ و سالیان اخیر برای نوجوانان به رشته تحریر درآمده، اضافه کرد: مضمون اغلب داستانهای اولیه جنگ حماسی است و بیشتر نویسندگان در صدد تشویق مخاطبان خود به شرکت در دفاع مقدس و تقدیس دلاوریهای رزمندگان هستند. اما آثار سالهای اخیر بیشتر بر مظلومیت مردم جنگزده و مصائب جنگ در کنار نشان دادن رشادتها تاکید دارند.
پدید آورنده کتاب «کندوکاوی پیرامون ادبیات داستانی، جنگ و دفاع مقدس» با اشاره به برخی آثار مطرح حوزه جنگ اظهار کرد: کتابهایی مانند «دعای مرغ آمین» سیروس طاهباز، «اسماعیل اسماعیل» محمود گلابدرهای، «هستی» فرهاد حسنزاده و «بچههای کارون» احمد دهقان «هیچ کس جرئتاش را ندارد» حمیدرضا شاهآبادی تقریبا تمامی داستانهای دوره اولیه جنگ واقعگرا بوده، اما جریان داستان نوجوان در دوره بعد متحول شده است.
حنیف افزود: داستانهای معاصر علاوه بر چند لایگی، چند صدایی را نیز به مخاطبانش یاد میدهد. شیوههای شخصیتپردازی فنیتر شده، نامهای شخصیتهای داستانی و نظرگاههایشان متفاوت شده و داستان نوجوان از شخصیت آرمانی به سمت شخصیت خاکستری سوق پیدا کرده است.
وی بیان کرد: در ادبیات جدید حوزه دفاع مقدس عناصر عشق زمینی و طنز هم وارد داستانها شده است.
به مناسبت هفته دفاع مقدس، سلسله نشستهای تخصصی در این زمینه در انتشارات علمی و فرهنگی برگزار میشود. در همین زمینه چهارشنبه یکم مهر محمود رحمانی، کارگردان مستند «ملف گند»، شنبه چهارم شهریور نیز نشست «بررسی شعر دفاع مقدس» با حضور عبدالجبار کاکایی برگزار خواهد شد. علی محمدی نیز دوشنبه 6 شهریور، با موضوع نقاشی و دفاع مقدس به بررسی نمودهای عینی جنگ بر هنر نقاشی میپردازد.
این نشستها در روزهای یادشده و در ساعات 14 تا 16 هر روز در محل انتشارات علمی و فرهنگی به نشانی تهران، خیابان آفریقا، چهارراه حقانی (جهان کودک) کوچه کمان، پلاک 25 برپا میشود./998/د101/ب2
منبع: انتشارات علمی و فرهنگی