دور دوم کتابهای رهپویان پژوهش در 7 جلد به چاپ رسید
به گزارش خبرگزی رسا، دور دوم کتابهای رهپویان پژوهش تألیف سید حسن اسحاقی در 7 جلد(از جلد پنجم تا یازدهم) از سوی مرکز نشر هاجر وابسته به مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران به چاپ رسید و دور اول این مجموعه کتابها نیز پیشتردر چهار جلد به چاپ رسیده است.
این مجموعه کتابها با عناوینی همچون فنون مقاله نویسی، آداب کتاب نویسی، بایستههای پژوهش گروهی، ساز و کارهای پژوهش میدانی(دفتر اول)، ساز و کارهای پژوهش میدانی(دفتر دوم)، ساز و کارهای تحقیق پیمایشی(دفتر سوم) و شیوه نگارش پایان نامه و رساله عملی مزین شده است.
در بخشی از کتاب فنون مقالهنویسی آمده است: مقالهنویسی یکی از اساسیترین روشهای ارائه نتایج تحقیقات و پژوهشهای علمی است و مقاله علمی را میتوان گزارش مکتوبی دانست که حاوی نتایج اساسی یک تحقیق بوده، سازمان یافته و منطبق بر موازین علمی باشد.
امروزه در همه رشتهها و حوزههای دانش بشری، نتایج تحقیقات و پژوهشهای دانشمندان و محققان در قالب مقالات علمی و پژوهشی و انواع دیگر مقالات ارائه میشود.
آداب کتاب نویسی یکی دیگر از این مجموعهکتابها است که از درون مایههای این کتاب پیدا است نگارش یک کتاب علمیِ پرمخاطب نیازمند داشتنِ ایدهای پاک، تألیفی حرفهای و عرضهای مناسب است.
نویسندگی ترکیبی از آموزش و تجربه است و تجربه علمی، سهم مهمی در فخامت قلم دارد، برای دست یافتن به اینکه «چه باید نوشت؟»، شناخت زمان، نیازها و اولویتها مؤثر است و حضور فکری یا فیزیکی در جامعه به این شناخت کمک میکند.
نکتهآموزی از شیوه نویسندگان بزرگ و توجه به رموز و جاذبههای تولید آثار، بر توان قلمی ما میافزاید.
کتاب بایستههای پژوهش گروهی از دیگر کتابهایی است که در بخشی از آن میخوانیم: انسان موجودی اجتماعی است و این توان را دارد که از قوه همنوعان خود بهره گرفته و با هماهنگ کردن دیگران، به سوی هدف مشخص حرکت کند، فعالیت گروهی به دلیل در کنار هم قرار گرفتن افکار، انرژی و همافزایی، سبب انگیزهبخشی مضاعف به افراد، تقویت اندیشه، همدلی و همراهی بیشتر برای تولید فکر و آثار فخیم و ارزشمند در پرتو خرد جمعی میشود.
در کتاب ساز و کارهای پژوهش میدانی(دفتر اول) از بررسی های انجام گرفته بر میآید که طرح تحقیق در حقیقت نقشه چگونگی انجامِ تحقیق علمی وسندی است که مشخصات تحقیق، برنامه اجرایی و جزییات فعالیتها و امور مربوط به موضوعِ تحقیق را در بَر دارد.
در طرح تحقیق، به معرفی مسئله خود، توضیح اهمیّت آن، یادکرد پیشینه و پژوهشهایی که در گذشته در این باره، صورت گرفته و نتایجی که فکر میکنید از تحقیق به دست خواهید آورد و هم چنین روش یا روشهایی که از آنها بهره خواهید گرفت را یادآور میشوید.
کتاب ساز و کارهای پژوهش میدانی(دفتر دوم) یکی دیگر از مجموعهکتابهای رهپویان پژوهش است که در آن آمده است: گاهی پژوهشی در میدان گسترده اجتماع و با کاوش نمونههای عینی و با تفحص و استقراء در محیط بیرون، بر روی افراد و اشیاء و پدیدههای خارجی انجام میگیرد؛ که نام آن «تحقیق میدانی» است.
معمولاً تهیه گزارش پیرامون وقایع یا موضوعات اجتماعی و علمی و مسائل حسی و تجربی و کاربردی، از این راه انجام میگیرد، در تحقیق میدانی، محقق از روشهای متفاوتی چون مصاحبه، مشاهده، پرسشنامه بهره میگیرد و از آمار توصیفی و استنباطی استفاده میکنید.
در کتاب ساز و کارهای تحقیق پیمایشی، براساس تحقیقات انجام گرفته تحقیقات براساس روشهای جمعآوری اطلاعات به دو دسته اسنادی و میدانی طبقهبندی میشود، در روش اسنادی، محقق با استفاده از اسناد و مدارک به مطالعه موضوعِ مورد تحقیق میپردازد وتکنیکهای مورد استفاده در این روش؛ کتابها، مقالات، آمارنامهها، اخبار و سخنرانیها و تصاویر و اسنادی از قبیل سنگ نوشتهها است، ولی در روش میدانی محقق، مستقیما با واحدهای نمونه وآزمودنیهای مورد توجه تحقیق سر و کار دارد؛ شاخص ترین روش میدانی روش پیمایش است.
یکی دیگر از مجموعه کتابهای رهپویان پژوهش کتاب شیوه نگارش پایان نامه و رساله عملی است که در آن می خوانیم: چنانچه پژوهشگری عنوانِ پژوهش خود را درست انتخاب کرده باشد و تمامی ارکان و اجزاء طرح نامه(پروپوزال ) به ویژه طرح مسئله، اهمیت و ارزش تحقیق، تاریخچه مطالعات، اهداف، سؤالات، فرضیهها و روش و مراحل انجام تحقیق را به طور دقیق و کامل تهیه کرده باشد؛ در انجامِ پژوهش با سردرگمی و ابهام روبهرو نخواهد شد.
بر هر دانش پژوهی لازم است، پایان نامه و رساله علمی خویش را بر پایه طرح نامه مصوب، سامان دهی کند در این اثر به مراحل آماده سازی و چگونگی انجام پایان نامه و رساله علمی با دقّت و ظرافت پرداخته شده است.
این مجموعه 7 جلدی در قطع رقعی با تیراژ 2000 جلد از سوی مرکز نشر هاجر وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران به چاپ رسیده است.
گفتنی است، علاقهمندان به تهیه این کتاب میتوانند با شماره تلفن 02537842543 تماس بگیرند و یا به آدرس قم، بلوار معلم، مجتمع ناشران، طبقه 1، واحد 114 مراجعه کنند./998/د102/ق
منبع: مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران