اعدام شیخ نمر اقدامی عامدانه از سوی آلسعود برای ایجاد بحران بود
به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه آمریکایی «دیلیبیست» در گزارشی به اعدام دستهجمعی 47 نفر به ویژه شیخ «نمر باقر النمر» روحانی شیعه در عربستان اشاره کرد و نوشت که مقامات ایرانی از عدام شیعه روحانی در عربستان خشمگین شدند و احتمالاً سعودیها امیدوار بودند که ایران دقیقاً چنین واکنشی را از خود نشان دهد.
مقامات سابق آمریکا و تحلیلگران خاورمیانه به «دیلیبیست» اعلام کردند که غیرقابل تصور است که بخواهیم فکر کنیم که ریاض نمیدانسته که اعدام شیخ نمر النمر واکنشهای خشونتبار و محکومیت دیگر کشورها را به همراه ندارد.
«متئو مک اینیس» یکی از تحلیلگران سابق پنتاگون و کارشناس کنونی امور خاورمیانه و یکی از اعضای اندیشکده «امریکن اینترپرایز» به دیلی بیست گفت: «سعودیها به طور قطع میدانستند که این اقدام آنها واکنشهایی به همراه خواهد داشت».
طبق این گزارش، اعدام نمر، اعتراضاتی را در ایران به همراه داشت که در نهایت منجر به آن شد که عربستان روابط دیپلماتیک خود را با رقیب ایرانیاش قطع کند.
دیلی بیست ادامه داد، عربستان پیش از این، نمر را به تقویت دخالت ایران در عربستان متهم کرده بود و تهدید کرده بود که او را اعدام میکند و بارها از اجرای این حکم جا زده بود اما چه شده است که هماکنون دست به چنین کاری زده است؟
این روزنامه آمریکایی گزارش کرد که عربستان این اقدام را زمانی انجام داد که احساس میکرد مقابل افزایش نفوذ ایران در عربستان و سراسر منطقه آسیب پذیر شده است و احتمالاً فکر میکرد که آمریکا اقدام کافی برای جلوگیری از نفوذ ایران صورت نمیدهد.
طبق این گزارش، ایران در عراق و سوریه نقش مهمی در مبارزه با داعش ایفا میکند و شیعیان در چندین مبارزه کلیدی در عراق مشارکت داشتند. از طرف دیگر تهران با مسکو ائتلافی را به وجود آوردهاند که احتمالا به آینده سیاسی سوریه و «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه شکل میدهد.
دیلیبیست ادامه داد که سعودیها از ظهور ایران بعنوان یک قدرت منطقهای، برآیند خوبی برای خود نمیدیدند.
طبق این گزارش، عربستان در بازه زمانی بسیار ناامنی قرار گرفته بود و اگر از دید آنها به این قضیه نگاه شود، اعدام شیخ نمر یک «نمایش قدرت» به حساب بیاید.
«بروس ریدل» افسر سابق «سیا» و تحلیلگر خاورمیانه در اندیشکده «بروکینگز» اعلام کرد که اعدام النمر تا حدودی ارسال یک سیگنال به ایران بود.
وی ادامه داد: «من فکر میکنم آنها به دنبال واکنش ایران بودند. سلمان ریسک پذیر است.»
این افسر سابق سیا ادامه داد که عربستان با اعدام 47 نفر همچنین میخواست به شهروندان خود نشان دهد که تاب هیچگونه مخالفت سیاسی داخلی که با تحریک ایران به وجود بیاید را ندارد.
این گزارش همچنین نتیجهگیری کرد که شکاف دیپلماتیک بین ایران و عربستان نیز ممکن است راهبرد طولانیمدت ریاض برای تضعیف تهران باشد./982/ب102/د