چاپ دوم کتاب «اخلاق گفت و گو» به بازار نشر رسید
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نوزدهمین کتاب گروه اخلاق و تربیت از گروههای فعال پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه که چندی پیش از سوی محقق ارزشمند این گروه، حجت الاسلام علیمحمد حسینزاده به اتمام رسیده است، اخیراً برای دومین بار به زیور چاپ آراسته شد.
این کتاب به تلاش برای ارایه مدلی تعاملی با تبیین اخلاق گفت و گو با هدف ایجاد گفتگویی سالم و اثربخش میپردازد.
در بخشی از کتاب «اخلاق گفت و گو» آمده است:
موضوع گفتگو به عنوان فعل اختیاری آدمی مورد توجه دانشهای گوناگونی قرار گرفته است. این مساله در مطالعات اخلاقی به منظور شناسایی اصول و ارزشهای حاکم و بیان خطرات و آسیبهای تهدیدکننده آن است. در این نوشتار، تلاش شده است مدل گفتگوی مطلوب و اثربخش را بر اساس چارچوبهای اخلاقی و با توجه به منابع اخلاقی و متون دینی ارایه دهد. بر اساس یافتههای این پژوهش مدل اخلاقی گفتگو بر پنج رکن: فراهم نمودن ارکان و پیش نیازها، توجه به مبانی و پیش فرضها، نهادینه سازی اصول عام، رعایت ارزشها و آداب و پرهیز از آفتها و آسیبهای اخلاقی گفتگو، استوار میشود.
چاپ دوم کتاب "اخلاق گفت و گو"در پنج فصل و طی ۲۰ گفتار به بیان مطالبی با عناوین ضرورت و کارکردهای گفت و گوی اخلاقی، انواع گفت و گو، ارکان گفت و گو، مبانی هستی شناسی، عدالت، انصاف، تقدیم دیگران بر خود، آسیبهای رفتاری، آفات و آسیبهای نفسانی و ... میپردازد.
همچنین این کتاب در پایان برای تحقق اخلاق گفتگو در افراد و فرهنگ عمومی، به پیشنهاد راهکارهایی جهت تحقق گفت و گوی اخلاقی میپردازد که در ذیل میخوانیم:
۱. توجه به ضرورت و کارکرد مثبت گفتگوی اخلاقی
توجه به آثار شگرف و فراوان گفتگوی سالم و زیبنده در هویت، کمال و شکوفایی افراد و جامعه انسانی، میتواند انگیزههای انسان را در انجام چنین گفتگویی مضاعف سازد.
۲. توجه به پیشنیازها و زیرساختهای گفتگو
گفتگوی مطلوب مبتنی بر پیشنیازها و الزاماتی است که گفتگو بر آنها تکیه دارد. عدم توجه به این الزامات، آدمی را از دستیابی به گفتگوی اخلاقی ناکام میسازد.
۳. توجه به آسیبها و آفات اخلاقی گفتگو
شناخت و توجه به آسیبهای اخلاقی گفتگو نخستین شرط تحقق گفتگوی اخلاقی است.
۴. تقویت باورهای دینی و باورمندی به نظارت دایمی پروردگار
انگارههای دینی و اعتقاد به نظارت دایمی پروردگار و احساس حضور او، دگرگونی ژرفی در فکر، گفتار و رفتار آدمی ایجاد میکند و وی را وادار میسازد سخنان و رفتاری شایسه داشته باشند.
۵. ارتقا اخلاقی و رشد شخصیتی افراد
رشد و ارتقای شخصیت اخلاقی انسان، موجبات رعایت هنجارها و ارزشهای اجتماعی و از جمله اخلاق گفتگو را فراهم میآورد.
۶. آموزش و تمرین اصول و قواعد اخلاقی گفتگو
اخلاق گفتگو چونان دیگر امور اکتسابی، یادگرفتنی و آموختنی است، بنابراین، تحقق آداب گفتگو، نیازمند آموزش و یادگیری و سپس تمرین و تکرار است.
چاپ دوم کتاب «اخلاق گفت و گو» ، با قيمت30 هزار تومان از سوی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در اختیار مخاطبان قرار گرفته است./998/د102/ق