نشر وهابیت در اندونزی در قالب مؤسسات خیریه/ انتقاد از فرآیند تبلیغ و اکتفا به کنفرانسهای وحدت
شیخ صهیب حبلی، عضو تجمع علمای مسلمان لبنان که به تازگی به اندونزی سفر کرده است در گفتوگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری رسا با تاکید براینکه مردم اندونزی به شدت به اهل بیت پیامبر (ص) علاقه مند هستند، گفت: هدایت مردم در اندونزی و مصون داشتن آنها از گمراهی وهابیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین آگاهی علما و مسئولان ایرانی از وضعیت اندونزی برای مقابله با دسیسههای وهابیت در این کشور بسیار ضروری به نظر میرسد. بنده با چند تن از علما و مسئولان ایرانی در این رابطه صحبت کردم و دغدغههای خود را درباره وضعیت اندونزی با آنها در میان گذاشتم.
وی با اشاره ویژگیهای خاص اندونزی گفت: اندونزی بیش از 400 میلیون جمعیت دارد، جاکارتا به تنهایی بیست میلیون جمعیت دارد. از سوی دیگر باید از دلیل مسلمان شدن مردم این کشور مطلع شد؛ اندونزیاییها به واسطه تجار یمنی به دین مبین اسلام روی آوردند. مردم اندونزی نه با شمشیر و فتوحات بلکه به خاطر اخلاق خوب مسلمانان به اسلام گرایش پیدا کردند. امروز ما این حسن خلق را در رفتار آنها و ادب ملت اندونزی مشاهده میکنیم.
ارسال جوانان اندونزیایی به عربستان
وی افزود: موضع مردم اندونزی در قبال فلسطین بسیار موضع خوب و شرافتمندانه ای است. فطرت سلیم و عشق بی حد و مرز به اهل بیت (ص) پیامبر در کنار علاقه وافر به قرآن و جدیت در فعالیتهای دینی از دیگر ویژگیهایی است که این ملت را از ملتهای همسایه متمایز میکند.
شیخ صهیب حبلی با اشاره به اینکه امروز وهابیت در قالب جمعیتهای به اصطلاح خیریه مردم اندونزی را هدف قرار داده است، گفت: این جمعیتها در ظاهر برای نشر قرآن و انجام فعالیتهای خیریه تاسیس شده اند اما عملا مراکز نشر اندیشه تکفیری و افکار افراطی هستند.
این عالم لبنانی ایجاد مراکز آموزشی برای جذب جوانان و تدریس آموزههای وهابیت را از دیگر برنامههای سعودی در اندونزی توصیف و تصریح کرد: ارسال جوانان اندونزیایی به عربستان و آموزش آنها از سوی مفتیهای تندرو به صورت مستمر انجام میگیرد. این مسائل درحالی صورت میگیرد که ملت اندونزی هیچ سنخیتی با آموزههای سلفی ـ وهابی ندارد و اساسا مشکلی با اهل بیت (ع)، زیارت مقابر و مدح و انشاد دینی ندارد.
نباید به عکسهای یادگاری در کنفرانسهای وحدت اکتفا کرد
عضو تجمع علمای مسلمان لبنان تصریح کرد: متاسفانه وهابیت از سادگی مردم اندونزی سوءاستفاده میکند. برخی از مردم اندونزی همین که متوجه میشوند شخصی از مکه و مدینه آمده است احترام زیادی برای او قائل میشوند و تمام حرفهای او را به عنوان نماینده دین میپذیرند.
وی نجات دادن مردم در چنین مناطقی از اندیشه وهابیت را اولویت اصلی جهان اسلام دانست و اظهار داشت که در کنار جنگ نظامی که در محورهای مختلف صورت میگیرد، نبردی فکری بین اسلام ناب و اندیشه وهابی وجود دارد که نباید از آن غافل شد. در این زمینه نباید صرفا به برگزاری چند کنفرانس وحدت بین مذاهب و گرفتن عکسهای یادگاری علمای شیعه و سنی اکتفا کرد بلکه باید برای عبور از اندیشه وهابی یک برنامه ریزی دقیق داشت.
شیخ صهیب حبلی تاکید کرد که گاها به نظر میرسد که برخی از جریانهای شیعه به صورت دقیق از نحوه فعالیت تبلیغی در مناطق در معرض وهابیت آگاهی ندارند. او مهمترین عامل برای فعلیت یافتن وحدت اسلامی را پرورش یک نسل بر پایه محبت دانست و گفت: همانگونه که روایات مختلف تاکید دارد که فرزندانتان را بر حب پیامبراکرم (ص)، آل البیت (ع) و قرآن کریم پرورش دهید ما باید در این راستا حرکت کنیم تا به دستاوردهایی در این زمینه برسیم.
این عالم اهل تسنن لبنانی با بیان اینکه وحدت اسلامی یعنی همبستگی در مقابل اندیشههایی که به دین مبین اسلام خدشه وارد میکند، خاطرنشان کرد: مشارکت در کنفرانسهای پر هزینه ای که فاقد بازدهی و پیگیری مجدانه باشد نفعی برای جهان اسلام ندارد. ضرورت فاصله گرفتن از تبلیغات بی فایده بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. امروز در فضای اهل سنت و جوانان سنی مذهب، نیاز به اقدامات عملی برای بیرون راندن اندیشه تکفیری وجود دارد.
اقدامات سازمانیافته علیه شیعیان در اندونزی
وی تصریح کرد: فعالیت فرهنگی در اندونزی در قالب برگزاری نشستها و سخنرانیها و همچنین تاسیس مراکز عملگرا میتواند وضعیت فعلی را تغییر داده و این کشور را از حیاط خلوت وهابیت خارج سازد. بنده در مدتی که در اندونزی بودم سخنرانیها و فعالیتهای زیادی را انجام دادم و تلاش کردم مردم را از واقعیت امور آگاه سازم. حرکت های فردی از این جنس اگرچه مفید اما غیرکافی است. مردم اندونزی سمپاتی بسیار خوبی با شخصیتهای دینی دارند و از این رو با احترام و محبت بسیاری از بنده استقبال کردند.
شیخ صهیب حبلی عشق مردم اندونزی به قرآن را بی نظیر توصیف کرد و خاطرنشان داشت که متاسفانه نگاه بسیاری از آنها به شیعیان نگاه خوبی نیست. وهابیت به واسطه مراکز خود و دانش آموختگان اندونزیایی در عربستان سعودی این اندیشه را در میان مردم این کشور جا انداخته که شیعیان کافر هستند و به هیچ وجه نمیتوان آنها را در زمره مسلمانان دانست.
وی با سازمان یافته توصیف کردن خدشه وارد کردن به وجهه شیعیان در اندونزی گفت: برای آنها اینگونه القا شده است که شعیان در عراق و سوریه به کشتار اهل سنت میپردازند، حال اینکه این مساله ابدا واقعیت ندارد. من تلاش کردم در روزهای اندک حضورم در اندونزی به آگاه سازی مردم و برملا کردن دروغهای وهابیت بپردازم. همین اقدامات کوچک سفارت عربستان سعودی در اندونزی را عصبانی کرد و اقداماتی را علیه من انجام دادند.
این عالم لبنانی گفت: فعالیتهای فردی من در یک بازه زمانی کوتاه مدت توانست تاثیراتی را به جای بگذارد. حال تصور کنید اگر این فعالیتها به صورت برنامه ریزی شده و هدفمند صورت بگیرد میتواند چه خیراتی را به همراه داشته باشد. بنده در این رابطه بسیار خوشبین اما در عین حال ناراحت هستم که چرا بزرگان و دلسوزان امت ما این ظرفیت عظیم را نادیده میگیرند. در لبنان برخی افکار سلفی و وهابی به ثمر نشسته است اما در کشوری مانند اندونزی فرصت همچنان هست. درنتیجه نباید اجازه داد طرف مقابل اندیشه تکفیری را در بین مردم جا بیندازد./983/ب913/ک