هدف از انتخاب نام کتاب «بدان، ایدک الله» یادآوری یک نوستالژی برای طلاب بود
حجت الاسلام سعید صلح میرزایی، مدیر واحد تولید محتوای انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اسلامی و استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، گفت: حوزه، طلاب و روحانیت در دیدگاه مقام معظم رهبری از اهمیت فوقالعادهای برخوردار هستند.
وی افزود: مقام معظم رهبری بقای انقلاب اسلامی و همچنین دستیابی به تمدن نوین اسلامی را مرهون پویایی و حضور به هنگام حوزه و روحانیت میدانند، به همین منظور از دوران ریاست جمهوری در دیدارهایی که با طلاب و روحانیون و مسؤولان حوزه داشتند نکات ارزشمندی را بیان فرمودند که در این زمینه کتابهای متعددی تاکنون تألیف شده است.
مؤلف کتاب حوزه و روحانیت ابراز داشت: بنده با دغدغهای که نسبت به این موضوع داشتم در سال 90 کتابی را با عنوان حوزه و روحانیت در زمینه دیدگاه مقام معظم رهبری آماده کردم که انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را منتشر کرد و پس از آن با همکاری انتشارات انقلاب اسلامی، نرمافزاری به نام «حوزه و روحانیت» را فراهم کردم که با عنایت مرکز تحقیقات کامپیوتری نور برای مخاطبان تولید شد.
وی در ادامه گفت: این نرمافزار حاوی 120 سخنرانی و پیام مقام معظم رهبری بود که نزدیک به نیمی از آن، قبلاً منتشر نشده بود. از ویژگیهای این نرمافزار، وجود فهرست موضوعی در آن بود که یکی از سرفصلهای آن، بحثهای ایشان در موضوع طلاب بود.
حجت الاسلام صلح میرزایی افزود: پس از آنکه در واحد تولید محتوای انتشارات انقلاب اسلامی مشغول شدم، از حجت الاسلام محمد حسن نحوی از طلاب ممتاز مقطع خارج خواستم که بخش طلاب این نرمافزار را برای تدوین یک کتاب آماده کنند و پس از آماده شدن کتاب «بدان، ایدک الله» حجت الاسلام مجتبی صابری بر کتاب نظارت کرد و اصلاحاتی در آن انجام داد.
وی افزود: کتاب «بدان، ایدک الله» با این هدف تدوین شد که معمولاً کتابهایی که در موضوع حوزه و روحانیت تألیف میشود، به جز کتاب طلبه آرمانی، تألیف عالمزاده نوری بیشتر به حوزه یا روحانیت و نهادهای وابسته پرداختهاند، در حالی که لازم بود کتابی تدوین شود که در آن منحصراً به طلاب پرداخته و وظایف و مسؤولیتهای آنها از دیدگاه مقام معظم رهبری بیان شود.
مؤلف کتاب حوزه و روحانیت در ادامه افزود: پیشنهاد میکنم تمامی طلاب مخصوصاً طلاب سطح 1 و 2 این کتاب را بخوانند؛ زیرا این کتاب حاوی بیانات کسی است که از طفولیت تاکنون بر میثاق طلبگیاش باقی بوده و درد و درمان طلاب را درک میکند و دغدغه طلاب را دارند و کیست که نداند بیشترین خدمت را به حوزه و طلاب کردهاند.
وی ابراز داشت: مقام معظم رهبری چنین نگاهی متعالی درباره طلاب دارند و امیدوارند که به کمک ایشان، اتفاقات خوبی برای حوزه، انقلاب و حتی در مقیاسهای بینالمللی بیفتد و برای این امر طرح و برنامه دارند. اگر طلاب انقلابی میخواهند طرح ایشان را محقق کنند، لازم است که ابتدا اطلاع کامل از آن داشته و این کتاب میتواند کمک شایانی به آنها کند.
حجت الاسلام صلح میرزایی درباره بخشها و سرفصلهای این کتاب، گفت: این کتاب شامل سه فصل است که در فصل اول به مسائل کلی و مقدماتی مثل ارزش طلبگی، اهمیت طلبگی، بانوان طلبه و ... پرداخته شده است.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم درباره فصل دوم کتاب «بدان، ایدک الله»، گفت: در فصل دوم این کتاب به موارد زیر پرداخته شده است؛ 1- وظایف علمی و تحصیلی طلاب با همه مباحث مربوط به آن مثل اهمیت درس خواندن، هدف از دورههای مختلف حوزه، مدرک حوزوی، علوم مورد نیاز طلاب. 2- نصایح تهذیبی و اخلاقی؛ مقام معظم رهبری تهذیب را از مهمترین وظایف طلاب میدانند. در این بخش علاوه بر نصایح اخلاقی بحثی نیز درباره تعمم شده است. 3- بصیرت سیاسی؛ طلبه اگر بصیر نباشد و با تاریخ و سیاست آشنا نباشد، نمیتواند مفید باشد و در برخی از موارد نیز ممکن است مضر باشد. در این بخش علاوه بر نکاتی از این دست، درباره وظایف انقلابی طلاب و نسبت طلبه و انقلاب اسلامی مباحثی مطرح شده است. 4– تبلیغ؛ از مهمترین تأثیرات یک طلبه، برونداد او و دغدغهاش نسبت به تبلیغ دین است. در این بخش نکات ارزندهای دربارهی اهمیت تبلیغ، بایدها و نبایدهای این عرصه بیان شده است، به طور ویژه در این بخش درباره تبلیغ در ماه محرم و همچنین هجرتهای تبلیغی نکاتی وجود دارد. 5- ورزش و نشاط؛ طلبگی راهی طولانی است و داشتن جسمی سالم و نشاط نقش بسزایی در آینده طلبه و دوران خدمترسانی علمی و تبلیغی او دارد.
مدیر واحد تولید محتوای انتشارات انقلاب اسلامی درباره فصل سوم این کتاب، گفت: در فصل سوم کتاب «بدان، ایدک الله» به تکالیف سنگین علما اشاره شده است. چهار تکلیف فهم و انتقال معارف، مجاهدت برای مردم، حفظ آبروی انقلاب و حفظ موقعیت جمهوری اسلامی در این فصل شرح داده شده است.
وی در پایان راجع به علت نامگذاری این کتاب خاطرنشان کرد: این نام برای یادآوری یک خاطره دلنشین و قدیمی و به اصطلاح غربی، یک نوستالژی برای طلاب بود. در قدیم اولین کتابی که در حوزه خوانده میشد، کتاب«صرف میر» بود. اولین جمله این کتاب، «بدان، ایدک الله» بود و اساتید میگفتند که منظور مؤلف این بوده که بدان، نه بخوان؛ همچنین استاد درس را با دعا برای طلاب شروع میکرد که خدا تأیید کند. طرح جلد کتاب نیز به همان صفحه از کتاب جامع المقدمات خطی اختصاص یافته که مخاطب را سنتهای مطلوب گذشته حوزه، راهنمایی کند، همچنین در این کتاب تلاش شده تا از تکرار جلوگیری شود و حتی الامکان به امر بهگزینی توجه شود تا حجم کتاب، کم شده و استفاده از آن به عنوان یک کتاب «دستینه» و کاربردی آسانتر شود.
گفتنی است؛ کتاب تولید ملی و کتاب حماسه اقتصادی و فلسطین را نیز از تألیفات حجت الاسلام سعید صلح میرزایی است./۹۶۶/ت ۳۰۲/ش