حمله به قصر پادشاهی؛ پیامی خونین به محمد بن سلمان
به گزارش خبرگزاری رسا، حمله چندی پیش یک جوان سعودی به قصر پادشاهی در جده با توجه به انتخاب محل و زمان حمله به مثابه انتقال پیامی هشدار آمیز و خونین به بن سلمان ولیعهد سعودی است.
بیانیه مختصر وزارت کشور سعودی
بنابر بیانیه وزارت کشور عربستان در هفتم ماه جاری میلادی (15 مهر) یک موضع وابسته به گارد پادشاهی سعودی در یکی از ورودی های قصر «السلام» در جده با سلاح کلاشینکوف هدف قرار گرفت و در جریا ن آن عامل حمله دو نفر از محافظان را به قتل رسانده و سه نفر دیگر را مجروح کرد و خود نیز زخمی شد.
اطلاعاتی که در مورد این حادثه منتشر شد، سوال های متعددی را مطرح می کرد از جمله اینکه دلیل انتخاب این محل و زمان آن چه بود؟ آن هم در شرایطی که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی اخیرا مجموعه تصمیماتی را در سطوح مختلف امنیتی و اجتماعی برای کشور اتخاذ کرده است.
به هر حال معمولا وزارت کشور عربستان در بیانیه های خود که در ارتباط با حمله به تاسیسات دولتی و کشته شدن نیروهای امنیتی صادر می شود، انگشت اتهام را به سمت داعش نشانه می رود که دلیل آن امکانات این گروه و حضور آن در جامعه ای است که خاستگاه فکر و ایدئولوژی آن به شمار می آید.
حمله به قصر السلام با احتمالی حضور ولیعهد سعودی در قصر
اما نکته قابل توجه این بود که عامل این حمله فقط یک نفر (منصور العامری) بود که قصری را که پیش بینی می شد ولیعهد در جریان سفر پادشاه به روسیه در آن حضور داشته باشد، هدف قرار داد.
قصر السلام دومین قصر مهم پادشاه سعودی پس از قصر الیمامه در ریاض به شمار می آید و تقریبا بیشتر نشست های هیأت وزیران سعودی در تابستان گذشته درآنجا برگزار شد بر این اساس، این محل به دلیل سمبلیک بودن آن هدف قرار گرفت در نتیجه این حمله را می توان پیامی به ولیعهد دانست درغیر این صورت عامل این حمله و یا کسانی که پشت سر او هستند محل دیگری را انتخاب کرده و هدف قرار می دادند.
عامل حمله به قصر السلام کیست؟
العامری سابقه امنیتی ندارد و کارمند بخش خصوصی بود که با مادر خود زندگی می کرد و هیچ نشانی مبنی بر افراط گرایی در او دیده نمی شد.
نکته قابل توجه اینکه دو روز پس از این حمله کاربران شبکه های اجتماعی یک نوار صوتی از گفت وگوی تلفنی ولیعهد سعودی با پدر یکی از قربانیان حمله به قصر السلام را منتشر کردند که بن سلمان در آن می گفت: «خون فرزندت برعهده من است».
از این جمله می توان اینگونه برداشت کرد که ولیعهد باگفتن آن اعتراف کرد که او هدف حمله بود و موضوع فقط یک حمله بی هدف به یک نقطه امنیتی به شمار نمی آید.
شاید برای بسیاری این سوال مطرح باشد که چرا یک جوان 28 ساله با حمله به قصر پادشاهی که از سوی گارد محافظ و نیروهای امنیتی محافظت می شود، خود را به دردسر می اندازد؟
در پاسخ باید گفت صرف نظر از اینکه این حمله انگیزه های شخصی داشته و یا یک گروه مانند داعش در پس آن قرار داشته باشد، باید اندکی در مورد روی دیگر آن و احتمال تکرار آن تأمل کرد تا بتوان در موردش توضیح داد.
تلاش عربستان برای جلوگیری از ذکر نام دو گروه از داعش در فهرست گروههای تروریستی
اگر اندکی به عقب بازگردیم باید گفت در جریان سفر دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا به ریاض در ماه می گذشته، روزنامه واشنگتن پست گزارش ویژه ای را منتشر و در آن فاش کرد که عربستان اوایل ماه می پیش نویس قانون شورای امنیت مبنی بر افرودن نام شاخه های داعش در عربستان (نجد و حجاز) به فهرست گروههای تروریستی سازمان ملل را ناکام گذاشت.
در این گزارش به نقل از یک منبع مسؤول آمریکایی یادآوری شده بود که ریاض دو عضو غیردائم شورای امنیت یعنی مصر و سنگال را تحت فشار قرار داد تا مانع طرح این پیش نویس قانونی شوند و در این خصوص اینگونه استدلال کنند که عربستان اقدامات لازم را برای مبارزه با تروریسم انجام می دهد و این یک موضع داخلی است که ریاض می تواند آن را بدون طرح شدن درشورای امنیت حل و فصل کند.
اتفاق غیرقابل پیش بینی این بود که این آمریکایی ها بودند که پیش نویس این قانون را مطرح کرده بودند در نتیجه فقط می توان این ارزیای را داشت که آمریکا در کنار اقدمات متعدد دیگر و پیش از همه قانون جاستا به دنبال باج خواهی از عربستان است.
هرچند رسانه ها به راحتی از کنار این گزارش گذشتند و توجه زیادی به آن نداشتند که البته این قابل درک است زیرا خبرهای سفر ترامپ به عربستان تیتر اخبار روزنامه ها و شبکه های خبری بود اما حتی پس از گذشت چند ماه از این حادثه باید در مورد آن تامل کرد تا مشخص شود چرا ریاض در تلاش برای سرپوش گذاشتن بر چنین موضوعی است؟
داعش که جهان عرب و کشورهای جهان را هدف قرار داد در سال های گذشته به عربستان نیز حمله کرد که خطرناک ترین نمونه این حملات حمله به اطراف مسجد نبوی در سال گذشته و مساجد شیعیان در منطقه الشرقیه بود.
ناظران و کارشناسان پس از رصد نحوه تعامل ریاض با داعش در داخل عربستان بر اساس این اصل که مادر برای ادب کردن فرزندش از همه مقدم تر است اینگونه عنوان کردند که ریاض نمی خواهد دنیا وارد کشمکش آن با داعش شود به اضافه اینکه ریاض از عملیات داعش در داخل عربستان استفاده می کند اینگونه القا می کند که این گروه عربستان را نیز هدف حمله قرار می دهد.
پیام های داخلی
حدود 14 سال پیش القاعده در عربستان دست به حملاتی زد که در آن بیشتر مناطق امنیتی و وزارتخانه ها و تاسیسات دولتی و نفتی هدف قرار گرفت اما در مورد حمله اخیر نکته قابل توجه این است که در جریان آن به مقر اقامت پادشاه آینده که عملا حاکم کنونی عربستان است،حمله شد.
اخیرا اخبار متعددی در مورد عملیات انتقام جویانه امیران سعودی از بن سلمان منتشر شد که حاکی ازاین بود دلیل این حملات برکناری محمد بن نایف از ولیعهدی است اما به دلیل نبود رسانه های شفاف در داخل عربستان امکان تایید این اخبار وجود ندارد.
احتمال دارد چنین حملاتی که هدف از آن انتقال پیام های خونین به بن سلمان است فقط آغاز حملات بعدی و به مثابه واکنش به کودتای بن سلمان علیه پسر عموی خود باشد که از نظر امنیتی قوی تر عمل کرده و روابط مستحکمی تری با داخل و خا رج داشت./۸۴۷/ب۱۰۱/ف
منبع: تسنیم