۱۶ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۰
کد خبر: ۵۳۶۸۵۶

چند خبر کوتاه از دنیای نشر

نگاهی به کتاب «دخیل عشق»، انتشار آثار جدید سرهنگی برای نوجوانان و قاچاق کتاب به خاطر سیاست‌گذاری‌های نادرست ناشران، از مهمترین عناوین اخبار کوتاه دنیای نشر هستند.
اخبار کوتاه دنیای نشر

به گزارش خبرنگرا خبرگزاری رسا، نگاهی به کتاب «دخیل عشق»،  انتشار آثار جدید مرتضی سرهنگی برای نوجوانان، قاچاق کتاب به خاطر سیاست‌گذاری‌های نادرست ناشران و توزیع کتاب داستان «چرا؟ چرا؟ چرا؟» در بین زائران اربعین حسینی  از عناوین اخبار کوتاه دنیای نشر هستند.

نگاهی به کتاب «دخیل عشق»

داستان زنان آرمانخواه گمنام

«دخیل عشق» داستان قهرمانانی است که حالا بعد از قریب به ۳۰ سال، بیشتر از آنها می‌شنویم. قهرمانان گمنام. این کتاب داستان تیپ‌های شخصیت‌های مختلف بعد از جنگ در جامعه ایران هم هست، داستان همه ما.

می‌شود به اندازه همه آدم‌هایی که با جنگ مواجه شده‌اند، داستانی از جنگ داشت. چه سربازهایی که در خط مقدم مردانه ایستادند و جنگیدند به امید روزهای روشن، و چه تمام آنهایی که در پشت جبهه‌ها به ناگاه جنگ بر سر خانه آنها آوار شد. قهرمان اکثر داستان‌های متولد شده پس از جنگ، مردانی بودند که خانه و خانواده‌ را برای هدف عالی‌تر رها کردند. آنها همیشه قهرمان داستان‌های ما هستند و خواهند بود، اما در سال‌های اخیر جنگ روی دیگر خود را در کتاب‌های داستان نشان داد. در سال‌های گذشته کتاب‌های منتشر شده در حوزه خاطرات و داستان‌های دفاع مقدس، روایتگر زنانی است که قهرمان‌های پشت خاکریزها و جبهه‌ها بودند. قهرمانانی که حالا بعد از قریب به ۳۰ سال، بیشتر از زندگی آنها می‌شنویم. قهرمانان گمنام.

«دخیل عشق»، نوشته مریم بصیری، از جمله کتاب‌هایی است که به زندگی یکی از این قهرمانان می‌پردازد. این اثر که برای اولین‌بار به همت انتشارات جمکران به چاپ رسیده،‌ با مطرح شدن در پنجمین دوره مسابقه کتاب و زندگی، بار دیگر مورد اقبال مخاطبان قرار گرفت. کتاب داستان زنی به نام «حوریه» است که در زمان جنگ تحمیلی به عنوان پرستار در درمانگاه‌های خوزستان حضور داشته و بعد از جنگ، نذر می‌کند که تنها همسر یک جانباز شود تا بتواند از این طریق به مردانی که زندگی خود را بر کف دست نهاده و راهی جبهه شدند، خدمت کند.

با توصیف آسایشگاه جانبازان که حالا بعد از سال‌ها جنگ، خانه جانبازان شده است، مخاطب وارد داستان زندگی حوریه می‌شود. «دخیل عشق» داستان زنی آرمانگراست که تلاش دارد با خدمت به جانبازان، به آرمان‌های زندگی‌اش پایبند باشد. در کنار حوریه، شخصیت‌های دیگری نیز کم‌کم وارد داستان می‌شوند. شخصیت‌هایی که هر کدام نماینده یک تیپ شخصیتی در جامعه ما بعد از جنگ هستند؛ از کسانی که هنوز آرمان‌ها و جنگ تحمیلی برایشان دغدغه و مقدس است تا افرادی که سال‌های پس از جنگ، گرد فراموشی بر خاطرشان نشسته و هرآنچه بوده را فراموش کرده‌اند و یا افرادی که سعی دارند از حضورشان در جبهه‌، برای خود نام و نشانی درست کنند. «دخیل عشق» هرچند داستان یک زن است، اما به نوعی می‌تواند داستان هر کدام از ما باشد.

این اثر پیش از آنکه به عنوان کتاب پنجمین دوره مسابقه کتاب و زندگی معرفی شود نیز مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است. بنا به گفته مسئولان انتشارات جمکران، «دخیل عشق» پیش از این، ۱۶ هزار نسخه فروش داشته و بعد از مطرح شدن در مسابقه کتاب و زندگی نیز مورد استقبال خوبی قرار گرفته است، به طوری که در یک هفته حدود ۱۰ هزار نسخه از آن به فروش رفته است. سبک روایت داستان، موضوع «دخیل عشق» و همچنین نثر روان و شیرین نویسنده، بر جذابیت کتاب افزوده است. داستان در مشهد می‌گذرد و از این جهت، فضای شهری مشهد، حاشیه‌ آن و زندگی مردم حاشیه‌نشین شهر، مشکلات اجتماعی شهر و … از دیگر موضوعاتی است که در خلال داستان به آن پرداخته می‌شود.

هرچند گاه روایت‌های تو در تو، ملال‌انگیز شده و خواننده دوست دارد به اصل ماجرای کتاب و سرنوشت شخصیت اصلی آن برسد، اما باید گفت که «دخیل عشق» یک اثر جذاب و خواندنی است. اگر به داستان‌های دفاع مقدس علاقه دارید، این اثر می‌تواند در میان کتاب‌های کتابخانه‌تان قرار بگیرد.

پنجمین دوره مسابقه کتابخوانی «کتاب و زندگی» تا پایان آذرماه سال ۹۶ ادامه خواهد داشت. دبیرخانه این اعلام کرده است برای گرامیداشت یاد و نام شهید حججی که از فعالان حوزۀ کتاب و مسابقۀ کتاب‌ و زندگی بود، از میان شرکت‌کنندگان دهه هفتادی، به پنج نفر جایزه ویژه دهه هفتادی‌ها اهدا خواهد کرد.

آثار جدید مرتضی سرهنگی برای نوجوانان

سه مجموعه از کتاب‌های مرتضی سرهنگی نویسنده و پژوهشگر، با نام‌های «اسم من چفیه است»، «اسم من پلاک است» و «اسم من خاکریز است» پس از ۱۶ سال با طرح جلد جدید برای نوجوانان منتشر شده‌اند. همچنین کتاب «روزهای خرمشهر» نیز برای این گروه سنی (نوجوان) به چاپ دوم رسیده است.

 این سه اثر«اسم من چفیه است»، «اسم من پلاک است» و «اسم من خاکریز است» آخرین‌بار در سال ۸۰ منتشر شده‌اند. در این سه عنوان، مخاطب با کاربردهای خاکریز، پلاک و چفیه آشنا می‌شود. داستان این عناوین با زبانی ساده و روان روایت شده و قصد دارد تا عناصر مختلف جبهه و جنگ را برای گروه سنی کودک و نوجوان بازشناسی کند.

سرهنگی درباره این آثار اظهار داشته است: در چهار جلد کتاب تازه‌ای که از من منتشر شده، به سراغ اصطلاحاتی رفته‌ام که در جنگ بوده است و پلاک، چفیه و خاکریز را معرفی کرده‌ام. این داستان‌ها را در طول سال‌های گذشته نوشته‌ام و البته این مجموعه ادامه داشته و بیشتر از این بود. اما در حال حاضر این چهار جلد را آماده انتشار داشتم.

این نویسنده افزود: تلاش کردم تا در این داستان‌ها از قوه تخیل استفاده کنم تا برای کودکان جذابیت بیشتری داشته باشد و به همین منظور به این گونه سوژه‌ها، در داستان جان داده‌‌ام و آن‌ها به نوعی خود را معرفی می‌کنند. در آثار دفاع مقدس ویژه کودکان و نوجوانان نیز خوب است که نویسندگان تخیل را به کار بگیرند؛ چرا که جهان کودکان با تخیل سر و کار دارد و به سمت این دست از آثار بیشتر جذب می‌شوند و برایشان خواندنی‌تر است.

مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری با تاکید بر اینکه ادبیات انقلاب و دفاع مقدس برای کودکان و نوجوانان باید یکی از استراتژی‌های حوزه هنری باشد، عنوان کرد: از ابتدا هم حوزه هنری به این مهم توجه داشته است و در سال‌های اخیر نیز با تاسیس حوزه هنری کودک و نوجوان بیش از پیش به این مقوله توجه نشان می‌دهد.

وی اظهار داشت: ما نویسندگان خوبی همچون محمدرضا بایرامی، داوود غفارزادگان، داوود امیریان، اکبر صحرایی و … در حوزه کودک و نوجوان داریم که با موضوع دفاع مقدس و انقلاب اسلامی آثار خود را منتشر می کنند. قبول دارم که فضای ذهنی بسیاری از کودکان از آن دوران فاصله گرفته است، اما این موضوع باعث نمی شود که ما از تاریخ و آنچه بر کشورمان گذشته برایشان نگوییم. باید وظیفه ای که بر دوش داریم انجام دهیم و به طور حتم کودکان و نوجوانان نیز تاثیر می گیرند و کم کم به سراغ کشف این مضامین می‌روند.

سرهنگی تصریح کرد: باید کتاب‌هایی منتشر کنیم که در نهایت ظرافت، زیبایی و خوش خوان بودن، بتوانند معرف هویت و وقایع رخ داده در کشورمان باشند و بچه ها را با جنگ تحمیلی آشنا کنند.

«اسم من چفیه است»، «اسم من پلاک است» ، «اسم من خاکریز است» و «روزهای خرمشهر» تولید حوزه هنری کودک و نوجوان هستند که در قطع رقعی و در شمارگان ۲۵۰۰و با قیمت ۸۰۰۰هزار تومان توسط سوره مهر منتشر شده اند، که سه اثر نخست به چاپ اول و کتاب «روزهای خرمشهر» نیز به چاپ دوم رسیده است.

سیاست‌گذاری‌های نادرست ناشر سبب انتشار قاچاقی کتاب می‌شود

حسین عابدینی گفت: سیاست‌گذاری‌ نادرست ناشر مانند در دسترس نبودن کتاب سبب انتشار آن به صورت قاچاقی می‌شود.

حسین عابدینی مدیر مسئول انتشارات سفیر اردهال درباره قاچاق کتاب گفت: یک دسته کتاب های ممنوعه ای هستند که به صورت قاچاق در بازار کتاب وجود دارند این دسته از کتاب ها نمی توانند تاثیر چندانی در اقتصاد نشر بگذارند. این در حالی است که کسی که به کتاب های ممنوعهنیاز داشته باشد خودش این کتاب ها را تهیه می کند. دسته دیگر بحث کتاب های ناشرانی است که در بازار کتاب پرفروش می شود یا مخاطب زیادی دارد که در اینجا برخی از سیاست گذاری های ناشر سبب می شود این کتاب به صورت قاچاق منتشر شود. وقتی کتاب ناشر در دسترس نباشد یا اینکه کتاب با قیمت بالایی فروخته شود در این زمان تکثیر و قاچاق کتاب قیمت آن را پایین می آورد. اگر ناشر در این دو زمینه برنامه ریزی کند با پدیده قاچاق کتاب مواجه نمی شود.

وی افزود: زمانی که حجم تولید یک کتاب بسیار  بالا می شود افرادی پیدا می شوند که کتاب را به صورت قاچاقی منتشر  کنند البته این اتفاق برای درصد کمی از کتاب ها رخ می دهد. در چنین وضعیتی باید حتما زیرساخت های انتشار کتاب اصلاح شود. اگر یک نفر کتابی را به صورت قاچاقی چاپ کند و بفروشد هیچ جا نمی توان این مسئله را پیگیری و ثابت کرد. هر زمان که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای انتشار کتابی مجوز می دهد کتاب و ناشر آن ثبت می شود اما کسی که با انتشار کتابش به صورت قاچاق مواجه می شود برای جلوگیری از آن، اگر قانونی هم در این زمینه وجود داشته باشد آن قدر دقیق نیست تا پیگیری هایش به نتیجه برسد.

مدیر مسئول انتشارات سفیر اردهال با اشاره به ضعف در قانون های نشر کتاب اظهار کرد: قانون هایی که در زمینه انتشار کتاب وجود دارد بسیار ضعیف است و نمی توان از طریق آن مشکل  کتاب های قاچاق را پیگیری و محکوم کرد و از او جریمه گرفت.

کلر ژوبرت:

برای کودکان از مفهوم قیام عاشورا بگوییم/ خوشحالم کتابم در بین زائران توزیع می‌شود

کلر ژوبرت، نویسنده کودک و نوجوان، گفت: تا به حال توفیق نداشتم در راهپیمایی اربعین حسینی شرکت کنم، اما از این بابت که کتابم در بین زائران اربعین توزیع می‌شود، بسیار خوشحالم.

 کلر ژوبرت، نویسنده مسلمان فرانسوی – ایرانی که از دهه شصت ساکن ایران است، با بیان اینکه درباره ائمه (ع) کتاب‌های زیادی برای بچه‌ها نوشته شده است، اظهار کرد: تا به حال آثار بسیاری با موضوع واقعه عاشورا نوشته شده و این واقعه توسط نویسندگان به شیوه های مختلف روایت شده است. احساس کردم در حال حاضر نیازی نیست کتابی در فضای مستندنگاری عاشورا بنویسم. چرا که در این زمینه منابع و روایات مختلف است و نگران این موضوع هم بودم که روایتی اشتباهی ارائه نکنم و نوشتن از حوادث عاشورا را مسئولیت سنگینی می‌دانستم.

وی افزود:  البته دوست داشتم درباره امام حسین (ع) کاری کنم و احساس کردم اگر بشود یکی از مفاهیم این واقعه را استخراج کرد و درباره آن مفهوم داستانی تخیلی نوشت، این اثر و مضمون ارائه شده برای کودکان ملموس‌تر خواهد بود. مفهوم برای بچه‌ها مهم‌تر است. کودکان درباره امام حسین(ع) در روضه‌ها و مجالس مختلف می‌شنوند. اما این که مفهوم قیام و اصل عاشورا چه بوده است را نمی دانند و این مفهوم را باید با زبانی کودکانه به آن‌ها منتقل کرد.

ژوبرت همچنین درباره توزیع کتاب داستان «چرا؟ چرا؟ چرا؟» در بین زائران اربعین حسینی، گفت: تا به حال توفیق نداشتم در راهپیمایی اربعین حسینی شرکت کنم، اما از این بابت که کتابم در بین زائران اربعین توزیع می‌شود، بسیار خوشحالم. چاپ و توزیع این اثر اقدام بزرگی است که مرکز ترجمه حوزه هنری، حوزه هنری کودک و نوجوان و نشر سوره مهر انجام داده‌اند و امیدوارم این گونه فعالیت ها سالیان سال ادامه پیدا کند و انتشار این گونه کتاب‌ها گسترش پیدا کند.

این نویسنده تصریح کرد: کتاب به تازگی به دستم رسیده و از چاپ آن، کیفیت کاغذ و جلد راضی هستم. البته در نظر داشتم کتاب در ۲۰ صفحه مانند اثری که سال گذشته در سوره مهر به چاپ رساندم، تولید شود و برای آغاز و پایان داستان تصویر در نظر نگرفته بودم. چرا که نمی خواستم تصویر از آدم ها در اثر باشد. اما از آنجا که در نهایت کتاب در ۲۴ صفحه چاپ شد، برخی از تصاویر جابه‌جا شدند و امیدوارم این موضوع باعث سردرگمی مخاطب نشود.

وی اظهار داشت: هر اثری که برای کودکان تولید می کنیم باید شاد باشد. در این کتاب نیز به مفهوم ظلم‌ستیزی پرداختم و برای تصویرسازی‌ها نیز از طرح ها و رنگ های شاد استفاده کردم. دعا می‌کنم بتوانیم دین خود را نسبت به امام حسین (ع) ادا کنیم و رهروان راه ایشان باشیم.

کتاب داستان «چرا؟ چرا؟ چرا؟» که به تبیین فلسفه قیام حضرت اباعبدالله الحسین (ع) برای کودکان و نوجوانان می‌پردازد، با نویسندگی و تصویرگری خانم کلر ژوبرت، به صورت سه‌زبانه فارسی، عربی و انگلیسی به همت مرکز ترجمه حوزه هنری توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده و ترجمه عربی و انگلیسی آن را خانم‌ها حوراء میلانی و مژگان برخورداری بر عهده داشته‌اند./۹۹۸/پ ۲۰۴/ش

ارسال نظرات