بيانيه پايانی يازدهمين گفت وگوی اسلام و ارتدوكس روسيه
به گزارش خبرگزاری رسا، يازدهمين اجلاس مشترك مركز گفتوگوی اديان و فرهنگهای ايران وكليساي ارتدكس روسيه با موضوع «اديان و محيط زيست» كه از ۱۵ ارديبهشت ماه در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در تهران آغاز شده بود ظهر امروز (۱۷ ارديبهشت) با صدور بيانيه اي به كار خود پايان داد.
متن اين بيانيه بدين شرح است:
بسمه تعالي
يازدهمين اجلاس مشترك مركز گفتگوي اديان و فرهنگهاي جمهوري اسلامي ايران وكليساي ارتدكس روسيه با موضوع «اديان و محيط زيست» طي روزهاي ۱۵ تا ۱۷ ارديبهشت ماه۱۳۹۷ برابر با ۵ تا ۷ مي ۲۰۱۸ در تهران برگزار شد.
نشست مذكور با حضور ابوذر ابراهيمي رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي از جمهوري اسلامي ايران و فئوفان متروپليت قازان و تاتارستان نماينده پاتريارك كريل اسقف اعظم مسكو و تمام روسيه انجام گرفت.
۲۱ نفر از شرکت کنندگان در اجلاس از انديشمندان مسلمان و مسيحي ايران و روسيه سخنراني و مقالات خود را در خصوص موضوعات فرعي زير ارائه و به بحث و بررسي و تبادل نظر علمي پيرامون جايگاه محيط زيست در اديان پرداختند.
محیط زیست اصول مشترک اخلاق ادیان الهی
تعامل رهبران ادیان با محیط زیست
تاثير محیط زیست سالم در زندگی فردی و اجتماعی از دیدگاه اسلام و مسیحیت
چگونگی ارتباط انسان و طبیعت در آموزههای ادیان اسلام و مسیحیت
طرفين گفتگو پس از ارائه مقالات بر موارد زير تأكيد كردند:
شركت كنندگان در اين اجلاس بر حقوق برابر همه انسانها از اقوام و پيروان اديان مختلف براي استفاده عادلانه از منابع طبيعي اذعان نموده و بر لزوم پرهيز آنان از تصرف غيرعادلانه و مخرب طبيعت و مواهب آن تاكيد كردند و هرگونه تخريب و يا استفاده نامناسب و بيرويه از آن را مخالف دستورات و آموزه هاي ديني ميدانند.
انديشمندان حاضر در اين اجلاس، محيط زيست و طبيعت را بستر حيات بشري و زندگي شرافتمندانه او دانسته و حفظ حريم محيط زيست را در راستاي رشد و تعالي بشر و تشكر از خداوند متعال به عنوان خالق طبيعت و انسان محسوب داشته و عنوان كردند: کسی که به حفاظت از محیط زیست بیاعتنا است و آن را تخریب میکند، رفتار وی نوعی نقص اخلاقی و رذیلت به شمار میرود.
طرفين تأكيد نمودند توسعه فناوري و اقتصادي كشورها بايد در چارچوب حفاظت از محيط زيست انجام شود و تخريب محيط زيست به بهانهي توسعه و پيشرفت كشورها را قابل قبول نميدانند.
اديان مختلف بر احترام و حفاظت از محيط زيست تأكيد فراوان دارند و بر همة پيروان اديان خاصه رهبران بزرگ است كه در ترويج و تبيين آموزههاي ديني در پاسداشت از طبيعت و مخالفت با تخريب محيط زيست تلاش بيشتري را هماهنگ كنند و راهكارها و تدابير لازم را به سياست گذاران و تصميمگيرندگان معرفي نمايند.
طرفين از ابتكارات و تلاشهاي همة كشورها و سازمانها و مراكز علمي و ديني جهان در حفاظت از محيط زيست قدرداني ميكنند و بر گسترش همكاريها براي جلوگيري از تخريب محيط زيست و حفاظت از آن تأكيد مينمايند.
چالش بزرگ محيط زيستي در جهان امروز كه حيات بشري و امنيت بينالمللي را تهديد مينمايد، ايجاب ميكند از همة ظرفيتهاي بينالمللي براي رفع اين چالش و جلوگيري از سياستهاي مخرب محيط زيست، در قالب همكاريهاي دست جمعي استفاده شود و مطمئنا رهبران اديان در اين زمينه ميتوانند نقش مهمي را ايفا نمايند.
هيأت كليساي ارتدكس روسيه از جمهوري اسلامي ايران خاصه عالیجناب دكتر ابوذر ابراهيمي رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي به خاطر پذيرش هيأت روس و حسن ميزباني و مهماننوازي، مراتب قدرداني و سپاس خود را اعلام نمودند.
طرفين ضمن تشكر از پيام عاليجناب پاتريارك كريل اسقف اعظم مسكو و تمام روسيه به اين دور از گفتگوها، آن را ارزشمند توصيف كردند.
شركت كنندگان در اين نشست فضاي اين دور از گفتگوها را بسيار مثبت و سازنده ارزيابي كردند. هر دو طرف بر تأثير مثبت همكاريهاي علمي و دانشگاهي و ديني در آشناسازي مسلمانان و مسيحيان ارتدكس با اصول ديني، اخلاقي، اجتماعي و الهيات و آيين ديني يكديگر تأكيد كردند، و توسعه همكاريها را خواستار شدند.
دو طرف رضايت خود را از گفتگوي منظم بين جامعة مسلمان جمهوري اسلامي ايران و كليساي ارتدكس روسيه كه با موفقيت همراه بوده است، ابراز نمودند و خواستار ادامة گفتگوي دو طرف براي همكاري در عرصهي جهاني و منطقهاي بوده و اعلام ميدارند كه دوازدهمين دور گفتگوي ميان انديشمندان مسلمان ايران و كليساي ارتدكس روسيه در سال ۲۰۲۰ در روسيه برگزار خواهد شد./۸۴۷/ب۱۰۳/ف
منبع: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی