چاپ سوم کتاب «مصلح جهانی از دیدگاه شیعه و اهل سنت»
به گزارش خبرگزاری رسا، بوستان کتاب قم چاپ سوم کتاب «مصلح جهانی از دیدگاه شیعه و اهل سنت» نوشته شیخ عبدالمحسن العباد و ابوالاعلی مودودی را با ترجمه و تحقیق استاد سید هادی خسروشاهی منتشر کرد.
«مصلح جهانی» گفتمان مهم اسلامی است که همه مذاهب ـ به ویژه شیعه ـ بر آن تأکید می ورزند. در اثر حاضر ـ که حاصل پژوهش ها و تلاش های علمی استاد سید هادی خسروشاهی در ضمن سفرها و ملاقات های گوناگون ایشان است ـ مهم ترین آرای اندیشوران اهل سنت درباره مصلح جهانی با قلمی روان پیش روی خواننده گذاشته و به شبهه ها با منطق و استدلال پاسخ داده شده است.
محتوای کتاب
کتاب «مصلح جهانی از دیدگاه شیعه و اهل سنت» شامل دو نوشتار استاد خسروشاهی با عناوین «مصلح بزرگ جهانی» و «مصلح جهانی، مهدی موعود» و برگردان دو کتاب از عبدالمحسن العباد با عنوان «عقیده اهل السنه والاثر فی المهدی المنتظر» و «الرد علی من کذب بالاحادیث الصحیحه الوارده فی المهدی» با عناوین «دیدگاه اهل سنت درباره مهدی منتظر» و «توضیح درباره احادیث مهدی» و گفتاری از سید ابوالاعلی مودودی، نخستین رهبر جماعت اسلامی پاکستان، با عنوان «احیاگر جهانی یا مهدی منتظر» است که سه نوشتار اخیر را استاد خسروشاهی به فارسی ترجمه کرده اند.
محقق و مترجم فرزانه این کتاب در دو مقدمه به چگونگی دسترسی به این کتابها و سه نکته درباره طول عمر امام، افسانه زندگی حضرت در سرداب او و تحریف سخنان امام خمینی(ره) در برخی رسانه های مغرض و وابسته عربی می پردازد. سپس پنج بخش این کتاب امده است که هر یک خود کتاب و مقالاتی مجزا از اندیشمندان مهم مسلمان هستند.
بخش اول، مصلح بزرگ و جهانی نوشتاری از استاد خسروشاهی است که در آن به فوتوریسم و تاریخ فوتوریسم، فوتوریسم از نظر اسلام، مسئله سن یا مظهری از قدرت بی انتهای خدا، نظر علم و عقل درباره عمر و افزایش طول عمر و گفتار ماربین، فیلسوف مستشرق آلمانی درباره اثر اعتقاد به امام زمان(عج) در تقویت روحیه پرداخته شده است. این بخش پیش از این در ماهنامه مجموعه حکمت، چاپ قم، سال سوم، اسفند 1337 و شمارۀ 2 فروردین 1338 منتشر شده بود.
مصلح جهانی، مهدی موعود، عنوان بخش دوم، تحقیقی است که استاد خسروشاهی ضمن نگارش آن به مصلح جهانی از منظر اسلام، تصریح به نام مهدی و تعداد ائمه(ع) در روایات نبوی و اسمای ائمه(ع) و تحریف کتاب و تکالیف ما در قبال اجتماعی می پردازد که این نوشتار هم پیش از این در مجله «نامه آستان قدس رضوی»، چاپ مشهد، شمارۀ 3، بهمن 1339 و شمارۀ 4 فروردین ماه 1340 منتشر شده بود.
بخش سوم، ترجمه سخنرانی شیخ عبدالحسن عباد ـ از شخصیت های علمی مجاز و استاد دانشگاه اسلامی مدینه منوره ـ است که با عنوان «عقیده اهل السنه والاثر فی المهدی المنتظر» در مجله رسمی دانشگاه اسلامی مدینه چاپ شده است. در این بخش به صورت تحقیقی اسامی اصحابی که احادیث مهدی(عج) را از پیامبر خدا(ص) روایت کردند، اسامی امامانی که احادیث و آثار نقل شده درباره مهدی را در کتاب های خود آورده اند، بیان اسامی علمایی که به تألیف کتاب درباره مسئله المهدی پرداخته اند، اسامی و سخنان کسانی که از تواتر احادیث المهدی گفته اند و... امده و در پایان این بخش هم عقیده شیخ عبدالعزیز بن باز درباره مهدی (عج) نقل شده است.
بخش چهارم، توضیح درباره احادیث مهدی نوشته شیخ عبدالحسن العباد است که این استاد مهم اهل سنت، به کسانی که احادیث صحیح درباره مهدی را نمی پذیرند، پاسخ می دهد و دیدگاه های شخصیت های مهم را درباره مهدی موعود نقل می کند. با مطالعه این دو بخش از کتاب روشن می شود که برخلاف تصور بعضی که اعتقاد به ظهور مهدی(عج) را ویژه شیعیان می دانند، اصل این اعتقاد از دیدگاه اهل سنت و تشیع همسان بوده و در صحت بشارت های نقل شده از پیامبر اکرم(ص) در بین هیچ کدام از دو دیدگاه اختلافی وجود ندارد، بلکه اختلاف در طُرُق و اسناد احادیث، و سپس مصداق خارجی است که آن نیز قابل تحقیق و بررسی است.
در بخش چهارم، که مفصل ترین بخش این کتاب در بیش از 100 صفحه است اندیشه های قدمای اهل سنت درباره اندیشه مهدی، ابن تیمیه، ابن خلدون، ابن قیم، امام شاطبی، ابوالاعلی مودودی، و دیدگاه دیگر علمای معروف اهل سنت بیان شده است.
«احیاگر جهانی یا مهدی منتظر» نوشتاری از استاد سید ابوالاعلی مودودی است که در کتاب «موجز تاریخ تجدید الدین و احیائه» آمده است که مودودی در آن به بررسی مسئله مهدی موعود می پردازد و آن حضرت را احیاگر جهانی معرفی می کند، ولی در پاره ای از احادیث تردید و دیدگاه ویژه ای را اظهار می کند که استاد خسروشاهی، در پاورقی آنها را نقد کرده است. این مطلب پیش از این در «کعبه مقصود»، نشریه ویژه نیمه شعبان مسجد انگجی تبریز درج شده بود.
در پایان کتاب هم دو پیوست درباره زندگی ابدی و قدرت الهی (دستخط آیت الله شیخ آقابزرگ تهرانی درباره طول عمر حضرت مهدی(عج)) و مسأله مهدی در چهاردهمین کنفرانس اندیشه اسلامی در مهرماه 1359 آمده است. در این پیوست شرح جلسه استاد خسروشاهی با امام خمینی(ره) به مناسبت شرکت در همین کنفرانس در الجزایر و متن کامل سخنان استاد خسروشاهی در تبیین سخنان امام خمینی(ره) در نیمه شعبان و عید فطر به زبان عربی است که برخی رسانه ها و شخصیت های اهل سنت با قصد و غرض آن را تحریف کرده، مدعی شدند که امام خمینی(ره) معتقد به «عجز پیامبران» و «قدرت و توانایی برتر امام زمان» و «تکمیل شریعت در زمان ظهور وی» است که به تکفیر امام خمینی(ره) در برخی کتاب ها و رسانه های عربی و اسلامی! انجامید.
کتاب «مصلح جهانی از دیدگاه شیعه و اهل سنت» در 302 صفحه، شمارگان 1000 نسخه و قیمت 14000 تومان منتشر شده است./925/ن 604/ش