خودداری وزارت خارجه آمریکا از توضیح درباره گزارش جنجالی علیه ایران
به گزارش خبرگزاری رسا، وزارت خارجه آمریکا از ارائه توضیحات لازم در خصوص دلایل طرح اطلاعات انحرافی و سیاسی علیه ایران در یک گزارش فنی این وزارتخانه در ضربالاجل تعیینشده از سوی سه نماینده ارشد کنگره آمریکا خودداری کرد.
پیشتر گزارش شده بود وزارت خارجه آمریکا در نسخه سال ۲۰۱۹ از گزارشی که هر ساله برای بررسی پایبندی کشورها به توافقنامههای بینالمللی در امور کنترل تسلیحاتی و منع اشاعه هستهای منتشر میکند، اطلاعات را به نحو معناداری علیه ایران تغییر داده است.
وزارت خارجه آمریکا هر ساله گزارش موسوم به «پایبندی و تبعیت کشورها از توافقنامهها و تعهدات کنترل تسلیحاتی، منع اشاعه و خلع سلاح» را تهیه و آن را تقدیم کنگره میکند.
روسای سه کمیته تخصصی در کنگره آمریکا (رییس کمیته امور خارجی، رییس کمیته اطلاعاتی و رییس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان) هفته گذشته در نامهای به «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا از او خواستند حداکثر تا شامگاه پنجشنبه، ۲۳ مه درباره اینکه آیا ارزیابیهای انجامشده در این گزارش با انگیزههای سیاسی تنظیم شده و منحرف شدهاند توضیح دهد.
یک مقام آمریکایی آشنا به این مسئله در مصاحبه با خبرگزاری گفته که روسای این سه کمیته قرار بوده به یک جلسه توضیحی در وزارت خارجه آمریکا دعوت شده و توضیحات لازم را بشنوند.
یک منبع در کنگره آمریکا که خواسته نامش فاش نشود گفت که علیرغم فرارسیدن ضربالاجل هیچ تماسی با نمایندگان کنگره در این خصوص گرفته نشده است.
اطلاعات انحرافی درباره ایران و مشاجره در دولت ترامپ
اطلاعات مندرج در گزارش وزارت خارجه آمریکا به قدری انحرافی و نادرست است که خبرگزاری رویترز چندی پیش گزارش داد تنظیم این گزارش به وقوع مشاجرههایی در داخل دولت ترامپ منجر شده است.
دولت آمریکا در این گزارش تلاش کرده ایران را به نقض «معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی» (انپیتی) متهم کند. واشنگتن، علاوه بر این، بر خلاف گزارشهای پی در پی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر پایبندی ایران به توافق هستهای برجام، سعی کرده بر اساس ادعاهای اخیر رژیم صهیونیستی ایران را ناقض توافق هستهای معرفی کند.
همچنین در بخش دیگری از گزارش از ایران به عنوان یکی از کشورهایی نام برده شده که اجرای تعهداتشان ذیل انپیتی با نگرانیهایی روبرو است.
وزارت خارجه آمریکا مدعی شده ایران به دنبال آن بوده از مفاد برجام بهرهگیری کرده و بعد از انقضای این توافق در سال ۲۰۲۵ اقدام به توسعه مواد هستهای خود کند.
واشنگتن به علاوه ایران را به اشاعه موشکی متهم کرده و ادعا کرده ایران صاحب بزرگترین برنامه موشکی در خاورمیانه است و به تلاش برای افزایش اندازه، دقت، برد، پیشرفتگی و میزان کشنده بودن زرادخانه موشکیاش ادامه میدهد.
وزارت خارجه آمریکا به علاوه برخی طرفهای چینی را به عرضه فناوریهای موشکی برای ایران متهم کرده است. واشنگتن یکی از وزیران دادگستری سابق چین را به ایفای نقش در توسعه برنامه هستهای ایران متهم کرده است.
خبرگزاری رویترز خبر داده بود این سند بروز نگرانی در میان شماری از مقامهای آمریکایی را به همراه داشته که معتقدند سند مذکور به دنبال سیاسیسازی و تحریف ارزیابیها درباره ایران است.
مشاجره میان مقامهای آمریکا چند هفته پیش هنگامی اتفاق افتاد که وزارت خارجه آمریکا نسخهای غیرمحرمانه از گزارش سالانه دولت به کنگره در خصوص پایبندی کشورها به توافقهای کنترل تسلیحاتی را روی وبسایت خود قرار داد. این سند اندکی بعد از روی خروجی وبسایت وزارت خارجه آمریکا برداشته شد. منبع مورد استناد رویترز گفته سند مورد نظر حاوی ارزیابیهایی انحرافی درباره ایران بود.
وزارت خارجه آمریکا بک روز بعد بدون ارائه توضیحات، بار دیگر این گزارش را روی وبسایت خودش قرار داد.
گزارش مذکور، همچنین بر خلاف گزارش سالهای گذشته ارزیابیهای مفصلی از پایبندی ایران، کره شمالی، سوریه و سایر کشورها به «معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای» (انپیتی) ارائه نمیکند. در این گزارش، به جای این بخش، ۵ پاراگراف ذیل عنوان «کشورهای محل نگرانی» نوشته شده است. /847/ب
منبع: فارس