شرح ۳۰ غزل از «شاعر آیینهها»
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، در میان شاعران سبک هندی، بیدل یکی از محبوبترین شاعران در میان پژوهشگران معاصر است. گرهگشایی از زلف پیچیده ابیات او، تلاشی است که هر کدام از عناوین منتشر شده در دهههای گذشته در پی آن است.
کتاب «بیدل و انشای تحریر» از جمله تازهترین آثار در حوزه ادبیات کلاسیک است که به بازشناسی شعر بیدل با شرح 30 غزل از پایان دیوان او میپردازد. کاووس حسنلی، استاد دانشگاه، که بیشتر نام او با پژوهش در زمینه ادبیات دوره سبک عراقی و به ویژه حافظ شیرازی، گره خورده است، در کتاب جدید خود تلاش دارد تا با استفاده از نشانههای دیگر شعر بیدل در غزلیات او، به شرح این ابیات و رمزگشایی از سرودههای او بپردازد.
حسنلی در بخشی از مقدمه این کتاب به ویژگیهای شعر بیدل اشاره میکند و درباره فهم درست و دقیق شعرهای او مینویسد: برای فهم زبان شعری بیدل، هیچ اثری گرهگشاتر از خود شعر او نیست. کلید دریافت بسیاری از شعرهای بیدل در شعرهای دیگر او پنهان است. با حوصلهمندی، شکیبایی و جستوجو میتوان آنها را یافت و به کار گرفت.
شعر بیدل به قصری باشکوه میماند که اندرونیهای تو در تو و غرفههای متعدد دارد. درِ برخی از این غرفهها بسته است، اما کلید آن در طاقچه یا کشو میز غرفهای دیگر گذاشته سده است. با درنگ، بردباری، تمرکز و بازخوانی چندینباره، آرام آرام فضاهای تاریک، روشن میشوند، تصویرهای دلربا و فریبا خود را عریان میکنند و معنای نهفته، همچون پری پنهان شدهای از پشت پرده بیتها رخ مینماد تا هوش از سر خواننده خواهان ببرد.
نشر معین کتاب «بیدل و انشای تحریر را در 403 صفحه و به قیمت 67 هزار تومان در دسترس علاقهمندان به ادبیات کلاسیک قرار داده و روانه کتابفروشیها کرده است./826/د102/ق