«مأموریت خدا» نقد شد/ دیدار با چمران و پیوستن به مجاهدین افغانستانی
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا ، نشست نقد و بررسی کتاب «مأموریت خدا» با حضور محمد سرور رجایی، محقق و پژوهشگر این اثر و محمدحسین بدری به عنوان منتقد روز یک شنبه ۲۳ خرداد ماه به صورت مجازی برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمد حسین بدری ضمن بیان اینکه کتاب «مأموریت خدا» برگرفته از هفت روایت از احمدرضا سعیدی، شهید ایرانی جهاد اسلامی افغانستان است که در هجده سالگی در کنار مجاهدین افغانستانی علیه تجاوز اتحاد جماهیر شوروی جنگیده و در نهایت در شهرستان بهسود افغانستان نیز به شهادت رسیده، گفت: در چند دهه قبل، در همسایه شرقی ما یعنی کشور افغانستان، جنگ بزرگی اتفاق افتاد و شوروی آن زمان به این کشورحمله و سراسر افغانستان را اشغال کرد و تعداد زیادی از مردم این کشور به ایران و کشورهای همسایه پناهنده شدند. این درحالی بود که ایران در دهه ۶۰ گرفتار جنگ با عراق شد و خیلی از برادران افغانی در جنگ ایران با عراق حضور یافتند. البته برخی از ایرانیها نیز برای کمک به کشور همسایه به افغانستان سفر کردند که از جمله میتوان به شهید احمدرضا سعیدی اشاره کرد که آقای محمد سرور رجایی شرح این ماجرا را به زیبایی در کتاب «ماموریت خدا» نوشته است.
پیوستن به مجاهدین افغانستانی؛ پشت پازدن به همه تعلقات برای خودسازی
در ادامه این نشست محمد سرور رجایی گفت: اگر ماجرای شهدای ایرانی در افغانستان در دوران جهاد اسلامی و همچنین ماجرای شهدای افغانستانی در دفاع مقدس ایران را به صورت عمیق بررسی کنیم شاهد ماجراهای بسیارشیرین و دلپسندی خواهیم بود که از باورهای اعتقادی وقلبی بین دو کشور ایران و افغانستان سرچشمه گرفته است.
وی تصریح کرد: وقتی من با «شهید احمد رضا سعیدی» آشنا شدم کوشش کردم این جوان ۱۸ ساله ایرانی را که به دلیل پیوستن به مجاهدین و مردم افغانستان به تمامی تعلقات خانوادگی پشت پا زده بود را بیشتر بشناسم. این درحالی بود که نامه هایی که از او به جا مانده است این سفر را برای خود سازی اعلام می کند و اسم این سفر را «ماموریت خدا» می گذارد.
دیدار با چمران و پیوستن به مجاهدین افغانستانی
این نویسنده افغانستانی در ادامه گفت: این شهید ایرانی ، طی نامههایی که از خودش به جا گذاشته و من همه آنان را مطالعه کردم و اتفاقا در کتاب ماموریت خدا هم به آنان اشاره کردم ؛ انگار بزرگتر از سن خودش عمل میکرده است. این شهید به همراه دوستانش ، اولین گروهی محسوب میشوند که زیر نظر مربیان حرفهای ایران، آموزش نظامی میبینند و آنقدر در این آموزشها موفق عمل میکند که مسئولان از وی میخواهند تا مربیگری نظامی را برعهده بگیرد. اما احمدرضا سعیدی آرمانهای بزرگتری در سر داشت.
رجایی ادامه داد: هنگامی که وی در سرکوب غائله کردستان حضور پیدا میکند ، طی دیداری که در بهار سال ۱۳۵۹ با شهید چمران داشته ، تصمیم میگیرد برای کمک به مردم افغانستان در جنگ با شوروی به این کشور سفر کند. در افغانستان هم به خط مقدم جنگ میرود و فرمانده خط متوجه توانمندیهای زیاد او میشود و همانجا احمد رضا تصمیم میگیرد که اگر قرار است مربی نظامی بشود چه بهتر که این کار را در افغانستان و برای نیروهای افغانی انجام بدهد.
۱۰ سال تحقیق برای شناخت شهید محمدرضا سعیدی
این محقق و پژوهشگر افغانستانی با بیان اینکه من برای شناخت بیشتر شهید سعیدی حدود ۱۰ سال تلاش کردم و ماجرای رفتن من به افغانستان برای پیگیری زندگی این شهید بود، گفت: رفتن من از ایران به مزار این شهید در افغانستان به دلیل حضور طالبان خطرات زیادی داشت و همین خطرات موجب شده بود که والدینم مخالف سفر من به افغانستان بشوند و در نهایت با استخاره ای که گرفتم و خوب آمد، پدرم با این سفر موافقت کرد.
محمد سرور رجایی در ادامه تصریح کرد: معتقدم در بین ما، استعدادهای زیادی وجودی دارد که بسیاری از انسانها توان دست یابی به آن ها را ندارند؛ اما شهید احمدرضا سعیدی به این امر دست یافت و در بین جوانان هم سن وسال خودش واقعا یک استثناء بود و بارها به دوستانش گفته بود که در ایران ، جوانان زیادی برای جنگیدن با عراق وجود دارند اما در افغانستان چنین کسانی کم هستند و من به عنوان یک فرد مسلمان باید در افغانستان خدمت کنم و طبق فرمایشات امام خمینی (ره)، باید انقلاب اسلامی را در حد توانم به کشورهای دیگر صادر کنم.
جایگاه ویژه شهید سعیدی دربین مردم افغانستان
این نویسنده با تاکید بر اینکه شهید احمد رضا سعیدی دارای یک نگاه فراملی بود، گفت: مزار شهید سعیدی در افغانستان جایگاه خاصی در بین مردم این کشور دارد و حتی بعضی از مردم شاهد کرامتهایی از این شهید بودند. چرا که مردم افغانستان معتقد بودند شهید احمدرضا سعیدی چون با خدا معامله کرده است عزیز و دارای کرامت است.
به گفته وی ، شهید سعیدی تنها شهید ایرانی در جبهه افغانستان نبود و شهدای دیگر همچون احسان پارسی، شهید نوربخش، شهید ابوالفضل کربلایی پوریزدی و شهید فاضل حسینی نیز دیگر شهدای ایرانی بودند که در جبهه حق علیه باطل درافغانستان به شهادت رسیدند.
محقق و پژوهشگر کتاب ماموریت خدا در پایان گفت: کشورهای اسلامی از نظر باورهای دینی و ارزشی ، نیروهای متحدی هستند که اگر به درستی مدیریت شوند میتوانند در یک جبهه فرهنگی فعال تر عمل کنند.
گفتنی است کتاب «ماموریت خدا» به دلیل اهمیت آن از حیث روایت تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی و جهاد اسلامی افغانستان، به عنوان یکی از منابع کتابخانهای برای تمامی کتابخانههای استان تهران خریداری گردید و به زودی در تمامی کتابخانههای استان توزیع میشود.