استادان معارف دین بنیه علمی خود را افزایش بدهند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین سید محمد سعیدی، تولیت آستانه مقدسه کریمه اهلبیت(ع) پیش از ظهر امروز در هفتمین نشست فرهنگی، آموزشی استادان گروه معارف اسلامی و الهیات دانشگاه پیام نور سراسر کشور که در مجتمع یاوران مهدی(عج) قم برگزار شد با اشاره به روایتی از امیرمومنان امام علی(ع) به بررسی اخلاق اسلامی پرداخت.
وی ادامه داد: اگر استاد بخواهد معارف دین را به دیگران تعلیم دهد نخست باید خودش را تعلیم بدهد، استاد پیش از برگزاری کلاس برای شاگردان باید برای خود کلاس خصوصی برگزار کرده و نفس خود را مورد تربیت و تهذیب قرار بدهد.
امام جمعه قم تهذیب نفس را مقدم بر تعلیم دانست و بیان داشت: تعلیم نفس پیش از تعلیم دیگران یک سنت و ضرورت است، امیرمومنان امام علی(ع) در روایتی میفرمایند «قبل از اینکه چیزی را به دیگران تعلیم دهید نخست باید تأدیب سیرت کرده و سپس به دیگران معارف دین را آموزش و تعلیم دهید».
تعلیم باید همراه سیره باشد نه گفتار
وی افزود: وقتی انسان میخواهد دیگران را موعظه اخلاقی کند و معارف دین را به آنها تعلیم دهد تعلیم باید از سیره او سرچشمه بگیرد و صرف گفتار کافی نیست، انسان باید به تعلیم نفس خود پیش از تعلیم دیگران بپردازد.
حجتالاسلام والمسلمین سعیدی با بیان اینکه خداوند متعال برای فردی که معارف دینی را به دیگران تعلیم میدهد جایگاه رفیع و بلندی در دنیا و آخرت قرار داده است، اظهار داشت: حتی خداوند در این دنیا برای فرد که معارف دین را برای دیگران بیان میکند جایگاه رفیع را قرار داده است به این معنا که فرد سخنران همیشه نسبت به شنوندگان در جایگاه بالایی قرار دارد هر چند شنوندگان شخصیتهای مهمی باشند.
بالهای فرشتگان فرش زیر پای عالم دین است
وی خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) در روایتی فرمودهاند «هر کس راه کسب علم معارف را طی کند خداوند متعال برای او راهی به سوی بهشت قرار میدهد، فرشتگان بالهای خود را فرش زیر پای او قرار میدهند و آنچه در آسمان و زمین است برای او استغفار میکنند».
تولیت آستانه مقدسه حرم حضرت معصومه(س) با اشاره به اینکه استادان باید پیش از حضور داشتن در کلاس اعمال خود را مورد محاسبه قرار دهند، گفت: استادان توجه داشته باشند که برای چه به کلاس درس میروند، هدف آنها از برگزاری کلاس و وظیفه آنها در قبال دیگران و دین چیست.
وی ادامه داد: علما و بزرگان پیش از سخن گفتن، گفتههای خود را مورد محاسبه قرار میدادند تا خدایناکرده سخنان آنها پیامدهای منفی نداشته و سبب اذیت و آزار دیگران نشود؛ امام راحل نیز وقتی میخواستند صحبت کنند نخست درباره آن سخن تأمل میکردند و سپس را بیان میکردند.
کیفیت و شیوه بیان مطالب باید مورد توجه قرار گیرد
امام جمعه قم در ادامه خطاب به استادان معارف گفت: استادان در بیان مطالب از منابع اسلامی قوی و مورد تأیید استفاده کنند، به کیفیت و شیوه بیان مطالب توجه زیادی داشته و با شاگردان خود ارتباط معنوی، عاطفی و روحی مناسب برقرار کنند.
معارف اساسیترین دروس دانشگاهها است
وی ابراز داشت: نباید در درسهای معارف همانند دیگر درسها نمره و قبولی در ترم ملاک باشد چرا که اساسیترین و زیربناترین درسهای دانشگاه دروس معارف است.
حجتالاسلام والمسلمین سعیدی تأکید کرد: استادان معارف باید افزونبر اینکه معارف دین را به شاگردان تعلیم میدهند خود نیز بنیه علمی خود را افزایش بدهند و به این موضوع توجه داشته باشند که کار آنها همانند دیگر شغلها نیست که نتوانند بنیه علمی را افزایش داد.
وی در پایان گفت: باید استادان برای رضای خدا به جوانان که ذخیرههای نظام و امیدهای امام زمان(عج) و رهبری هستند درس بدهند./993/پ202/ی