به مناسبت سالروز ولادت امام جواد؛
ویژه نامه اینترنتی «بابالحوائج» منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ ویژه نامه اینترنتی «بابالحوائج» به مناسبت سالروز ولادت امام جواد(ع) در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژه نامه اینترنتی «بابالحوائج» شامل بانک احادیث، بانک پیامک، پرسش و پاسخ، گالری تصاویر، کارت پستال، بانک صوت و فیلم و سایر مقالات در پایگاه اینترنتی راسخون منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژهنامه میتوان به امامت حضرت جواد(ع) در یک نگاه، کنیهها و القاب امام جواد(ع)، کرامات و مناقب امام جواد(ع)، امام جواد(ع) الگوی دانشمندان جوان، نقش امام جواد(ع) در نظام ولایی، سیاست و حکومت در سیره امام جواد(ع)، امام جواد(ع) و بازسازی اندیشه امامت، امام جواد(ع) از منظر دیگران و رفتارهای عبادتی و خانوادگی امام جواد(ع) اشاره کرد.
امامت حضرت امام جواد علیه السلام در یک نگاه
امام نهم که نامش «محمد» و کنیه اش «ابوجعفر» و لقب وی «تقی» و «جواد» است، در ماه رمضان سال 195 هـ.ق. در شهر مدینه دیده به جهان گشود، مادر او «سبیکه» نام دارد که از نظر فضایل اخلاقی در درجه والایی قرار داشت و برترین زنان زمان خود بود، به طوری که امام رضا(ع) از او به بانویی منزه و پاک دامن و بافضیلت یاد می کرد، روزی که پدر بزرگوارش در گذشت، او حدود هشت سال داشت و در سن 25 سالگی به شهادت رسید و در قبرستان قریش در بغداد کنار قبر موسی بن جعفر(ع) به خاک سپرده شد.
کرامات و مناقب امام جواد علیه السلام
در مقالهای از این ویژهنامه میخوانیم: در زندگی امامان معصوم(ع) مواردی خارقالعاده در کتابهای حدیثی نقل شده است که علما و متکلمان شیعی از آنها تحت عنوان «کرامات، معجزات، مناقب و نشانه»های امامت یاد کردند، چنان که شیخ مفید (ره)، در کتاب گران قدر«الارشاد» تحت عنوان «طرف من الاخبار عن مناقب ابی جعفر علیه السلام و دلایله و معجزاته» این موارد را نقل کرده است، در این میان، موارد خارقالعاده و کرامات بیشتری از امامان متأخر به ویژه امام جواد(ع) و امام هادی(ع) در کتابهای حدیثی روایت شده است، به گونهای که بیش از ١٥ کرامت از امام جواد(ع) در کتاب ها نقل شده است.
این در حالی است که در کتاب «مسندالجواد» علامه عطاردی تنها ٢٥٠ حدیث از امام جواد(ع) روایت شده است، استاد عطاردی در اقدامی ارزشمند و کم نظیر، طی چندین مجلد، روایات و اخباری که از هر یک از امامان نقل شده است را با عنوان«مسندالامام» جمع آوری و منتشر کرده است.
امام (ع) از دل مردم آگاه است
هنگامی که مراسم عروسی انجام شد، شخصی به نام محمدبن علی هاشمی نقل کرده است که من بامداد روز بعد نخستین کسی بودم که برای تهنیت خدمت امام رسیدم و چون در آن شب دوایی خورده بودم به شدت تشنه بودم و نمیخواستم از امام آب طلب کنم.
امام(ع) به چهره من نگاه کرد و گفت: به گمانم تشنه ای، گفتم: آری، دستور داد آب بیاورند، با خودم گفتم: اکنون آبی مسموم میآورند به این خاطر اندوهگین شدم، در این حال خدمتکار آب آورد، حضرت که گویی فکر مرا خوانده بود، با حالتی متبسم و خندان به صورتم نگاه کرد و فرمود: «ای غلام آب را به من بده»، آن را گرفت و آشامید، سپس به من داد من هم آشامیدم، باز تشنه شدم و دوست نداشتم آب بخواهم، امام این مرتبه هم مانند بار اول رفتار کرد.
راوی می گوید: محمدبن علی هاشمی به من گفت: گمان میکنم امام جواد(ع) چنان که شیعیان درباره او اعتقاد دارند از دل مردم آگاه است.
نامههای بی آدرس
داود جعفری میگوید: حضور امام جواد(ع) شرفیاب شدم و سه نامه بیآدرس همراه من بود که بر من مشتبه شده بود و نمی دانستم به چه شخصی آنها را برسانم، به همین خاطر ناراحت بودم، حضرت یکی از آنها را برداشت و فرمود: «این نامه زیاد بن شبیب است»، دومی را برداشت و فرمود: این نامه فلانی است، من مات و مبهوت شدم حضرت لبخندی زد و صاحب نامه سوم را هم فرمود. آن گاه ٣٠٠ دینار به من داد و امر کرد آن را به یکی از پسرعموهایش بدهم و فرمود: «آگاه باش که او به تو خواهد گفت: مرا به پیشه وری راهنمایی کن تا با این پول از او کالایی بخرم، تو او را راهنمایی کن.
داود جعفری میگوید: من دینارها را نزد او بردم و او از من خواست تا پیشه وری را به او معرفی کنم تا از او کالا بخرد و چنان شد که امام فرموده بود، داود جعفری نیز نقل کرده است، ساربانی از من تقاضا کرده بود، به آن حضرت بگویم او را نزد خود به کاری بگمارد.
من خدمت حضرت رفتم تا درباره او با امام صحبت کنم دیدم غذا میخورد و جماعتی نزد امام هستند، فرصت نشد با آن حضرت سخن بگویم. حضرت فرمود: ای اباهاشم، بیا غذا بخور و پیش من غذا گذاشت، آن گاه بدون آن که من بپرسم فرمود: ای غلام، ساربانی را که ابوهاشم آورده نزد خود نگه دار.
کرامات و مناقب اهل بیت(ع) بسیار بیشتر از آن چیزی است که در کتاب ها نقل شده است، این موارد تنها گوشههایی را از جایگاه رفیع آنان بازگو میکند، جایگاهی که به درستی در زیارت جامعه کبیره تبیین شده است.
امام هادی(ع) در زیارت جامعه شأن امام(ع) در عالم هستی را در جمله جمله آن بیان کرده است، آن جایی که فرموده است:« بکم فتح ا... و بکم یختم، بکم ینزل الغیث و یکشف الهم».
همین عظمت علمی و جایگاه رفیع بود که بنا به روایات نتوانستند امام را تحمل کنند و آن حضرت را در زمان معتصم عباسی به شهادت رساندند، بدون شک تأمل در کرامات میتواند شناخت ما را نسبت به ائمه(ع) عمیقتر و عواطف و احساس ما را به آنان بیشتر کند و اگر این کار با تحلیل و تحقیق همراه شود، زوایای جدیدی از زندگی امامان را برای ما روشن خواهد کرد و تصویر کامل تری از امام در ذهن ما ترسیم خواهد شد.
امام جواد علیه السلام از منظر دیگران
در مقاله دیگری از ویژهنامه بابالحوائج امام جواد(ع) از منظر دیگران چنین معرفی شده است: شخصیت والای علمی اخلاقی امام جواد علیه السلام در نگاه خلفاء، دانشمندان، نویسندگان و تاریخ نگاران غیر شیعه؛ سندی گویا بر جایگاه رفیع این امام همام در بین مسلمانان است.
مأمون عباسی
خلیفه مقتدر عباسی در پاسخ به اعتراض بزرگان بنی عباس درباره به تزویج در آوردن دخترش "امالفضل" به امام جواد علیه السلام، این امام همام را اعجوبه عصر خواند و گفت: «قد اخترته لتبریزه علی کافه اهل الفضل فی العلم والفضل مع صغر سنه والاعجوبه فیه بذالک؛ من بدان جهت وی را به دامادی خود برگزیدم که با کمی سن در علم و فضیلت بر همه اهل زمان برتری دارد و اعجوبهای است در علم و دانش».
اسقف بزرگ مسیحی
اسقف مسیحی پس از آگاهی یافتن از علم و دانش امام جواد علیه السلام در مسائل پزشکی گفت:
به نظر میرسد این شخص «امام جواد علیه السلام» پیامبری از نسل پیامبران است.
سبط بن جوزی
یوسف بن قزا اغلی بن عبدالله بغدادی مشهور به سبط بن جوزی پس از بیان تاریخ تولد و شهادت حضرت مینویسد: «کان علی منهاج ابیه فی العلم والتقی و الزهدوا الجود؛ او در علم و تقوا، پرهیزگاری و سخاوت چون پدر بزرگوارش (امام رضا علیه السلام) و دنبالهرو او بود».
ابن ابی طلحه
ابن ابی طلحه در کتاب مطالب السؤول فی المناقب آل الرسول در باره شخصیت امام جواد علیه السلام مینویسد: «او گرچه صغیر السن است ولی کبیرالقدر و رفیع الذکر میباشد».
ابن صباغ مالکی
علی بن محمد احمد مشهور به (ابن صباغ) فقیه مالکی و متوفای 855 در مکه پس از بیان گوشهای از خصوصیات زندگی حضرت جواد علیه السلام، مینویسد: «آری چنین بود کرامات جلیل و مناقب او».
و در جای دیگر میافزاید: «چه گوییم ما در جلالت و مقام امام جواد علیه السلام و فضیلت کمال و عظمت و جلال او، حضرتش در میان طبقات ائمه علیهم السلام سنش کمتر از همه و قدر و شأنش اعظم است، او در اندک مدتی از عمر شریفش کراماتی بسیار و معجزاتی بیشمار از خود نشان داده و معارج و فضیلت کمال را طی کرده و از رشحات و تراوش دانش و بینش خود اثرها گذاشته و از نفحات و ریزش فضل کمالش بیاندازه و شمار فیوضاتی به عالم علم نثار فرموده، چه با مجالس و محافلی که متکلم به احکام گردیده و از مسائل، حلال و حرام را بیان کرده و زبان دشمنان و خصم بدفرجام را به منطق صحیح و گفتار ملیح خود الکن و کلیل کرده و گه، بسیار انجمن و محفلی که در صدر جلساء و راس خطبا و بلغاء قرار گرفته و در برابر خود تمامی فصحا و علما و حکما را تحت شعاع گذارده است».
صلاح الدین صفدی
خلیل بن ابیک بن عبدالله، معروف به صلاح الدین صفدی(اهل صفد)، ادیب و مؤرخ نامدار اهل فلسطین که در حدود دویست تصنیف از وی برجای مانده، مینویسد: «محمد بن علی، همان جواد بن رضا علیه السلام بن الکاظم موسی بن الصادق جعفر رضی الله عنهم است، لقب او جواد، قانع و مرتضی است، وی از فرزندان اهلبیت نبوت است که در سخاوت شهرت داشت تا جایی که او را جواد علیه السلام، نام نهادهاند، او یکی از امامان دوازدهگانه است».
ابن تیمیه
ابن تیمیه میگوید: «محمد فرزند علی ملقب به جواد از بزرگان و اعیان بنیهاشم است که در سخاوت و بزرگواری شهرت تام دارد».
یوسف بن اسماعیل نبهانی
یوسف بن اسماعیل نبهانی حنفی ادیب و شاعر فلسطینی، متولد 1350 هجری که از وی سیزده کتاب مهم بر جای مانده، مینویسد: «محمد جواد فرزند علی رضا علیه السلام از بزرگان امامان و چراغ هدایت امت و سادات اهلبیت علیهالسلام است که عبدالله شبراوی شافعی نیز از وی در کتاب خود(الاتّحاف بجبّ الاشراف) با ستایش و تکریم یاد کرده است.
محمود بن وهیب بغدادی فنخی
«محمد الجواد علیه السلام فرزند علی بن الرضا علیه السلام است کنیه او مانند کنیه جدش محمد الباقر، ابو جعفر است رضی الله عنهما.»
سه لقب وی جواد، قانع و مرتضی است که مشهورترین آنها (جواد) است، رنگ پوست او سفید، قامتش معتدل و نقش انگشترش نعم المقدّرالله، و وارث علم پدر بود.
علی جلال حسینی
علی جلال حسینی دانشمند بزرگ مصری مینویسد: «محمد الجواد ابوجعفر دوم فرزند علی علیه السلام در سال 195 هجری در مدینه دیده به جهان گشود، وی با وجود سن کم در علم و فضیلت سرآمد همه عالمان و اهل فضیلت زمان خویش بود.
خیرالدین زرکلی
خیرالدین زرکلی مینویسد: «ابوجعفر جواد علیه السلام چون اجداد خویش مقام بلندی داشت، هوشمند و خوش بیان بود و استعداد نیرومند و اصیلی داشت.
ویژه نامه اینترنتی «بابالحوائج» به مناسبت سالروز ولادت امام جواد(ع) در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شده است و علاقمندان به مشاهده و استفاده از این ویژهنامه میتوانند به نشانی اینترنتی www.rasekhoon.net مراجعه کنند./907/ت302/پ
ارسال نظرات