به همت دارالقرآن و حدیث واحد گرگان؛
نشست علمی حدیثی «رابطه کتاب و سنت» برگزار شد
خبرگزاری رسا ـ نشست علمی حدیثی «رابطه کتاب و سنت»، به همت دارالقرآن و حدیث و گروه علوم قرآن و حدیث واحد گرگان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعةالمصطفی، نشست علمی حدیثی «رابطه کتاب و سنت»، به همت دارالقرآن و حدیث و گروه علوم قرآن و حدیث واحد گرگان برگزار شد.
در این نشست حجتالاسلام سید محمد کاظم طباطبایی، رییس پژوهشکده قرآن و حدیث و استاد حوزه و دانشگاه سخنرانی کرد.
وی در ابتدا با اشاره به تفاوت سنت و حدیث اظهار داشت: حدیث گزارش سنت پیامبر(ص) است، قرآن کلام خداوند است و معتبر است و سنت هم قول و فعل و تقریر رسول خداست و معتبر است و از نظر حجت و اعتبار هم عرض قرآن است، مسلمانان در صدر اسلام همانگونه که به قرآن مینگریستند، به رفتار و گفتار پیامبر(ص) هم نگاه میکردند.
حجتالاسلام طباطبایی با اشاره به این نکته که ما در زمانی زندگی میکنیم که به عین سنت دسترسی نداریم و به گزارش آن که حدیث است دسترسی داریم، آسیبهایی را که در گزارشکردن سنت وجود دارد، ذکر کرد.
وی درباره قرآن و حدیث، به سه نظریه افراطی، تفریطی و دیدگاه متعادل اشاره کرد و گفت: در دیدگاه افراطی قرآنیون که بیشتر در هند و پاکستان وجود دارد و در مصر و ایران هم کم و بیش وجود دارند، خلاصه اعتقادشان این است که «الاسلام هو القرآن؛ اسلام فقط قرآن است و دیگر هیچ»، اینان اعتقاد دارند که ما اگر بخواهیم مشکلات و اختلافات حل شود فقط باید به قرآن روی بیاوریم و حدیث را کنار بگذاریم زیرا بین روایات اختلاف است، روایات دچار آسیبهایی چون تحریف و تخفیف شدهاند، بسیاری از روایات سند معتبر ندارند، کتابت حدیث تا حدود 100 سال بعد از پیامبر(ص) صورت نگرفت و ذکر احادیث به صورت شفاهی بوده و به این دلیل احتمال خطا و اشتباه در آن است، قرآن «تبیان لکل شئ» است و همه چیز را بیان کرده است، اینها دلایل این گروه برای رد حدیث است، این گروه کتابهای زیادی دارند و حدود 100 سال از پیدایش آنها میگذرد، این گروه افراطیون هستند که کلا سنت را قبول ندارند.
رییس پژوهشکده قرآن و حدیث افزود: در مقابل این گروه تفریطیون هستند که میگویند فهم مرادات قرآنی برای ما ممکن نیست و تنها کسانی میتوانند آن را بفهمند که مخاطب قرآن باشند و ما از ظرافتهای قرآن بیاطلاع هستیم، مثلا این که قرآن چرا گفته است «قل هو الله احد» و نگفته است «قل هو الله واحد»، که ما از مراد اصلی قرآن بی اطلاعیم.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان این نکته که به نظر می رسد هر دو گروه در استدلال خود به خطا رفتهاند، گفت: این استدلالها خطاست زیرا قرآن را حتی غیر مسلمانان هم میفهمیدند و در بسیاری از آیات خداوند آنان را مورد خطاب خود قرار داده است همچون آیات تعدی که خداوند آنها را مورد خطاب قرار داده و خواسته است که اگر میتوانند آیهای مانند قرآن بیاورند.
وی مراحل باطنی قرآن را نیازمند تبیین از سوی پیامبر(ص) و معصومان(ع) دانست و افزود: مراتبی از فهم قرآن برای انسانهایی با سطوح مختلف فهم و دانش قابل درک است ولی در جزئیات احکام در همه موارد نیازمند سنت هستیم و با قرآن تنها نمیتوانیم به آنها دست پیدا کنیم.
رییس پژوهشکده قرآن و حدیث ادامه داد: برخی برای حل مشکل صورت مسأله را پاک میکنند در حالی که اگر در حدیث و سنت مشکلی وجود دارد باید آن مشکل را حل کنیم نه این که حدیث و سنت را کنار بگذاریم، نظریه افراطی قرآن بسندهای و نظریه تفریطی سنت بسندهای را در پیش بگیریم که این امری خطاست.
درست است که ما به سنت دسترسی نداریم ولی به حدیث دسترسی داریم و اگر با روشهای علمی سندیت یک حدیث مشخص شود، برای ما حجت است، اما اگر اعتبار یک سنت اثبات نشود، این روایت قابل پذیرش نیست./907/د102/پ
ارسال نظرات