400 نفر از شاگردان آخوند خراسانی مجتهد مسلم بودهاند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین علی نظری منفرد، نویسنده و پژوهشگر حوزوی در همایش نکوداشت آخوند ملا محمدکاظم خراسانی که پیش از ظهر امروز در مدرسه عالی خاتمالاوصیای قم برگزار شد با اشاره به جایگاه والای مرحوم آخوند در تولید منابع درسی حوزه اظهار داشت: مرحوم آخوند با توجه به مقام زعامت و مرجعیتی که داشت بسیار سادهزیست و متواضع بود و در برخورد با شاگردان خود همچون شاگرد بود.
حوزههای علمیه بر سر سفره پربرکت آخوند خراسانی
وی افزود: مرحوم آخوند از بزرگانی است که توانست آثاری ماندگار برای آیندگان بر جای گذارد و تا همین امروز نیز حوزههای علمیه بر سر این سفره پر برکت نشستهاند.
استاد حوزه علمیه قم در ادامه به ذکر مباحث اخلاقی مرحوم آخوند خراسانی پرداخت و اظهار داشت: ایشان از بزرگانی بود که به رغم مرجعیت و استادی محض حوزههای علمیه، بینهایت با اخلاص، سادهزیست، سخاوتمند، کم خواب و در برخورد با طلاب و مردم بسیار فروتن بود.
جایگاه رفیع آخوند خراسانی در میان علمای شیعه
حجتالاسلام والمسلمین نظری منفرد با بیان اینکه مرحوم آخوند در میان علمای شیعه در طول تاریخ دارای جایگاه بلند و رفیعی است، خاطرنشان کرد: اسلام ارزشهای مختلفی را مدنظر قرار میدهد و الگوهای رفتاری و ارزشی را در اختیار بشر گذاشته و در قرآن و کلام معصومین(ع) بر این مسأله تأکید شده است.
وی با اشاره به سخن پیامبر اکرم(ص) که فرمودند: «زمانی خواهد آمد که مردم ضد ارزش را ارزش و ارزش را ضد ارزش ببینند»، گفت: ارزش کلمهای است که بین تمام ملتها مقدس است و امتیاز و کمالی است که وقتی فردی به آن دست پیدا کند ارزشی میشود.
علم و ادب بالاترین ارزش انسانی و الهی
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به روایتی از حضرت علی(ع)، علم و ادب را از بالاترین ارزشهای انسانی و الهی ذکر کرد و ادامه داد: یکی از ارزشهای بسیار مهمی که انسان را در رسیدن به کمال یاری میکند، تعقل و تفکر است، البته تعقل غیر از علم است، ولی پایه رسیدن به معلومات محسوب میشود.
وی افزود: پیامبر اکرم(ص) فرموده است « خداوند متعال چیزی را برای بندگان تقسیم نکرده که برتر و با فضیلتتر از عقل باشد».
حجتالاسلام والمسلمین نظری منفرد در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: مرحوم آخوند در سال 1255 در خراسان متولد شد و برای ادامه تحصیل از حوزه علمیه خراسان به قصد نجف مدتی را در سبزوار توقف کرده و از محضرت ملا هادی سبزواری بهرههای فراوان برد، پس از آن دو سال و نیم در تهران ماند و از محضر علمای تهران بهره جست و سپس راهی نجف اشرف شد.
وی با بیان اینکه شیخ انصاری افکار بکری در اصول داشت، گفت: روح بزرگوار شیخ مجسمهای از علم و اخلاق بود و مرحوم آخوند خراسانی هم یکی از شاگردان مبرز و بنام شیخ انصاری بود و تمام سجایای علمی و اخلاقی را از استاد کسب کرده بود.
استاد حوزه علمیه قم افزود: آخوند خراسانی با توصیه شیخ انصاری در درس اخلاق مرحوم آقا سید علی شوشتری شرکت کرد و بهره های فراوانی برد و سلوک رفتاری و اخلاقی مرحوم شوشتری تأثیرات عمیقی در وجود ایشان گذاشت و به طوری که نقل شده مرحوم شوشتری از شاگردان ملا حسینقلی همدانی بوده است.
وی با بیان اینکه آخوند بعد از وفات شیخ انصاری در درس میرزای شیرازی شرکت کرد، ادامه داد: میرزای شیرازی همچون ملا هادی سبزواری و شیخ اعظم به نبوغ خارقالعاده آخوند خراسانی پی برد و تأثیرات فراوانی را بر ایشان گذاشت.
آغاز تدریس در سن 35 سالگی
حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد ادامه داد: مرحوم آخوند در سن 35 سالگی تدریس در نجف را آغاز کرد و در همان موقع شاگردان ایشان بین هزار و دویست تا 2 هزار نفر بودهاند که چهارصد نفر آنها مجتهد مسلم بودند.
وی با اشاره به سلوک رفتاری مرحوم آخوند خراسانی ابراز داشت: ایشان مردی سادهزیست بود و در طول شبانهروز دو وعده بیشتر غذا نمیخورد و غذای وی بسیار بسیط و معمولی بود به صورتی که خود آخوند نقل کرده غذای گرم او تکهای نان بوده است.
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی شاگرد پروری و هم رنگی با شاگردان را از دیگر خصوصیات برجسته آخوند خراسانی دانست و افزود: مرحوم آخوند نسبت به انجام نوافل بسیار پایبند بود و هیچ وقت نماز شب خود را ترک نمیکرد.
وی تصریح کرد: سلوک اخلاقی مرحوم آخوند بسیار متواضعانه، سخاوتمندانه و مخالف هوای نفس بود و نسبت به طلاب و روحانیان بسیار بسیار مهربان بود و آنان را یاری میکرد.
مرحوم آخوند نسبت به مردم رئوف و مهربان بود
حجتالاسلام والمسلمین نظری منفرد با بیان این که مرحوم آخوند نسبت به مردم رئوف و دلسوز بود و هر آنچه که داشت به فقرا میداد، گفت: ایشان در روزهایی که آب نجف شور میشد و فقرا توان خرید آب شیرین را نداشتند، پول آن را پرداخت کرده و خود آب شور مصرف میکرد.
تشویق فرزندان به تقلید از علمای دیگر
وی خاطرنشان کرد: مرحوم آخوند همواره فرزندان خود را تشویق میکرد تا از علمای دیگر تقلید کنند و به آنها توصیه میکرد مردم را تشویق و ترغیب به تقلید از علمای دیگر کنند.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه آخوند خراسانی تأثیرات بسیار زیادی را در بصیرت سیاسی طلاب و مردم عصر خود داشت، افزود: آخوند همچون میرزای شیرازی شخص بسیار با بصیرت و تیزهوشی بود و شبها را به مناجات و ذکر و مطالعه میگذراند.
اخلاص و روح بزرگ مرحوم آخوند سبب ماندگاری کفایةالاصول
حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد یادآور شد: قطعاً اخلاص و روح بزرگ مرحوم آخوند بود که سبب شد کفایه ایشان تا امروز ماندگار شده و نام آخوند خراسانی در محافل حوزوی و علمی بدرخشد.
وی در پایان گفت: دختر مرحوم آخوند 46 سال بعد از وفات ایشان به رحمت خدا رفت که نقل است وقتی جنازه این بانو را برای دفن به محل مقبره خانوادگی بردند هنگام کندن قبر خاک دیواره قبر مرحوم آخوند فرو ریخت و مشاهده شد که بدن مرحوم آخوند خراسانی بعد از 46 سال تازه مانده بود و این مطلب با توجه به این که خاک نجف دارای آهنگ است و بدن را سریع میپوساند بسیار مورد توجه و تقدس است./907/پ201/ن