آیت الله واعظ زاده خراسانی دار فانی را وداع گفت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله محمد واعظ زاده خراسانی منادی وحدت در بین مذاهب اسلامی صبح امروز در اثر کهولت سن در مشهد دارفانی را وداع گفت.
وی متولد 25 خرداد سال 1304 در مشهد از خانواده ای روحانی با سابقه وعظ و خطابه، اولین دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بود که در راستای همین عنوان و ایجاد وحدت در مقابل دشمنان گام های استواری برداشت.
وی دانش آموخته حوزه علمیه مشهد، نجف و قم بود که افتخار شاگردی بزرگانی همچون امام خمینی(ره)، سیدحسین طباطبایی، شیخ هاشم و شیخ مجتبی قزوینی را داشت. داماد سید میرزا هاشم میردامادی از سال 1318 تا 1321 در نجف مشغول به تحصیل بود و پس از آن تا سال 1329 در مسجد گوهرشاد مشهد و در ادامه با مراجعه به قم در آنجا به کسب علم و فیض اشتغال داشت. و سال 1339 به مشهد برگشت و در حوزه و دانشگاه به تدریس پرداخت.
وی از مؤسسان و نویسندگان مجله قدیمی «درس هایی از مکتب اسلام» منتشر شده در سال 1377 بود که بزرگانی همچون آیت الله سبحانی، مکارم شیرازی، موسوی اردبیلی و نوری همدانی در آن قلم زدند.
دبیر کلی با حکم رهبری
آیت الله واعظ زاده خراسانی که از 16 مهر 1369 با حکم رهبر معظم انقلاب به سمت دبیر کلی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منصوب شد، سال 1380 از این سمت استعفا داد و مقام معظم رهبری با خطاب علامه فرزانه به ایشان در حکم جانشینی آیت الله تسخیری استعفای وی را پذیرفت.
آیت الله واعظ زاده در رشته های تفسیر قرآن، فقه، فقه الحدیث، تاریخ تفسیر، تاریخ حدیث، تاریخ علوم عقلی، تاریخ فقه، قواعد فقه، تاریخ علوم اسلامی، تاریخ اسلام و فلسفه و کلام در دانشگاه های مختلف کشور به تدرس اشتغال داشت مراکزی نظیر دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد، دانشگاه تربیت مدرس و دانشکده الهیات دانشگاه تهران، فردوسی و غیره شاهد فعالیت های ایشان بود.
از دیگر فعالیت های وی در کنار مدیریت و انتشار نشریه های مختلف، تاسیس دانشگاه مذاهب اسلامی در تهران بود و ضمن عضویت در شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، عضو هیاتهای امنای دانشگاه مذاهب اسلامی، مدرسه عالی شهید مطهری، دانشگاه علوم اسلامی رضوی و شورای عالی کتابخانه ملی نیز بود و در کنار مدیریت دو گروه قرآن و اقتصاد اسلامی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، نیابت ریاست اتحادیه بینالمللی علمای مسلمان را هم دارا بود.
فعالیت های علمی
ترجمه و تحقیق کتاب «الجمل و العقود فی العبادات » از شیخ طوسی، تصحیح و تحقیق دو کتاب «المقنع و الهدایة » از شیخ صدوق، گردآوری و تصحیح و انتشار مقالات کنگره شیخ طوسی در سه جلد و نیز کتاب رجال و فهرست شیخ طوسی از سوی کنگره در دو جلد، شرکت در تالیف جامع احادیث الشیعه اثر آیتالله بروجردی، طرح و مشارکت در تالیف کتاب «المعجم فی فقه لغة القرآن و سر بلاغته » که زیر نظر وی در گروه قرآن بنیاد پژوهشهای اسلامی آغاز شده بود به همراه طرح و مشارکت در تالیف کتاب «نصوص فی علوم القرآن » در گروه قرآن بنیاد پژوهش های اسلامی، طرح و مشارکت در تالیف کتاب «نصوص فی الاقتصاد الاسلامی کتابا و سنة و فقها» در گروه اقتصاد الاسلامی بنیاد، مقدمه و تقریظ بر کتابهایی چند از جمله مقدمه مفصل سلسله کتب رجالیه آیتالله بروجردی که زیر نظر وی در مشهد چاپ شده و نیز مقدمه «الرسائل العشر» از شیخ طوسی که از سوی انتشارات جامعه مدرسین در قم چاپ شده از فعالیت های علمی نوشتاری وی محسوب می شود.
کتب امام خمینی و انقلاب اسلامی، پیام وحدت، ندای وحدت، حیاة الامام البروجردی، الحجّ فی السّنة، دراسات و بحوث، رسالة الشیخین، زندگانی آیتالله العظمی بروجردی، سه گفتار درباره شهید مطهری، الوحدة الاسلامیّة عناصرها و موانعها، مجموعه مقالات و نشریه «مجلة رسالة التقریب» مجچموعه ای از آثار به جا مانده از وی می باشد. وی در سال 1386 برنده جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شد و در سال 1387 به عنوان استاد نمونه کشوری انتخاب شد.
خبرگزاری رسا ضمن ابراز همدردی این ضایعه را به بیت ایشان، شاگردان و حوزه علمیه خراسان تسلیت می گوید.
پیکر این عالم جلیل القدر روز دوشنبه ساعت 9 صبح از مهدیه مشهد تا حرم مطهر رضوی تشییع می شود./933/202/ب2