"مریدبازی" جلوی عقلانیت جمعی را می گیرد
آیت الله سیدرحیم توکل در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان اینکه کار انبیاء و علمای گذشته شاگردپروری بوده است، اظهار داشت: سیره و سنت از گذشته این بوده که روی افراد کار کرده و با آموزش راه و روشهای لازم به آنها تهذیب نفس میدادند و در صورت برخورد با موانع، راهحل را به آنها میگفتند.
شاخصههای شاگردپروری
استاد اخلاق حوزه علمیه در تبیین تفاوت مریدبازی و شاگردپروری بیان کرد: مریدبازی، شاگردپروری نیست، بلکه خودپروری است، چنین اساتیدی خود را مطرح کرده تا اطراف خود را شلوغ کنند و هیچ کاری به تهذیب نفس ندارند.
وی ادامه داد: شاگردپروری تهذیب نفس و ارجاع دادن به حقتعالی و دین است، به خلاف مریدبازی که ارجاع به خود مدعی استادی محور است و تفاوت این دو بسیار زیاد است، چراکه شاگردپروی مسیر الله و مریدبازی مسیر نفس و شیطان است.
آیت الله توکل با بیان اینکه پیروی از مرید و مرادبازی خطرات گوناگونی به همراه دارد، گفت: مدعیان دروغی اخلاق ایجاد حب هم میکنند، «حُـبّ ٌ الشَّـیءِ یُعـمـی و یُـصِـمّ»، علاقه به چیزی، انسان را کور و کر می کند، به صورتی که افراد حق و باطل و درستی و اشتباه گفتههای فرد مدعی اخلاق را فهم و درک نکرده و آن را تا زمانی که سر او به سنگ برخورد کند، دنبال خواهد کرد.
مریدبازی مانع ارتقای عقلانیت جمعی
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب درباره ارتقای عقلانیت جمعی بیان کرد: مدعیان اخلاقی که به مریدبازی مشغول هستند، با ارجاع افراد به خود، مانع ارتقای عقلانیت جمعی میشوند.
نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: چنین افرادی دین و خدا را با نسخه خود پیچیده و به مردم ارائه میدهند، در این صورت کار بر افراد بدون بصیرت مشتبه میشود.
آیت الله توکل افزود: در روایت آمده است که « فقد البصر اهون من فقد البصيرة» یعنی مشکل فرد نابینا از فرد بدون بصیرت کمتر است.
این استاد اخلاق حوزه بیان کرد: مرید بازی کار هوس و دل بوده و عقل حاکم نیست، در حالی شاگردپروری بر مبنای عقلانیت و بصیرت است، از این رو رهبر انقلاب به عقل و بصیرت ارجاع میدهند، چراکه چراغ راه هستند.
شناخت حق و باطل، ملاک تشخیص اهل آن
وی با تأکید بر اینکه بایستی به مردم ملاک و معیار داده شود، گفت: حضرت امیر(ع) در جریان جنگ صفین ملاک تشخیص حق از باطل ارائه کرده و خطاب به برخی از یاران که امر بر آنها مشتبه شده بود، فرمودند؛ « اِنَّ الْحَقَّ وَ الْباطِلَ لا یُعْرَفانِ بِاَقْدارِ الرِّجالِ، اِعْرِفِ الْحَقَّ تَعْرِفْ اَهْلَهُ وَ اعْرِفِ الْباطِلَ تَعْرِفْ اَهْلَهُ » یعنی با ملاک حق افراد را محک بزن و شناسایی کن.
آیت الله توکل در پایان افزود: اگر کسی دائما به خود ارجاع داده و «من من» میکند، شیطان است، اما اگر به تبعیت از فرمان عقل ارجاع داده و خود را داخل در چرخه نمیداند، این مسیر درستی خواهد بود./876/ت۳۰۲/س