سرمقاله؛
در این بازی بزدل میبازد
ترامپ با توجه به شدت آسیب پذیری نیروهای خود و متحدانش در منطقه، اصلا به دنبال برخورد نظامی با ایران نیست، بلکه در حال اجرای سیاست بازی بزدل است.
به گزارش خبرگزاری رسا، شاید بارها، صحنه دوئل دو گانگستر را در فیلمهای قدیمی آمریکایی دیده باشید. دو نفر، با فاصله از هم، در چشمان هم خیره میشوند و سعی میکنند با حرکات چشم و دست و گردن، طرف مقابل را مرعوب کنند.
معمولا در دوئل، طرفی که بی پرواتر و نترستر است برنده میشود و حریف را از پا در میآورد و آن طرفی که ترس و دلشوره، توان تصمیم گیری بههنگام را از او گرفته، مغلوب میشود. مشابه این دوئل، پدیدهای به نام بازی بزدل است. در این بازی، دو خودروسوار، از روبهروی هم، با سرعت به سمت هم میرانند تا اصطلاحا شاخ به شاخ شوند. آن رانندهای که زودتر میترسد و فرمان را میچرخاند تا از برخورد با طرف مقابل جلوگیری شود، بازنده بازی است. دقیقا همین بازی احمقانه که در اصطلاح نظریه بازیها و در علوم استراتژیک به آن «chicken game» میگویند، چکیده سیاست خارجی دولت آمریکا در عصر ترامپ است.
ترامپ، شدیدا نگران نحوه مقابله ایران با سیاستهای افزایش فشار آمریکا بر ایران است، اما از خود چهرهای قلدر و اصطلاحا بی کله به نمایش گذاشته است تا به طرف ایرانی بفهماند اگر فرمان را نپیچانی و مسیرت را تغییر ندهی برخورد حتمی است.
واقعیت این نیست که دستگاه عظیم و پیچیده و چند لایه سیاست خارجی آمریکا، در دستان چند جنگ طلب بی کله قرار گرفته است و دولت آمریکا، شجاعت بی منطق و حماقت را جایگزین محاسبات سیاسی کرده است، سیاست سازان و لایههای زیرین دولت آمریکا در دوره فعلی همانقدر محاسبه گرند که در دوره اوباما و بوش و کلینتون بودند، اما پس از سالها که با امتحان سیاستهای مختلف، نتوانسته اند چالش ایران را مهار کنند، محاسبه و سیاستشان بر این قرار گرفته که با نمایشی قلدرمآبانه طرفهای مقابل یعنی روسیه، چین، ایران و هر قدرتی که مزاحم هژمونی جهانی آمریکا محسوب میشود را طوری بترسانند که آنها با دستان خود، مسیرشان را تغییر دهند و به دست خود مهار شوند.
برای چنین نمایشی هم چهرههایی مانند بولتون و پمپئو را روی صحنه آورده اند که به حماقت و جنگ طلبی مشهورند. در برابر چنین سیاستی چه باید کرد؟ پاسخ ساده است، باید هیچ یک از تهدیدهای ترامپ را جدی نگرفت. شخصا بر این باورم که اگر احتمال جنگ نظامی در دوره اوبامای ضدجنگ، کمی وجود داشت، در وضعیت فعلی همان قدر هم وجود ندارد.
ممکن است بپرسید اگر ما فرمان را نچرخاندیم و طرف مقابل هم نچرخاند و کار به برخورد جدی رسید چه؟ در پاسخ باید گفت که چنین چیزی تقریبا محال است. واشنگتن، با توجه به پهن بودن دست و پایش در منطقه و شدت آسیب پذیری نیروهای خود و متحدانش، از برخورد بیشتر هراس دارد. ترامپ اصلا به دنبال برخورد نیست، بلکه در حال اجرای سیاست بازی بزدل است. نشانهها هم متعددند.
او ابتدا از برجام خارج نمیشد، بلکه هر سه ماه یک بار آن را تمدید و در عین حال تهدید میکرد که بعد از این تمدید نخواهد کرد. پس از آن هم، تنها شاهد سیاستهای غوغاسالارانه و ماجراجویانه دولت ترامپ همچون قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی هستیم.
او اگر واقعا توان یا قصد اقدام جدی نظامی داشته باشد، حتما آن را از پیش نمایان نخواهد کرد تا در وقت مورد نظر، با استفاده از اصل غافلگیری، هجوم موثرتری داشته باشد، در حالی که با فشار و تهدید و فریاد، تنها سعی میکند حریف را طوری بترساند که خود از عرصه نزاع بگریزد و مسیرش را تغییر دهد.
چند روزی است که رسانه ها، مواضع محکم و قابل تحسین مسئولان سیاست خارجی دولت را در دو حوزه منتشر میکنند. اول آن که قرار است پاسخ متقابل ایران به خروج آمریکا از برجام که همین روزها به سالگرد خود میرسد، اجرا شود. ثانیا طرفهای اروپایی باید بدانند که بیش از این نمیتوانند با تعویق راه اندازی ساز و کار ویژه مالی که قرار است جایگزین برجام شود، ایران را معطل کنند. /۱۰۱/۹۶۹/م
منبع: رسالت
ارسال نظرات