نمیشود هم تحریم باشیم هم با پذیرشCFT راههای دور زدن تحریم را ببندیم
به گزارش خبرگزاري رسا، دومین نشست گفتوگوی امنیت منطقهای با حضور دبیران و مشاوران امنیت ملی و مقامات عالی امنیتی کشورهای ایران، روسیه، چین، هند، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان روز گذشته در تهران برگزار شد.
نشست یک روزه امسال که با ابتکار و میزبانی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، بر موضوع افغانستان و مبارزه همهجانبه بااشکال مختلف تروریسم در این کشور تمرکز دارد.
دریابان علی شمخانی، نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی عصر دیروز در نشست خبری دومین نشست گفتوگوهای امنیت منطقهای با بیان اینکه این اجلاس به ابتکار ایران تشکیل شده و مورد تایید کشورهای موثر در منطقه واقع شده است، اظهار داشت: دو همسایه افغانستان یعنی ازبکستان و تاجیکستان برای شرکت در نشست امسال دعوت شدهاند و سطح مشارکتکنندگان قابل قبول و عالی بود چرا که عالیترین مقامهای امنیتی در آن شرکت کرده بودند و هر کدام مسائل خوبی را مطرح کردند و تصمیم بر این شد که موضوعات مطرح شده صورتجلسه شده و برای اجلاس سوم توسط معاونان دبیران پیگیری شود.
وی بااشاره به دو دستاورد مهم این اجلاس، خاطرنشان کرد: نخستین توافق صورت گرفته این بود که اجلاس گفتوگوهای امنیت منطقهای سالیانه باشد و دوم اینکه مسائل مطرح شده پیگیری اجرایی و عملیاتی شود و برای آن ساختاری طراحی شود.
دریابان شمخانی تاکید کرد: من در مذاکرات دو جانبه با چین و روسیه هم توضیح دادم که در بحث مقابله با تروریسم مالی، پولشویی و تامین مالی تروریسم، ایران مقررات سختگیرانهتری نسبت به CFT و پالرمو اجرا میکند و علت تحفظ نسبت به این دو کنوانسیون ناشی از تحریمهای فراسرزمینی و یک جانبه آمریکاست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه نمیتوان هم تحریم بود و هم روشهای دور زدن تحریمها را در این کنوانسیون نشان داد، گفت: اما ما اقدامات جدی برای مقابله با تامین مالی تروریسم و پول شویی انجام میدهیم.
وی ضمناشاره به تحریم های آمریکا، تصریح کرد: این اجلاس همزمان با سیاست فشار حداکثری آمریکا برگزار میشود که علاوهبر تروریسم اقتصادی، انزوای ایران را هم دنبال میکند ولی حضور چین، روسیه، افغانستان، هند و دیگران نشان داد که همانطور که ما در عرصه داخلی با ایستادگی فعال ملت مقابل فشار حداکثری مقابله کردهایم، در عرصه منطقهای هم به دلیل جایگاه تاریخی و نقشی که داریم، مقابل این سیاست قرار گرفته و تسلیم و منزوی نمیشویم.
دریابان شمخانی با بیان اینکه در بُعد همکاریهای امنیتی و جمعی از فرصتها سخن گفته شد، گفت: در این اجلاس دغدغههای مربوط به کتب و سندهای امنیتی نیروهای فرامنطقهای مطرح شد؛ بهطور مثال در سند راهبرد امنیتی آمریکا از چین، روسیه و ایران به عنوان دشمن نام برده شده که به ما سه کشور دیکته میکند که آمریکا بدخواه ماست و باید با یکدیگر همکاری کنیم.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: آمریکا در تولید، پرورش و انتقال داعش شکست خورده، نقش داشته و میخواهد آنها را از عراق و سوریه به افغانستان منتقل کند که باید کشورها با یکدیگر در این چارچوب اقدام عملیاتی انجام دهند.
اجماع شرکت کنندگان؛تروریسم هیچ نسبتی با اسلام ندارد
وی با بیان اینکه در اجلاس این نکته مورداشتراک همگان بود که خونریزی، تروریسم و افراط گرایی در منطقه، هیچ نسبتی با اسلام ندارد، بیان داشت: از طرفی این اجلاس نشان داد ایران انزوا پذیر نیست و تسلیم هم نمیشود بلکه با سیاست مقاومت فعال در منطقه نقشآفرینی میکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: حتما باید محور هر تصمیم گیری درخصوص افغانستان، مردم و دولت این کشور باشند و این تصمیمات در جهت تولید دردسر و مدیریت ناامنی نباشد در حالی که قصد آمریکا مدیریت ناامنی و ایجاد دردسر در مرزهای چین، روسیه و ایران است.
دریابان شمخانی در پاسخ به برخی اتهامات مطرح شده در مورد کمک نظامی ایران به طالبان، تصریح کرد: ایران هر کجا کمک نظامی کرده آن را کتمان نکرده است؛ ایران در عراق، سوریه و یمن کمک مستشاری کرده و هیچ نیازی به کمک تسلیحاتی در درون افغانستان ندارد و از سویی سلاح هم از هر نوعی که بخواهید به وفور وجود دارد که قابل تامین باشد. همچنین این اتهام با مشی ایران که در جهت کمک به دولت و ایجاد صلح و ثبات در افغانستان است همخوانی ندارد.
طرح توافقنامه همکاریهای امنیتی جامع با دولت افغانستان
وی بااشاره به اینکه نیروهای داعش در افغانستان حدود پنج هزار نفر تخمین زده میشوند که ناشی از بیثباتی است، اظهار داشت: ما همکاری امنیتی و تجهیزاتی با دولت افغانستان و روسها داریم و در این چارچوب مقرر شد یک توافقنامه همکاریهای امنیتی جامع با دولت افغانستان داشته باشیم تا از توانمندیهای نظامی و امنیتی ایران مانند پهپادها استفاده شود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به مذاکرات دوجانبه در این اجلاس و موضع کشورهای حاضر درخصوص برجاماشاره و خاطر نشان کرد: همه کشورهای حاضر در مذاکرات دو جانبه، از آمریکا به عنوان کشور قلدر، زورگو و پیمانشکن در برجام یاد کردند و اقدامات ایران در کاهش تعهدات برجامی را قابل درک دانستند.
بر اساس این گزارش، در طول این نشست نمایندگان حاضر از کشورهای مختلف به ایراد نظرات خود در زمینه موضوع این نشست پرداختند.
در حاشیه این نشست دیدار و گفتوگوی دوجانبه دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای حاضر در نشست نیز برگزار شد.
عدم اجرای تعهدات اروپا ادامه یابد گامهای بعدی را برمیداریم
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در دیدار نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه با قدردانی از مواضع اصولی روسیه در مواجهه با اقدامات غیر قانونی آمریکا در قبال برجام و حمایت از فرآیند کاهش تعهدات هستهای ایران در برجام که بهدلیل بدعهدی آمریکا و بیعملی اروپا صورت گرفته است، گفت: اگر مسیر عدم اجرای تعهدات از سوی اروپا تدوام یابد، ناگزیر هستیم برای ایجاد موازنه در تعهدات، گامهای بعدی را برداریم.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه نیز در این ملاقات تداوم اجلاس گفتوگوهای امنیتی منطقهای را که به ابتکار ایران شکل گرفته، نشان روشنی از احساس مسئولیت کشورهای منطقه برای همکاری در زمینه استقرار صلح و ثبات دانست.
بنا بر این گزارش، اولین نشست گفتوگوی امنیت منطقهای، مهرماه سال گذشته و با حضور کشورهای ایران، روسیه، چین، هند و افغانستان با موضوع افزایش هماهنگی بین کشورهای منطقه در برابر تروریسم تکفیری برگزار شد./1360//101/خ