سفر و احکام آن
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، با توجه به اهمیت و مبتلی به بودن مسأله سفر به خصوص در ماه مبارک به چند استفتاء که در این خصوص که از رهبر معظم انقلاب پرسیده شده است اشاره می کنیم.
سؤال) تفاوت شخص کثیرالسفر با کسی که بهخاطر شغلش مدام در سفر است چیست؟ و كلاً چه زمانی شخصی كثیرالسفر محسوب میشود؟
جواب) اگر سفر، شغل یا مقدمه شغل نباشد ـ هرچند كثرت هم داشته باشد ـ باید به وظیفه مسافر عمل کند. و بهطور کلّی عنوان کثیرالسفر حكمی ندارد و موضوع حکم شرعی نیست،بلكه تمام خواندن نماز و صحت روزه برای كسی است كه یا خود سفر شغل او است (مثل راننده و خلبان و مانند آن) و یا برای انجام شغل مسافرت میكند (مثل كارمند و كارگری كه به اندازه مسافت شرعی برای كارش مسافرت میكند)، كه این افراد در مبدأ و مقصد و بین راه نمازشان تمام و روزهشان صحیح است.
سؤال) اگر بنده روزانه از محل سکونتم به محل کار که بیشتر از حدّ ترخّص فاصله دارد بروم حکم مسافر دارم یا خیر؟ در این صورت اگر به تهران سفر کنم واز تهران به محل کارم بروم حکم نماز و روزهام چگونه است؟
جواب) کسی که از وطن خود برای کار مسافرت میکند (حدود 45 كيلومتر با حداقل 5 /22 کيلومتر رفت) چنانچه طوری است که در هر ده روز چند بار يا حداقل يک بار مسافرت میکند، چنين شخصی تا زمانی که ده روز در وطن يا جای ديگر اقامت نکرده، نمازش از سفر سوم تمام و روزهاش صحيح است و اگر ده روز در جايی اقامت کند، در سفر اول نمازش قصر است؛ و صِرف رفتن به بيش از حدّ ترخّص، سفر شرعی صدق نمیکند و موجب شکسته شدن نماز و بطلان روزه نيست و رفتن از محل سکونت به تهران اگر برای شغل نباشد، در چنين سفری نماز شکسته و روزه نيز صحيح نمیباشد.
سؤال) کسی که حداقل هر ده روز یک بار سفر شغلی انجام میدهد، تا چه مدّت آن را ادامه دهد حکم سفر شغلی بر آن مترتب میشود؟
جواب) ميزان، صدق تکرّر سفر برای شغل است. همين که کاری که برای آن سفر میکند شغل او محسوب باشد ولو شغل دو سه ماهه، و برای آن بدون تخلّل اقامت ده روز در يکجا مکرّراً مسافرت میکند، در سفر سوّم نمازش تمام است.