۱۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۶
کد خبر: ۶۸۸۹۷۴
افق فرهنگی در ایران قوی (۱۲)؛

جایگاه فضای مجازی در حکمرانی

جایگاه فضای مجازی در حکمرانی
فرشاد مهدی‌پور گفت: امروز در ایران اینترنت بیش از ۹۰ درصد ضریب نفوذ و بیش از ۱۰۰ میلیون تلفن همراه وجود دارد که باید مسأله حکمرانی فضای مجازی در این بستر بررسی شود.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، اولین نشست از سلسله نشست‌های حکمرانی فضای مجازی با موضوع دورنمای حکمرانی فضای مجازی با حضور دکتر فرشاد مهدی پور، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به‌صورت مجازی و حضوری برگزار شد.

مهدی پور صحبت درباره حکمرانی فضای مجازی را صحبت درباره یک واقعیت پیرامون خود دانست و گفت: ما تا ۳۰ سال پیش چیزی به نام اینترنت و گوشی تلفن همراه را نمی‌شناختیم و با این ابزار به‌عنوان یک وسایل ارتباطی آشنا نبودیم، ولی الآن ضریب نفوذ اینترنت در ایران بیش از ۹۰ درصد و بیش از ۱۰۰ میلیون تلفن همراه در کشور وجود دارد.

وی افزود: اداره کردن این فضا یک ساحتی از فضای حکمرانی مجازی است و اساسا باید ویژگی عصر فضای مجازی را شناخت، سپس درباره چیستی حکمرانی باید صحبت کرد و پس از آن نمونه‌ها و تجارب این حکمرانی را مورد بحث و بررسی قرار داد و نهایتاً بررسی کرد که چه توصیه‌ها و شیوه‌هایی را برای حکمرانی فضای مجازی می‌توان دنبال کرد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مجازی شدن را انقلاب صنعتی بزرگ دانست و ابراز داشت: ما در این سنت ارتباطات با یک حادثه نوین روبرو هستیم؛ چرا که سیستم‌ها قدرت پیدا کرده‌اند و کار‌های شما را انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: شبکه ارتباطی به‌قدری نزدیک شده که شما حتی آن را تا تخت خواب خود وارد می‌سازید، ممکن است خیلی از وسایل خود را فراموش کنید؛ اما کم‌تر پیش می‌آید که تلفن همراه خود را فراموش کنید، احتمالاً خیلی از شما اسم وایبر را نشنیده باشید، با این که ۵ سال پیش وایبر در همه جا بود، ولی الآن دیگر خبری از آن نیست.

مهدی پور با بیان اینکه ماشین‌های انسانی شده، به شکل گیری این ماهیت مجازی دامن می‌زنند، اظهار داشت: یک سیستم بسته شکل گرفته که به بیرون از خود نیازی ندارد، سیستم‌هایی که به صورت یک ماشین با ارائه خدمات انسانی وجود دارند تخمین زده می‌شود تا ۵ سال آینده به‌جای گوشی تلفن همراه یک چیپ ریزپردازنده را در بدن خودتان می‌توانید نصب کنید و به یک انسان ماشینی تبدیل شوید. سایبروک‌ها عنصر اصلی فضای مجازی هستند.

وی ادامه داد: فضای مجازی وساطت تعامل از طریق وسایل دیجیتالی بین انسان‌ها و ماشین‌های دیجیتالی می‌توانید ببینید، این موضوع در فضای مجازی از سه ساحت برخوردار می‌شود که فضای مجازی را شکل می‌دهد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی فضای مجازی را جزء لاینفک زندگی انسان دانست و خاطرنشان کرد: به این دلیل که این وسایل ارتباطی، ارتباط ما را تسهیل کرده، به جزء لاینفک زندگی ما تبدیل شده است.

وی افزود: طبق گزارش‌های فیسبوک ۱۰-۱۵ درصد افراد در فیسبوک جعلی هستند. اساساً گمنامی یک نوع جذابیت در این فضا ایجاد می‌کند که به شما این امکان را می‌دهد تا در همه جا حضور پیدا کنید. فرد به‌صورت طبیعی دوست دارد از وقایع دور باشد و همه چیز را بداند.

مهدی پور با اشاره به بازی پوکمن‌گو گفت: شما از طریق گوشی تلفن همراه می‌توانستید بازی کنید، ولی این بازی خیلی از ابزار‌ها و خدمات گوشی را به‌کار می‌گرفتید، ولی در خیلی از جا‌ها افراد به دلیل پیگیری کردن بازیگر اصلی وارد محیط‌های مختلف و ممنوعه شدند، با مرگ روبرو شدند تمام این مسائل نیز در حالی بود که گفته می‌شد این بازی تنها ۵ درصد از دستگاه شما را درگیر می‌کرد.

وی ادامه داد: امروز امکان جابه‌جا شدن داریم و اساساً در این فضا مکان نزدیک به صفر و زمان بی‌نهایت شده، شما بعد را از بین برده‌اید و در همه ساعات شبانه روز می‌توانید زیست کنید. من همین الآن که در اینجا نشسته‌ام می‌توانستم لایو یک فرد را در کابل ببینم که چه اتفاقی در خیابان‌های کابل در حال رقم خوردن است. این حکمرانی فضای مجازی بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد.

محمدحسین کتابی
ارسال نظرات
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۷
.. انتقاد
0
0