پیشنهادات رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در جهت ارتقاء علوم انسانی- اسلامی
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام نجف لک زایی معاون پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی در اختتامیه سومین همایش "علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری" که در تالار شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد با اشاره به ضرورت هم افزایی بین پژوهشگاه های علوم انسانی اسلامی تصریح کرد: در هرسالی که این همایش برگزار شده اکثر اعضا توانسته اند مشارکت داشته باشند و در خصوص همایش، غیر از مجمع پژوهشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراکز دیگری نیز همکاری داشته اند.
وی با اشاره به اسامی پژوهشگاه ها و مجموعه های مشارکت کننده در این همایش و تشکر از آن ها، گفت: امسال از مشارکت مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش علوم قرآنی و علوم انسانی وزارت علوم تحقیقات و فناوری و دکتر هراتی قائم مقام وزیر علوم در امور علوم انسانی هم که در این جلسه حضور دارند، بهره مند بودیم که باید از آن ها نیز تشکر کرد.
معاون پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: امسال اتاق فکر علوم انسانی نیز به ما ملحق شدند و در این برنامه مشارکت داشتند و پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع) با دو نشست، پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد با 12 نشست، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با یک نشست، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با 14 نشست و پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با 11 نشست در این همایش مشارکت کردند.
وی بیان داشت: همچنین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با هفت نشست و کرسی، پژوهشگاه قرآن و حدیث با 10 کرسی ترویجی و نشست علمی، دبیرخانه انجمن های علمی حوزه با هشت نشست علمی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با چهار نشست علمی، سازمان مطالعه و تبیین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی با هفت نشست علمی در سومین همایش علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری مشارکت داشتند.
حجت الاسلام لک زایی با بیان اینکه در برخی از این نشست ها شاهد سخنرانی چندین نفر از اساتید بودیم گفت: مجموع نشست های این همایش 30 نشست علمی و مجموع کرسی های ترویجی 19 کرسی بود که جمع کل نشست ها و کرسی های ترویجی به 80 نشست و کرسی می رسد.
وی در خصوص محورهای این 80 نشست و کرسی خاطرنشان کرد: حکمرانی در جمهوری اسلامی ایران و علوم انسانی اسلامی، بازسازی ساختار فرهنگی کشور، عملکرد و آسیب شناسی گروه های معارف، ظرفیت سنجی حوزه و دانشگاه برای علوم انسانی اسلامی، راهکارهای تحقق سند دانشگاه اسلامی و بحران های اجتماعی یا علوم انسانی اسلامی از جمله این محورها بودند.
دبیر مجمع رؤسای پژوهشگاههای علوم انسانی – اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: به عنوان مجمع پیشنهاد می کنیم که مراکز با توجه به ظرفیت های خودشان از جمله مراکز آموزشی یا پژوهشی و چه آموزشی پژوهشی ها، بعنوان پایلوت و نمونه برای ارتقاء یک رشته انتخاب شوند.
وی با بیان اینکه البته این کار را وزارت علوم می تواند انجام دهد گفت: سپس باید از آن رشته حمایت شود تا بتوان گفت آن مجموعه محور آن رشته است.
حجت الاسلام لک زایی بیان داشت: پیشنهاد دوم، کمک به مأموریت یابی دانشگاه ها و پژوهشگاه ها در حوزه ارتقاء علوم انسانی است که وزارت علوم کاملا در محور کار خودش قرارداده است.
وی بیان داشت: پیشنهاد سوم تأسیس مجلات بین المللی برای ارائه دستاورد های علوم انسانی اسلامی است تا با کمک وزارت علوم، مراکز بتوانند به زبان غیر فارسی مرجعیت علمی را حاصل کنند.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: پیشنهاد بعدی نشر کتاب های بین المللی به زبان غیرفارسی از دستاورد های علوم انسانی- اسلامی است که باید این تصمیم نیز در دستور کار قرار گرفته و اگر پژوهشگاه ها و دانشگاه هایی اعلام آمادگی کردند مورد حمایت وزارت علوم قرار بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: آخرین پیشنهاد تأسیس یک خبرگزاری در حوزه علوم انسانی اسلامی است. یکی از مشکلاتی که ما داریم این است که در این حوزه خیلی ضعیف هستیم و بخش عمده ای از پژوهش ها تولید می شوند اما دست پژوهشگاه می مانند و متخصصانی را نیاز دارد که مقوله ترویج این پژوهش ها را پیگیر باشند و نهادی که می تواند این کار را انجام دهد حداقل یک خبرگزاری تخصصی است.
حجت الاسلام لک زایی با بیان اینکه در صداوسیما هم فقط شبکه چهار می تواند این کار را انجام دهد که آن هم بسیار ظرفیت محدودی دارد گفت: در مجلات هم مجلاتی نداریم که بتواند کار ترویج را انجام دهد و یا اگر خبرگزاری های فعلی گروهی را با این عنوان ایجاد کردند، باید مورد حمایت وزارت علوم قرار بگیرند.