زیان اقتصادی فراخوان سربازان ذخیره در تاریخ اسرائیل بیسابقه است
برآوردهای اولیه وزارت دارایی رژیم صهیونیستی نشان داد که هزینه نیروهای ذخیره ارتش این رژیم از آغاز عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر تا پایان نوامبر گذشته بالغ بر ۲۰ میلیارد شکل (۵.۵ میلیارد دلار) بوده است، علاوه بر ضرر و زیان مستقیمی که برای اقتصاد و بازار کار اسرائیل در سایه افزایش نرخ بیکاری داشته است.
در حالی که تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه غزه وارد شصت و هفتمین روز خود شده است، روزنامه اقتصادی عبری زبان «مارکر» در گزارش و تحلیل خود به هزینه نیروهای ذخیره رژیم صهیونیستی و عواقب آن بر بازار کار اسرائیل پرداخت و نوشت که پیامدهای آن بر بودجه عمومی اسرائیل نیز تاثیر گذاشته و در نوامبر گذشته بودجه اسرائیل کسری ۳.۴ درصدی را ثبت کرد.
این روزنامه آورده است: هزینه جذب نیروهای ذخیره که وزارت دارایی اسرائیل آن را دو میلیارد شکل در هفته (۵۴۰ میلیون دلار) تخمین میزند، بسیار بیشتر از برآورد بانک مرکزی است که هزینه از دست رفتن روزهای کاری در نتیجه فراخوان نیروهای ذخیره را حدود ۵۰۰ میلیون شکل در هفته (۱۳۵ میلیون دلار) تخمین زده است.
کسری بودجه به 62 میلیارد شکل خواهد رسید
دفتر حسابداری کل وزارت دارایی رژیم صهیونیستی نیز یکشنبه گذشته اعلام کرد که کسری بودجه عمومی اسرائیل به شدت افزایش یافت و در نوامبر(آبان ماه) به ۳.۴ درصد تولید ناخالص داخلی رسید، در حالی که در اکتبر گذشته ۲.۶ درصد بود و این افزایش کسری به دلیل افزایش شدید هزینه های دولت در طول جنگ است.
بر اساس دادههای این نهاد، کسری بودجه به ۶۲ میلیارد شکل خواهد رسید، در حالی که در حال حاضر ۳۴ میلیارد شکل (حدود ۱۰ میلیارد دلار) است.
حسابداری کل وزارت دارایی رژیم صهیونیستی تخمین زده است که کسری بودجه این رژیم تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۴ درصد برسد.
هزینه روزانه سربازان ذخیره
با توجه به این برآوردها و واقعیت اقتصادی، وزارت دارایی رژیم صهیونیستی نگرانی خود را در مورد هزینه نیروهای ذخیره، زیانهای بازار کار و میزان آسیبهای اقتصادی گسترده و بی سابقه ناشی از جذب گسترده این نیروها در ارتش اعلام کرده است.
مراو آرلوزوروف، یک تحلیلگر امور اقتصادی در رژیم صهیونیستی میگوید: «دو ماه خدمت مستمر نظامی، افسران و نیروهای ذخیره را خسته کرده است و از همین رو در صورت نیاز مجدد ارتش اسرائیل به آنها، حاضر شدن نیروهای ذخیره برای خدمت مجدد مشکل خواهد بود.
آرلوزوروف گفت: اگر جنگ در جبهه شمالی با لبنان تشدید شود و سرعت نبردها افزایش یابد، نیروهای ذخیره به فرسایش میرسند.
هزینه فراخوان نیروهای ذخیره رژیم صهیونیستی از هفتم اکتبر گذشته بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون شکل در روز (۸۰ میلیون دلار تا ۱۱۰ میلیون دلار) تخمین زده شده است و با وجود این هزینههای هنگفت اقتصادی و خسته شدن سربازان ذخیره طی دو ماه متوالی جنگ، ارتش اسرائیل تنها درصد بسیار کمی از سربازان ذخیره را مرخص کرده است.
وزارت دارایی رژیم صهیونیستی هزینه مستقیم هر روز سرباز ذخیره - پرداخت دستمزد به نیروهای ذخیره، تجهیزات، غذا و غیره - را ۷۰ میلیون شکل (۱۹ میلیون دلار) برای هر ۱۰۰ هزار سرباز وظیفه تخمین زده است، اما به گفته آرلوزوروف، تحلیلگر اقتصادی صهیونیست، مشخص نیست که چه تعداد سرباز ذخیره ارتش اسرائیل از آغاز جنگ غزه به کار گرفته شدند.
با آغاز عملیات طوفان الاقصی و اعلام وضعیت اضطراری از سوی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، کنست با جذب ۳۵۰ هزار سرباز وظیفه از نیروهای ذخیره موافقت کرد.
بازار کار اسرائیل چقدر از فراخوان سربازان ذخیره زیان دید؟
این تحلیلگر مسائل اقتصادی میگوید: با فرض وجود حدود ۲۰۰ هزار سرباز ذخیره، هزینه مستقیم آنها بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون شکل در روز (حدود ۴۱ میلیون تا ۵۴ میلیون دلار) خواهد بود، علاوه بر اینکه اقتصاد اسرائیل نیز در نتیجه غیبت این نیروها از بازار کار متحمل خسارت میشود، در حالی که متوسط دستمزد ماهانه سرانه هر کدام از این نیروها در بازار کار ۱۲ هزار شکل (۳۲۵۰ دلار) است.
وزارت دارایی رژیم صهیونیستی تخمین میزند که خسارت وارده ناشی از فراخوان نیروهای ذخیره به تولید ناخالص داخلی این رژیم ۵۰ درصد بیشتر از هزینه مستقیم است، به این معنی که اقتصاد اسرائیل روزانه ۲۰۰ میلیون شکل بیشتر (۵۴ میلیون دلار) زیان را متحمل میشود.
به گفته این تحلیلگر اقتصادی، با این حساب مجموع خسارت ناشی از فراخوان نیروهای ذخیره به حدود ۲۰ میلیارد شکل میرسد که این خسارت اقتصادی بیسابقهای است، زیرا قبلا هرگز چنین فراخوان بزرگ و طولانی نیروهای ذخیره حتی در طول جنگ یوم کیپور و ماه های پس از آن رخ نداده بود.