شمشیرهای کاغذی و هیبت از دست رفته یک ارتش هالیوودی
عملیات طوفان الاقصی امروز وارد یک سالگی خود شد. عملیات طوفان الاقصی، عملیات نظامی مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی است که در واکنش به جنایات روز افزون رژیم صهیونیستی در کشتار فلسطینیان و هتک حرمت مسجدالاقصی و مقدسات اسلامی از سوی صهیونیستها، صورت گرفت.
این عملیات در منطقه مرزی میان غزه و سرزمینهای اشغالی فلسطین و در ۱۵ مهر سال ۱۴۰۲ش (۷ اکتبر سال ۲۰۲۳م) آغاز و تا چندین روز ادامه داشت. در پی این عملیات، بیش از ۱۴۰۰ صهیونیست به هلاکت رسیده و ۳۰۰۰ نفر از آنان زخمی شدند. به اذعان تحلیلگران خارجی و عبری زبان و بسیاری از مقامات سابق و حال سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی، این عملیات شکستی بیسابقه در تاریخ ۷۰ ساله اسرائیل محسوب میشود.
واکنشها به حرفهایترین عملیات کماندویی معاصر/ واشنگتن پست: حملات مقاومت فلسطین، صهیونیستها را تحقیر کرد
پس از شروع عملیات طوفان الاقصی، اظهارات و موضع گیری های گوناگونی در رابطه با این عملیات مطرح شد که مهم ترین و بیاد ماندنی ترین آنها را میتوان بیانات رهبر معظم انقلاب در مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح دانست، بیاناتی که با بازتاب و پوشش گسترده در رسانه های خارجی روبه رو شد. رهبر معظم انقلاب در بخشی از سخنان خود در رابطه با عملیات طوفان الاقصی فرمودند:
«در این قضیّهی پانزدهم مهر به این طرف، رژیم غاصب صهیونیستی، هم از لحاظ نظامی، هم از لحاظ اطّلاعاتی، یک شکست غیر قابل ترمیم خورده؛ شکست را همه گفتند، تأکید من به «غیر قابل ترمیم بودن» است. من میگویم این زلزلهی ویرانگر توانسته است بعضی از سازههای اصلی حاکمیّت رژیم غاصب را ویران کند که تجدید بنای آن سازهها به این آسانی امکانپذیر نیست. بعید است که رژیم غاصب صهیونیستی با همهی هایوهویی که میکند، با همهی حمایتهایی که امروز در دنیا از سوی غربیها از او میشود، بتواند آن سازهها را ترمیم کند. من عرض میکنم از شنبهی پانزدهم مهر، رژیم صهیونیستی [دیگر] رژیم صهیونیستیِ قبلی نیست و ضربهای که خورده است به این آسانی قابل جبران نیست.»
عمق شکست رژیم صهیونیستی و سطح پیروزی و دستاورد نیروهای مقاومت در ۷ اکتبر و آغاز عملیات طوفان الاقصی به میزانی بود که تحلیلگران و رسانه های بین المللی و عبری زبان نیز از کنار ابعاد این حادثه بزرگ بی تفاوت عبور نکرده و نسبت به آن واکنشهای گسترده ای نشان دادند.
نیویورک تایمز در رابطه با طوفان الاقصی نوشت: «حمله به قلمرو اسرائیل توسط گروه حماس که در چند دهه اخیر بیسابقه بوده، یک شوک روانی شدید به اسرائیل وارد کرده است. آثار روانی این حمله به حدی شدید بوده که تمام نهادهای اصلی و مهم اسرائیلی از جمله دولت، ارتش، سرویسهای اطلاعاتی، و توانایی این رژیم برای کنترل میلیونها فلسطینی که در اسرائیل زندگی میکنند زیر سؤال رفته است». روزنامه واشنگتن پست نیز اذعان کرد که حملات مقاومت فلسطین به سرزمینهای اشغالی شکستی برای رژیم صهیونیستی بوده و باعث تحقیر این رژیم شده است.
«نوعام امیر»، مفسر نظامی سایت صهیونیستی «ماکور ریشون» در این باره اذعان کرد: اسرائیل تا صبح روز شنبه که مقاومت فلسطین عملیات طوفان الاقصی را آغاز کرد، یکی از بزرگترین نیروهای اطلاعاتی جهان بود. وی گفت: «اسرائیل تنها در یک روز از یک قدرت اطلاعاتی بزرگ در جهان به قدرتی بدون اطلاعات تبدیل شده است». روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت نوشت: «۵۰ سال پس از حمله غافلگیرانه یوم کیپور؛ اسرائیل دوباره غافلگیر شد».
لازم به ذکر است که واکنش ها و اظهارات فوق، تنها بخش کوچکی از واکنش های گسترده و بی شمار رسانهها و تحلیلگران به شکست مفتضحانه رژیم صهیونیستی در عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر است.
از سوی دیگر، سران نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی، پس از چند روز سردرگمی و گیجی ناشی از غافلگیری ۷ اکتبر، با ظاهر شدن در جلوی دوربین های رسانهای، تنها راه مناسب برای فرار از پاسخ به چرایی این شکست را، صحبت های شعار گونه در رابطه با پیروزی در جنگ و بیان تهدیدات علیه مقاومت فلسطین دیدند.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در یک واکنش دیرهنگام به عملیات گسترده نیروهای مقاومت در سرزمین های اشغالی اعلام کرد: اسرائیل وارد جنگ شده است و پیروز این جنگ خواهد بود. ما در جنگ هستیم و جنگ را خواهیم برد. یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز با ظاهر شدن در جلوی دوربین، در سخنانی مدعی شد در این جنگ، اسرائیل شکست نخواهد خورد. هرتزی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی در سخنان اعلام کرد که یحیی السنوار، رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در نوار غزه مسئول حملات ۷ اکتبر بود و اعلام کرد که او و تیمش «محکوم به فنا هستند». او ادامه داد: ما به آنها حمله میکنیم و آنها و سیستمشان را از بین میبریم.
در نهایت، بسیاری از مقامات و مسئولان صهیونیست که هنوز متوجه عمق شکست خود نشده بودند، با اظهارات شعار گونه و تهدیداتی از این قبیل، تلاش کردند تا بخشی از حیثیت بر باد رفته خود در مقابل چشم جهانیان را جبران کنند.
پس چندین روز از آغاز عملیات طوفان الاقصی، بنیامین نتانیاهو آغاز حملات گسترده و وحشیانه به مناطق غیرنظامی غزه را تحت عنوان نبرد با نیروهای مقاومت فلسطینی صادر کرد. مقامات صهیونیست در تشریح اهداف نبرد و حملات علیه نیروهای مقاومت فلسطین، نابودی سازمان های مقاومت فلسطین در غزه و حذف سران مقاومت حماس و جهاد اسلامی، باز گرداندن اسرا و بدست گرفتن حاکمیت این منطقه را، سه هدف اصلی عملیاتی که آن را "شمشیرهای آهنین" نامگذاری کردند، معرفی کردند.
حال با فرا رسیدن ایام سالگرد ۷ اکتبر و آغاز عملیات طوفان الاقصی و نبرد وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در غزه، این سوال مطرح می شود که یک سال نبرد بی پایان و نابرابر میان نیروهای مقاومت و ارتش تا دندان مسلح اسرائیل، چه دستاوردی برای این رژیم داشته است؟
علی رغم تهاجم همه جانبه رژیم صهیونیستی به غزه و نسل کشی وحشیانه مردم مظلوم فلسطین در طول یک سال گذشته، ارتش رژیم صهیونسیتی تا به امروز نه تنها قادر به دستیابی به اهداف اعلام شده نبوده است، بلکه به اذعان بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان خارجی و عبری زبان، در یک جنگ فرسایشی در غزه گیر افتاده است.
مخالفان دولت بنیامین نتانیاهو به این مسئله اشاره میکنند که نه تنها حاکمیت حماس بر غزه از بین نرفته است، بلکه رهبران اصلی این سازمان از جمله یحیی سنوار همچنان زنده و در حال مدیریت میدانی نبرد هستند و تشکیلات مقاومت در غزه علی رغم حملات شدید از زمین، آسمان و دریا، کماکان پابرجا مانده است. همچنین، به دلیل خودخواهی دولت نتانیاهو و تلاش برای بقای سیاسی خود، بسیاری از اسرای صهیونیست بر اثر حملات ارتش این رژیم کشته شده و سرنوشت بسیاری از آنها نیز نامشخص است.
در آن سوی ماجرا، این جنگ تبعات سنگین برای رژیم صهیونیستی داشته است که صهیونیستها نمیتوانند آن ها را انکار کنند. تبعات این رژیم امروز به گونه ای دامن صهیونیستها را گرفته است که دیگر فضایی برای کتمان آن باقی نمانده است، از بحران اقتصادی و کاهش رتبه اقتصادی تا مشکلات اجتماعی و فرسایش قوای نظامی، همگی از جمله پیامدهای یک سال نبرد بدون نتیجه در غزه است.
تبعات اقتصادی نبرد غزه برای صهیونیستها/ بحران، تنها افق پیشروی صهیونیستها در حوزه اقتصادی
اقتصاددانان اسرائیلی به طور فزایندهای نگران وضعیت فعلی هستند و به مقامات هشدار میدهند که اگر جنگ غزه تا سال ۲۰۲۵ پایان نیابد، وضعیت اقتصادی تلآویو بسیار بدتر خواهد شد. به گفته رسانههای آمریکایی، وضعیت فعلی رژیم اسرائیل نتیجه هزینههای سنگینی است که این رژیم در طول ۱۰ ماه جنگ غزه متحمل شده است و هنوز هم ادامه دارد.
"یاکوب شینین" اقتصاددان اسرائیلی معتقد است که مجموع خسارات جنگ میتواند به ۱۲۰ میلیارد دلار یا ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل برسد. وی همچنین خاطرنشان کرد: بنادر رژیم اسرائیل در نیمه اول سال نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ شاهد کاهش ۱۶ درصدی کشتیرانی بودهاند.
شینین افزود که نرخ بیکاری در ژوئیه نسبت به زمان قبل از جنگ از ۳.۴ درصد در ژوئیه سال گذشته به ۳.۶ درصد رسید، البته با در نظر گرفتن اسرائیلیهایی که برای پیوستن به ارتش مجبور به ترک بازار کار شدند، این رقم به ۴.۸ درصد افزایش مییابد که هنوز در مقایسه با اکثر کشورها آماری پایین تلقی میشود.
به گفته روزنامه عبری زبان هاآرتص، بسیاری از شرکتهای نوپا در اراضی اشغالی تعطیل شده یا فعالیت خود را مخصوصا در ماههای اخیر کاهش دادهاند و سرمایهگذاران در اراضی اشغالی تصمیم به خروج گرفتهاند. هاآرتص بسته شدن شرکتهای «اسرائیلی» را به رابطه مستقیم با جنگ در نوار غزه نسبت داد و نوشت تعدادی از سرمایهگذاران به دلیل شرایط امنیتی و عدم اطمینان اقتصادی و سیاسی از سرمایه گذاری منصرف شدهاند.
این روزنامه در ادامه شرکت سلامت دیجیتال GuestMed را مثال زد که اخیراً پس از عدم جذب سرمایه اضافی بسته شد. این اتفاق کمتر از چهار سال پس از جذب ۶.۵ میلیون دلاری در پایان سال ۲۰۲۰ رخ داده است. همچنین شرکت تازه تاسیس فناوری بیمه Sprout که در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۰۰ میلیون دلار درآمد داشت در ماه مه درخواستی را برای شروع مراحل توقف پرداخت بدهی ارائه کرد.
علاوه بر این، جایگاه رژیم صهیونیستی در رتبهبندی اقتصادی نیز به شدت کاهش پیدا کرده است. شرکت «مودیز ریتینگز» برای دومین بار در سال جاری میلادی رتبه این رژیم را با کاهش همراه کرد، چراکه هزینههای اقتصادی ۱۲ ماه جنگ در غزه و یک مناقشه رو به وخامت با حزبالله، هزینههای اقتصادی قابل توجهی برای تلآویو به همراه داشته است. این شرکت رتبهسنجی در بیانیهای اعلام کرد اسرائیل تنها سه سطح با «رتبه غیرقابل سرمایهگذاری» فاصله دارد. چشمانداز اقتصاد اسرائیل نیز منفی باقی مانده است.
تبعات اجتمالی و سیاسی نبرد غزه برای صهیونیستها/ شکافهای سیاسی عمیق تر میشود
حملات طوفان الاقصی، علاوه بر تلفات، تأثیرات روانی عمیقی بر سربازان اسرائیلی گذاشت. غافلگیری در محل سکونت، مواجهه با گروهی که پیشتر با حملات هوایی هدف قرار داده بودند و حس تحقیر ناشی از شکست، این تأثیرات را تشدید میکنند. مطالعات نشان میدهند که ۵۱۹۲ نفر از سربازان معلول اسرائیلی از اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD) رنج میبرند. بسیاری از افراد مبتلا به PTSD، دولت نتانیاهو را متهم میکنند که مسئولیت مراقبت از سربازان (سابق) را نادیده میگیرد.
در این میان با توجه به اجباری بودن خدمت سربازی برای یهودیان در اسرائیل، آسیبهای روحی و روانی ناشی از جنگ، کل جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد. طول خدمت سربازی برای مردان یهودی دو سال و هشت ماه و برای زنان دو سال است. پس از اتمام دوره اجباری، همه شهروندان تا سن ۴۰ سالگی واجد شرایط فراخوانی برای وظایف ذخیره هستند. این مسئله، به همراه درگیریهای پی در پی اسرائیل با نیروهای مقاومت در لبنان و فلسطین، حس نظامی بودن را در جامعه اسرائیل تا سن ۴۰ سالگی حفظ و بار روانی سنگینی را بر آنها تحمیل میکند.
پس از عملیات طوفان الاقصی، شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که وضعیت روحی و روانی حدود نیمی از اسراییلیها پس از جنگ در غزه رو به وخامت نهاده است. براین اساس، مصرف داروهای افسردگی در میان صهیونیستها در دوره پس از آغاز جنگ غزه(از هفتم اکتبر تاکنون) افزایش قابل ملاحظهای داشته است. شبکه صهیونیستی «کان» نیز در گزارشی در این رابطه اعتراف کرد، بیش از دو هزار نظامی شرکت کننده در جنگ زمینی علیه نوار غزه به دلیل مشکلات روحی و روانی مجبور به مراجعه به روانپزشک شدهاند.
روزنامه هاآرتص در گزارشی در این باره نوشت که در شرایطی که نظام روانپزشکی در سرزمینهای اشغالی در خطر فروپاشی قرار دارد، دهها روانپزشک سرزمینهای اشغالی را ترک کرده و برای رسیدن به شرایط با ثبات و بهره مندی از امنیت برای زندگی به انگلیس رفتهاند. بر اساس این گزارش این مهاجرتها در شرایطی صورت میگیرد که درخواستها برای خدمات درمانی روانپزشکی در سرزمینهای اشغالی در نتیجه جنگ غزه افزایش پیدا کرده است.
در بعد سیاسی نیز اختلافات دو جریان چپ و راست در جامعه رژیم صهیونیستی، با گذشت زمان و ناکامیها در رسیدن به اهداف جنگ، بیشتر و بیشتر شده است، به گونه ای که شاهد شدید ترین اختلافات و دگیری های سیاسی در پایین ترین سطح جامعه رژیم صهیونیستی تا بالاترین سطح آن، یعنی رده سیاسی هستیم. اگر تا پیش از جنگ غزه، امید بسیار اندکی به بهبود نسبی شکافهای سیاسی در رژیم صهیونیستی وجود داشت، اما جنگ غزه و ناکامیهای دولت نتانیاهو در تحقق اهداف این جنگ و خروج گانتس و آیزنکوت از دولت آشتی ملی، تیر خلاص را بر هرگونه توافق و تفاهم داخلی در سرزمین های اشغالی شلیک کرد.
فرسایش قوای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی/ شمشیرهای شکسته شده
ارتش رژیم صهیونیستی علی رغم آنکه طی عملیاتی که آن را "شمشیرهای آهنین" نامگذاری کرده است، متحمل تلفات قابل توجه، مجروحان بالا و خسارات گسترده ای به ادوات نظامی و نیروی انسانی خود در غزه شده است، همچنان به شکلی ناکام، برای تسلط به غزه تلاش میکند، تلاشی که تاکنون نتیجه ای در پی نداشته است. با گذشت یک سال از جنگ غزه ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که از هفتم اکتبر سال گذشته تاکنون ۷۲۸ نظامی اسرائیلی کشته شده اند. طبق این گزارش، ۳۴۶ نفر از این نظامیان در نبردهای داخل خود غزه که از ۲۷ اکتبر آغاز شد به هلاکت رسیده اند. ارتش رژیم صهیونیستی همچنین اعلام کرد که در طول یک سال گذشته ۴ هزار و ۵۷۶ نظامی صهیونیست زخمی شده اند که وضعیت ۶۹۶ نفر از آن ها وخیم است.
تحلیلگران معتقدند که در جریان نبرد کنونی در نوار غزه، صهیونیستها تلاش زیادی برای دستکاری در آمار تلفات خود کردهاند. نکته جالب توجه اینجاست که خود صهیونیستها هم درباره آماری که ارتش و مقامات این رژیم از تلفات مقاومت میدهند، شک و تردید دارند.
روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت در دسامبر گذشته با تردید درباره آمار ارائه شده توسط ارتش رژیم صهیونیستی در زمینه تلفات این ارتش در جنگ غزه، گزارش داد که تفاوت زیادی میان آمار ارتش با آمار رسمی بیمارستانها درباره تلفات در میان نظامیان وجود دارد؛ به طوری که تا این تاریخ بیمارستانها ۴ هزار و ۵۹۱ زخمی را پذیرش کردهاند اما ارتش تعداد زخمیها را تنها یک هزار و ۶۰۰ نفر اعلام کرده است.
«عاموس هرئیل» کارشناس امور نظامی در روزنامه صهیونیستی هاآرتص با اشاره به وضعیت فرسایشی نیروی زمینی رژیم رژیم صهیونیستی در نوار غزه اعلام کرد که ارتش اسرائیل نتوانسته شهر غزه را تحت سیطره خود در بیاورد. این کارشناس صهیونیست در مقالهای که در روزنامه هاآرتص منتشر شد اعلام کرد، ارتش اسرائیل در عملیات زمینی در غزه همچنان با مشکلات زیادی مواجه است که مانع از سیطره کامل آن بر این منطقه میشود و به همین دلیل نتوانسته کنترل غزه را به دست بگیرد.
«اسحاق بریک» ژنرال بازنشسته ارتش اسرائیل در مقاله ای نوشت که اگر جنگ فرسایشی علیه جنبش حماس و حزب الله لبنان ادامه یابد اسرائیل در عرض یک سال از هم می پاشد. وی افزود: گمان می کنم که گالانت فهمیده است که جنگ هدف و غایت خود را از دست داده است، زیرا ما در حال غرق شدن در باتلاق هستیم و بدون آن که به هدف اصلی جنگ، یعنی از بین بردن حماس، برسیم داریم، سربازان خود را آن جا از دست می دهیم.
از سوی دیگر، تعداد بالایی از ادوات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی از جمله تانکها مرکاوا و نفرهای نظامی در غزه توسط نیروهای مقاومت منهدم شده اند که منجر به ایجاد هزینه سنگینی برای ارتش این رژیم شده است، هزینههایی که جبران کردن آنها امر آسانی نیست.
همچنین استفاده گسترده از سامانه های پدافندی طی یک سال اخیر برای مقابله با حملات راکتی نیروهای مقاومت فلسطین، صهیونیستها را در فشار شدید و شرایط بسیار بدی قرار داده است، چرا که رژیم صهیونیستی به این مسئله اذعان میکند که مجبور است برای رهگیری راکتها و پهپادهای چندصد دلاری نیروهای مقاومت، از سامانههای پدافندی گنبد آهنین، فلاخن داوود و پیکان استفاده کند که هزینه تامین موشک هر یک از این سامانهها، از چندین هزار دلار شروع شده و تا چند میلیون دلار نیز میرسد.
علیرغم استفاده رژیم صهیونسیتی از حداکثر ظرفیت نظامی و امنیتی خود و کمک بی دریغ قدرتهای نظامی برتر جهان از جمله آمریکا و کشورهای اروپای غربی به مدت یک سال تمام، اکنون سران سیاسی و نظامی و تحلیلگران این رژیم اعتراف میکنند که حماس همچنان کنترل غزه را برعهده دارد و کماکان به گسترش و بازسازی خود در مناطق مختلف غزه به منظور مقابله با ارتش این رژیم ادامه میدهد. به گفته منابع عبری زبان، مقاومت فلسطین در غزه، همچنان بیش از دهها هزار نیروی مبارز برای ادامه نبرد در اختیار دارد و همچنان اقدام به حملات موشکی به سرزمین های اشغالی میکند.
لازم به ذکر است که امروز و همزبان با سالگرد آغاز عملیات طوفان الاقصی و بزرگترین شکست امنیتی - نظامی رژیم صهیونیستی در عرصه میدانی و علی رغم اظهارات مکرر سران رژیم صهیونیستی مبنی بر آسیب شدید به توانایی های نظامی سازمان مقاومت فلسطین، گردان های مقاومت در غزه، در عملیاتی گسترده و منسجم، شهرک نشینان، ساکنان تل آویو و سران رژیم صهیونیستی را به شدت غافلگیر کردند.
مجموع عوامل فوق نشان میدهد که دولت بنیامین نتانیاهو باوجود تمام تلاشها و فشارهای خود، با وجود حمایت های بی دریغ قدرت های جهانی و با وجود استفاده از نهایت ظرفیت نظامی و امنیتی ارتش رژیم صهیونیستی، پس از یک سال نبرد بی امان علیه مقاومت غزه، همچنان موفق به شکست یک سازمان شبه نظامی کوچک، آن هم در یک مساحت کوچک چند صد کیلومتری غزه نشده اند، واقعیتی هولناک و ناراحت کننده برای سران سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی که به آنها این مسئله را بازگو میکند: رویای پیروزی در جنگ غزه، کاملا از دست رفته و هیبت پوشالی نظامی آنها در مقابل چشم جهانیان برای همیشه فروریخته شده است.