سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت برگزیدگان خود را شناخت
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، اختتامیه سومین دوره جایزه کتاب «روایت پیشرفت» با حضور حجتالاسلام و المسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمد حجازی، رئیس منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد، نمازی، رئیس شورای سیاستگذاری جایزه و میری، دبیر این جایزه شامگاه دوشنبه ۱۴ آبان در کوشک باغ هنر تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مرتضی اسدزاده محقق کتاب «آبی نفتی» با بیان اینکه جای روایت پیشرفت در حوزه فناوری و صنعتی کشور خالی است، گفت: به اندازهای که ما در حوزه فناوری، تکنولوژی و حرفههای مختلف پیشرفت کردیم، در حمزه روایت خوب عمل نکردهایم.
به اندازه پیشرفتها، آنها را روایت نکردهایم
اسدزاده درباره کتاب «آبی نفتی» که جزو نامزدهای نهایی جایزه بود، گفت: یکی از کارهای بزرگ در کشور ما مربوط به شرکت پِتکو میشود که آقای عمرانی مدیریت آن را برعهده دارند. ما برای روایت پیشرفتها و دستاوردهای این شرکت با آقای عمرانی وارد گفتوگو شدیم و دیدیم که این پیشرفتها نه بر اساس اتفاق، بلکه بر اساس یک سیاست و نگاه راهبردی و روحیه جهادی و جنگندگی رقم خورده است. این شرکت که چند بار مدیر عوض میکند و ناموفق است، با حضور آقای عمرانی جان تازه میگیرد و یواش یواش حرکتش را به سمت موفقیت طی میکند.
وی ادامه داد: حالا این شرکت به جایی رسیده که پمپهای بزرگ مورد نیاز کشور را تولید میکند و به جایی مثل پالایشگاه ستاره خلیج فارس کمک میکند. پمپهایی که به خاطر تحریم به ما نمیدادند، امروز توسط این شرکت تولید میشود و کار کشور را راه میاندازد. جالب اینجاست که آقای عمرانی یک چهره چند وجهی دارند و یکی از چهرههای ایشان چهره ورزشی است. زمانی که استقلال در آسیا مقام میآورد، وقتی به ایران میآید در مقابل تیم ماشینسازی شکست میخورد و از جام حذفی، حذف میشود. در آن مسابقه آقای عمرانی در خط دفاعی تیم ماشینسازی حضور داشته است. ایشان همین روحیه جنگندگی را هم به شرکت پتکو میآورد و ما توفیق داشتیم که راوی تلاشهای ایشان و همکارانشان باشیم.
روایت پیشرفت باید خواننده عمومی داشته باشد
مهدی نورمحمدزاده نویسنده کتاب آبی نفتی درباره این کتاب گفت: واقعیت این است که اگر چندسال قبل به من میگفتند در سالهای آتی در کارنامه نویسندگی شما یک کتاب روایت پیشرفت خواهد بود، باور نمیکردم. چون بنا به دلایلی تمایلی به روایت آن چیزی که به نام روایت پیشرفت مصلح شده بود، نداشتم. به شکل اتفاقی به واسطه یکی از دوستان مشترک درگیر برخی از جزئیات کارهای آقای عمرانی و مجموعه توانمند ایشان در پتکو شدم و آرام آرام جذب این کار شدم.
نورمحمدزاده با بیان اینکه «پیش از این بیشتر به روزنامهنگاری مشغول بودم و مطالب من بیشتر جنبه انتقادی و مطالبهگرانه داشت»، درباره نویسندگی این کتاب توضیح داد: بعد از مدتی متوجه شدم که روایت پیشرفت روی دیگر سکه واقعبینی است. همچنان که نقد و انتقاد صحیح و منصفانه برای یک کشور در حال توسعه نیاز است، روایت پیشرفت هم به همان اندازه نیاز است. ما یک دو قطبی مخرب داریم؛ یک روایتی که همه پیشرفتها را انکار میکند و باور ندارد که کاری صورت گرفته، و در قطب دیگر ما روایتی داریم که میگوید ما هیچ کم و کاستی نداریم و ایده آل هستیم. این دو قطب مخرب هستند. آن چیزی که بنده در کار آقای دکتر عمرانی دیدم و خودم را با آن سازگار دیدم، یک نوع واقعبینی است. در این روایت پیشرفت، نه دچار اغراق و بزرگنمایی شدیم و نه پیشرفتها را انکار کردیم.
نورمحمدزاده یکی از مهمترین کارها در جایزه پیشرفت را رساندن این کتابها و روایتها به مردم دانست و گفت: من با صراحت میگویم که روایت پیشرفت وقتی روایت پیشرفت خواهد بود که خواننده عمومی داشته باشد. ما باید به مرزهایی از جذابیت و تعلیق و هنرمندانه روایت کردن برسیم که مخاطب عام هم درگیر کتاب آقای عمرانی شود.
جایزه روایت پیشرفت سعی کرده روایتهای دقیق و جذابی داشته باشد
در بخش بعدی این برنامه، نمازی رئیس شورای سیاستگذاری جایزه کتاب روایت پیشرفت درباره این جایزه گفت: در بیانیه گام دوم رهبری دو تا نکته به عنوان پیشفرض برای حرکت به سوی پیشرفت بیان شده است. یک اینکه ما برای چهل سال دوم باید مسیر گذشته را بررسی کنیم و دوم اینکه پیش نیاز هر حرکتی امید است. هر دوی اینها هم نیازمند روایت هستند. بازوی روایت میتواند مؤثر باشد. آن هم در شرایطی که هم از خارج ایران و چه از داخل ایران سعی میکنند به ما طوری القا کنند که هیچ کاری نشده و نمیتوانیم و نمیشود.
وی ادامه داد: جایزه کتاب روایت پیشرفت سعی کرده روایتهای دقیق و جذابی داشته باشد و حرفهای سطحی نزند. خیلی کشورها و شرکتها و گروهها حتی زمانی که موفقیتی ندارند، طوری برای خودشان داستانسازی میکنند که انگار واقعاً موفق شدهاند، ولی ما که اینهمه تجربه موفق داریم، نسبت به آن غافل هستیم.
دبیر جایزه کتاب روایت پیشرفت با اشاره به اینکه این جایزه مردمی است و وابسته به هیچ سازمان و نهادی نیست، ادامه داد: امیدواریم که همه به ما کمک کنند تا این جریان بیشتر دیده شود و ما بتوانیم پیشرفتهای کشور را روایت کنیم و امید را در دل جوانان و نوجوانان کشور زنده نگه داریم.
نمازی درباره تعداد کتابهای داوریشده در این جایزه گفت: در سه دوره این جایزه، حدود ۱۰۰ کتاب در بخش داوری ما حضور داشتهاند. اما در این دوره که سومین دوره برگزاری این جایزه است، ۳۱ کتاب را در بخش داوری داشتیم که آثار برگزیده از میان آنها اعلام خواهد شد.
در جنگ روایتها، روایت پیشرفت از مؤثرترین مجاهدتهاست
حجت الاسلام والمسلمین قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با ابراز خوشحالی از برگزاری این جایزه، با بیان اینکه دوست دارد به بهتر برگزار شدن این جایزه کمک کند، گفت: اساساً پروردگار عالم هم سعی، تلاش و چه بسا مجاهدت منتهی به پیشرفت را میپسندد. هم خود این تلاش و کوشش به سمت پیشرفت را، هم روایت این پیشرفت را. هر پیشرفتی حتماً دارای حرکت است، حتماً دارای امید است و حتماً دارای انگیزه و ارادهای محکم برای در افتادن با موانع است.
وی افزود: هرچقدر آن تلاش و کوشش و پیشرفت بیشتر بتواند به انسان و ظرفیتهای نفهته در وجود او و جامعه خدمت موثرتری کند، این پیشرفت الهیتر و دینیتر و انشاالله نزد حضرت حق مأجورتر خواهد بود.
حجتالاسلام و المسلمین قمی با بیان اینکه خوشبختانه اکثر داوران این جایزه را به نیکنامی میشناسد، سختگیری در داوری و بررسی آثار این جایزه را اتفاقی نیک دانست و گفت: این سختگیری به جاست. من فکر میکنم در زمانه جنگ روایتها، روایت پیشرفت حتماً از مأجور و مؤثرترین مجاهدتها محسوب میشود. به همین دلیل خیلی شوق داشتم برای اینکه روایت بعضی از دوستان حاضر در این نشست را بشنوم. خوشبختانه بعضی از آثار را پیش از این خوانده بودم و بعضی از آثار نهایی را هم از طریق دوستان میشناسم و درباره آنها اطلاعاتی دارم. من شخصاً مشتری این جور تکاپوها و تلاشها هستم و این آثار را دوست دارم.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اختتامیه این جایزه را شروع کار برگزارکنندگان آن دانست و گفت: فکر میکنم کار این مجموعه با معرفی برندهها تمام نمیشود. بلکه برای بهتر دیده شدن این روایتها مسئولیتهایی است که باید به آن عمل کرد. هم باید به بهتر دیده شدن این کتابها کمک کرد، و هم باید مسأله روایت پیشرفت را به مردم و به خصوص به مسئولان تسری داد و اهمیت این کار را به آنها شناساند.
حجتالاسلام و المسلمین قمی با بیان اینکه امیدواریم بتوانیم در ادامه به معرفی این کتابها کمک کنیم، گفت: روایت پیشرفت یک مجاهدت ضروری این زمانه است. اگر توانستیم مسأله پیشرفت را عمومی کنیم و از تک تک پیشرفتها تصویر بسازیم، کار مهمی کردیم. به خصوص کار مهمتر این است که مسأله پیشرفت را بین مردم و مسئولان فراگیر کنیم. ما هم به عنوان یک خادم کوچک و به قدر بضاعت در کنار شما هستیم.
معرفی برگزیدگان سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت
آخرین بخش از این اختتامیه معرفی برگزیدگان این مراسم بود که با حضور حجت الاسلامی قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمد حجازی مدیرعامل منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد و نمازی دبیر این جایزه از برندگان سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت قدردانی شد.
در بخش علمی و فناوری کتاب «آبی نفتی» نوشته مهدی نورمحمدزاده و مرتضی اسدزاده از نشر «راه یار» اثر برگزیده اعلام شد. همچنین کتاب «آرزو، امیر، بابک؛ بازی مهره بزرگ» اثر سعیدحسین رفیعی از نشر «الگونگار» اثر شایسته تقدیر معرفی شد.
در بخش حکمرانی کتاب «عملیات احیا» اثر محمد حکمآبادی از نشر «راه یار» اثر برگزیده اعلام شد.
در بخش فرهنگی و اجتماعی کتاب «ترشِ شیرین» اثر پژمان عرب و لیلا پارسافر از «انتشارات ایران» برگزیده معرفی شدند.
در بخش ادبیات داستانی رمان «ایذا» مصطفی رضایی از نشر «کتابستان» اثر شایسته تقدیر معرفی شد.
و در بخش خانواده و نوجوان کتاب «مادر ایران» اثر نورالهدی ماهپری از نشر «راه یار» اثر برگزیده و کتاب «قهرمان به شکل خودم» اثر خانم کلر ژوبرت از نشر «راه یار» اثر شایسته تقدیر معرفی شدند.