دبیر کارگروه فرهنگ سازی جمعیت سازمان بسیج مطرح کرد؛
بحران باروری در راه است؛ آمار تولدها رکورد سقوط زد

حجت الاسلام گودرزی گفت: در حالی که نرخ باروری در کشور به زیر سطح جانشینی رسیده، آمارها از کاهش بیسابقهی تولدها در سال جاری خبر میدهند؛ روندی نگرانکننده که زنگ خطر بحران جمعیتی را برای آینده ایران به صدا درآورده است.
حجت الاسلام علی گودرزی دبیر کارگروه فرهنگ سازی جمعیت سازمان بسیج در گفت و گو با خبرنگار گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، با اشاره به وضعیت نرخ جمعیت کشور گفت: بر اساس آخرین آمار اعلامی، که مربوط به بازهی سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ است، نرخ باروری در کشور به نوعی در وضعیت تثبیتشده قرار داشته است. با این حال، برای سال ۱۴۰۳ هنوز آمار نهایی اعلام نشده و مشخص نیست نرخ باروری در این سال چه وضعیتی خواهد داشت.
وی در ادامه افزود: آمار موالید در کشور، متأسفانه در سال جاری حدود ۱۰۰ هزار نفر کاهش داشته است. برآورد من این است که با توجه به کاهش موالید سال۱۴۰۳ با افت نرخ باروری نیز مواجه خواهیم بود. در حال حاضر نرخ باروری تقریبی حدود ۱.۶۰ است.
حجت الاسلام گودرزی ابراز داشت: البته تا زمانی که آمار رسمی اعلام نشود، نمیتوان بهطور قطعی نظر داد. حتی درباره آمار سال قبل نیز تردیدهایی وجود داشت، چرا که آن دادهها از سوی سازمان آمار ایران اعلام نشده بود. بین آمارهای ارائهشده از سوی سازمان ثبتاحوال و سازمان آمار اختلافاتی وجود دارد و متأسفانه هماهنگی لازم برای ارائهی دقیق دادهها دیده نمیشود. این باعث شده سازمان آمار هم نتواند بهدرستی نرخ باروری را محاسبه و اعلام کند.
دبیر کارگروه فرهنگ سازی جمعیت سازمان بسیج ادامه داد: برای مثال، نرخ باروری اعلامشده از سوی سازمان ثبتاحوال عددی حدود ۱.۵۴ بود، اما این عدد نیز بهدلیل اختلاف دادهها سازمان آمار و ثبت احوال چندان قابل مقایسه با سال های قبل نیست.
عضو میز تخصصی جمعیت شورای سیاستگزاری ائمه جمعه کشور گفت: با این حال، آنچه اکنون در سطح جامعه مشهود است، کاهش قطعی در آمار موالید در سال جاری است. این کاهش، یعنی افت حدود ۱۰۰ هزار تولد، در طول دوران انقلاب اسلامی بیسابقه بوده است. ما به نقطهای رسیدهایم که تعداد موالید سالانه در کشور به زیر یک میلیون نفر کاهش یافته؛ این در حالی است که در اوایل انقلاب، با جمعیت حدود ۳۰ یا ۳۲ میلیون نفر، تعداد موالید ما بیش از یک میلیون بود. اکنون با جمعیتی حدود ۸۰ میلیون نفر، به زیر یک میلیون موالید رسیدهایم که بسیار نگرانکننده است.
دبیر کارگروه فرهنگ سازی جمعیت سازمان بسیج با بیان اینکه این وضعیت، بههیچوجه مطلوب نیست و امیدواریم در سالهای آینده با اصلاح سیاستها، شاهد رشد مجدد نرخ موالید باشیم اظهار داشت: نکتهای که باید به آن توجه داشت، شاخص مهم "نرخ باروری کل" است. این شاخص، نسبت مستقیمی با رفتار باروری جمعیت دارد، اما همهی جنبههای آن را منعکس نمیکند. به این معنا که کاهش موالید به همان میزان که به رفتار افراد مرتبط است، به کاهش جمعیت زنان در سن باروری نیز مربوط میشود.
حجت الاسلام گودرزی ابراز داشت: مثلاً اگر زنی که بالای ۴۹ سال است در محاسبهی نرخ باروری در نظر گرفته نمی شود. چرا که عدم فرزندآوری او، بخشی از افت موالید محسوب میشود، اما تأثیری در رفتار باروری جامعه ندارد. ولی در شاخص نرخ باروری کل، تعداد زنان در سن باروری نیز لحاظ میشود.
عضو کارگروه جمعیت آستان قدس رضوی در پایان خاطرنشان کرد: به همین دلیل، برای تحلیل دقیقتر، باید منتظر آمارهای دقیقتری از نرخ باروری (رفتار باروری) ایرانیان باشیم؛ چرا که این شاخص بهتر میتواند وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مرتبط با فرزندآوری را تحلیل کند.
ارسال نظرات