کتاب «رویکرد تخصصی به استراتژی و امنیت ملی» منتشر شد + لینک

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، اندیشکده روابط بینالملل با همکاری مؤسسه احیاء صنایع نرم آینده کتابی مهم و کاربردی در حوزه استراتژی و امنیت ملی منتشر کرد، کتاب «رویکرد تخصصی به استراتژی و امنیت ملی» نوشته هری یارگر و با ترجمه علیرضا محرابی و علی رحیمپور اثری است که میکوشد با ارائۀ چارچوبی منسجم به تبیین مبانی تفکر استراتژیک و نحوۀ تدوین سیاست و استراتژی مؤثر در سطوح ملی و بینالمللی بپردازد.
این کتاب که در قطع وزیری و ۱۸۸ صفحه و با قیمت ۱۹۰ هزار تومان به بازار عرضه شده است یکی از معدود آثاری است که بدون ورود به نقدهای مستقیم یا نسخهپردازی برای قرن بیستویکم، رویکردی بنیادین به نظریهپردازی استراتژیک اتخاذ کرده است؛ رویکردی که بیش از آنکه تجویزی باشد تحلیلی و تبیینی است و مخاطب را به فهم عمیقتر ماهیت محیط استراتژیک و الزامات سیاستگذاری دعوت میکند.
از آموزش نخبگان تا تبیین مفاهیم بنیادین
هری یارگر، نویسندۀ کتاب از جمله صاحبنظران شناختهشده در عرصۀ مطالعات امنیت ملی ایالات متحده به شمار میرود. او در این اثر کوشیده است با زبانی دقیق و آکادمی نیازها و چالشهای سیاستگذاران، کارگزاران امنیتی و تحلیلگران مسائل بینالملل را پاسخ دهد. کتاب حاضر نهتنها برای کارگزاران باتجربه بهمنزلۀ یک خلاصۀ نظاممند از دغدغهها و نکات کلیدی در تدوین سیاست و استراتژی عمل میکند بلکه نقطۀ آغاز مناسبی برای آموزش نیروهای تازهوارد به فضای امنیت ملی محسوب میشود.
تمرکز اصلی این کتاب بر «تفکر استراتژیک» است؛ نویسنده تلاش کرده است بهجای ارائه راهحلهای کلیشهای به تبیین گامبهگام چگونگی شناخت، ارزیابی و تحلیل محیط استراتژیک، شناسایی عوامل مؤثر در تدوین استراتژی، تبیین ریسکها و آزمون اعتبار سیاستها بپردازد. این نگاه سیستمی و فرآیندی ویژگی متمایز کتاب یارگر نسبت به بسیاری از آثار مشابه در حوزه امنیت ملی است.
استراتژی؛ نه فقط یک سیاست، بلکه یک نظریه
از منظر نویسنده، استراتژی تنها مجموعهای از برنامهها و اقدامات نیست، بلکه نوعی نظریهپردازی پیچیده و عمیق در باب محیط متغیر بینالمللی و ملی است. به همین دلیل، در این کتاب تأکید میشود که فهم دقیق از مؤلفههای محیط استراتژیک، پیشنیاز هر نوع سیاستگذاری اثربخش است.
یارگر در این اثر استدلال میکند که برای تدوین استراتژی در یک دموکراسی، باید به چالشهای درونی و بیرونی نظام سیاسی توجه ویژه داشت. فقدان فهم مشترک از مفاهیم، اهداف، ابزارها و ریسکها، معمولاً به تولید سیاستهایی ناکارآمد یا گسسته از واقعیت منجر میشود. از اینرو، نویسنده ضمن ارائۀ چارچوبی تحلیلی برای توسعه اهداف و مفاهیم استراتژیک، آزمونهایی برای سنجش اعتبار و کارآمدی سیاستها نیز معرفی میکند.
سهم اندیشکدهها در ارتقای سواد امنیتی
انتشار این کتاب در فضای کنونی جمهوری اسلامی ایران، که با چالشهای پیچیده امنیتی، سیاسی، فرهنگی و اطلاعاتی در سطح منطقهای و جهانی روبهرو است، میتواند گامی مهم در جهت ارتقای سواد راهبردی و امنیتی نخبگان کشور باشد. از آنجا که امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران مفهومی چندبعدی و برخاسته از منظومۀ ارزشی انقلاب اسلامی است، چنین آثاری، حتی با خاستگاه غربی، میتوانند با تحلیلهای تطبیقی و انتقادی، زمینهساز ارتقاء ظرفیتهای فکری و تحلیلی سیاستگذاران ایرانی باشند.
اندیشکدۀ روابط بینالملل که در سالهای اخیر با انتشار آثار نظری و تخصصی در زمینه روابط بینالملل، امنیت ملی، جغرافیای سیاسی و تحلیل بازیگران منطقهای شناخته شده است، با همکاری مؤسسۀ احیاء صنایع نرم آینده، این اثر را با دقت علمی و با ویرایش زبانی دقیق (به کوشش زهرا خانیانی) منتشر کرده است تا در دسترس پژوهشگران، دانشجویان علوم سیاسی، مسئولان نهادهای حاکمیتی و تحلیلگران مسائل راهبردی قرار گیرد.
علاقمندان جهت تهیه این کتاب می توانند به نشانی اینجا مراجعه کنند.