رسانهها باید روایتگر امید و اقتدار باشند

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، هادی دریس، مدیرمسئول روزنامه اقتصاد آینده، عصر چهارشنبه یکم مردادماه در نشست علمی «بازخوانی تجارب مدیران رسانهای در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه» که در قالب سلسلهنشستهای «بازکاوی جنگ و صلح تحمیلی از منظر آموزههای اسلامی» در محل خبرگزاری رسا برگزار شد، با اشاره به تجارب رسانهای کشور در این نبرد کوتاه اما حساس، اظهار داشت: در روزهای پرتنش جنگ ۱۲ روزه شورای عالی امنیت ملی نقش تعیینکنندهای در صحنه اطلاعرسانی ایفا کرد و با تدابیر راهبردی و ارایه اطلاعات لازم زمینه آمادگی رسانهها برای مواجهه با شرایط بحرانی را فراهم ساخت.
نقش آتشبهاختیار رسانهای در جنگ روایتها
وی با تأکید بر اینکه فعالیت رسانهای در آن مقطع نیازمند روحیهای جهادی بود، افزود: ما در روزنامه اقتصاد آینده با همان روحیه و در قالب فعالیتهای آتشبهاختیار نقش مؤثری در تداوم انتشار روزنامهها ایفا کردیم. حتی با وجود محدودیتها موضوع شکایت حقوقی به گروس، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نیز از مسیر رسانهای پیگیری کردیم؛ زیرا معتقد بودیم نباید هیچ جبههای را در جنگ روایتها خالی گذاشت.
مدیرمسئول روزنامه اقتصاد آینده با یادآوری جنگ روایتها و جنگ رسانهای همزمان با درگیریهای نظامی، خاطرنشان کرد: در فضای جنگی بارش اخبار جعلی و عملیات روانی دشمن بهطور گسترده جریان داشت. حجم وسیعی از اطلاعات نادرست در فضای مجازی و شبکههای برونمرزی علیه افکار عمومی ملت ایران منتشر میشد که اگر مدیریت نمیشد میتوانست ضربات روانی سنگینی بر مردم وارد سازد.
دریس در همین زمینه عملکرد رسانه ملی را تحسینبرانگیز توصیف کرد و گفت: صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بهویژه شبکه افق با تولید مستندات دقیق و تبیینی هم در دل دشمن رعب ایجاد کرد و هم توانست روحیه مردم را تقویت کند. این مستندات با هدف روشنگری درباره اهداف دشمن و نمایش واقعیات صحنه نبرد در زمانی حساس منتشر شد و بهنوعی مانع از تسلط روایتهای تحریفشده دشمن گردید.
وی با این حال تصریح کرد: با وجود این تلاشها فعالیت رسانهای در آن ایام از انسجام لازم برخوردار نبود. هرچند همت رسانهای قابلتقدیر بود اما بیشتر کارها بهصورت خودجوش و پراکنده انجام میشد. در واقع فرماندهی واحدی در صحنه رسانهای برای ایجاد همافزایی و همسویی روایتها وجود نداشت؛ به همین علت برخی فرصتها برای گفتمانسازی کلان از دست رفت.
این فعال رسانهای با اشاره به ضرورت آمادگی ساختاری رسانهها برای دوران بحران، افزود: تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که نمیتوان در میانه بحران بهصورت خودبهخود ساختار فرماندهی رسانهای را سامان داد. این ساختار باید از پیش طراحی، تمرین و تثبیت شده باشد. چنانکه اگر از قبل قرارگاهی رسانهای با سازوکار مشخص فرماندهی، تولید محتوا و توزیع روایت در نظر گرفته شده بود خروجی رسانهها میتوانست بسیار قویتر، هدفمندتر و مؤثرتر باشد.
رسانهها باید امید و اقتدار را روایت کنند
دریس تأکید کرد: رسانهها در دوران جنگ نه تنها وظیفه اطلاعرسانی دارند بلکه نقش اساسی آنها حفظ روحیه مردم است. در میدان جنگ، شکست روانی سرآغاز شکست میدانی است. ازاینرو ایجاد امید، نمایش اقتدار و حفظ انسجام اجتماعی از وظایف راهبردی رسانههاست که باید با برنامهریزی دقیق پیگیری شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما باید از تجربه جنگ ۱۲ روزه درس بگیریم و به سمت طراحی الگوهای بومی فرماندهی رسانهای در شرایط بحران پیش برویم. آیندهنگری رسانهای، تربیت نیروهای متعهد و مسلط به عملیات رسانهای و شکلدهی به شبکههای مؤثر برای مواجهه با جنگهای ترکیبی باید در دستور کار قرار گیرد.
نشست علمی «بازخوانی تجارب مدیران رسانهای در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه» با حضور جمعی از مدیران رسانهای، پژوهشگران و اصحاب رسانه به همت خبرگزاری رسا و با همکاری سازمان بسیج رسانهای استان قم برگزار شد.
مهدی الهی