۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۰ - ۲۳:۴۸
کد خبر: ۱۰۲۷۴۱
در مشهد؛

همایش تخصصی مرجعیت علمی اهل بیت و نقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلامی برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ همایش تخصصی مرجعیت علمی اهل بیت ونقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلامی با حضور دکتر ولایتی یکم اردیبهشت در مشهد برگزار شد.
مرجعيت علمي
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، همایش تخصصی مرجعیت علمی اهل بیت ونقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلامی با حضور دکتر ولایتی یکم اردیبهشت در مشهد برگزار شد.

علی اکبر ولایتی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این همایش که در محل تالار قدس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد اظهار داشت: نقش شیعه در فرهنگ و تمدن ایران و اسلام بسیار عمیق و گسترده است. بزرگانی خصوصا در سده معاصر همچون امام موسی صدر، سیدمحسن امین، علامه جبل عاملی، حاج آقا بزرگ تهرانی از این جمله اند.

وی با بیان اینکه دین اسلام بسیاری اوقات به واسطه توطئه های دشمنان قوت گرفته است تصریح کرد: اغلب مخالفت های دشمنان و بغض جاهلان، بزرگان شیعه را به همت واداشته است کتاب هایی چون «الذریعة» آقا بزرگ تهرانی و «اعیان الشیعه» علامه جبل عاملی از این دست به شمار می روند.

ولایتی افزود: در زمان ما خصوصا در ایران از وقتی استعمار از شیعه ضربه خورد (آن هم ضربه ای که در هیچ حای دیگر نخورده بود) به فکر چاره افتاد که یکی از ترفندهایش در این زمینه، تضعیف شیعه و ایجاد تفرقه میان آنان بود. حدود ده سال پس از انقلاب کبیر فرانسه در سال 1989، ناپلئون به مصر حمله می کند و پنج سال بعد نیز روس ها به ایران. در مصر تقریبا مقاومتی صورت نمی گیرد اما در ایران مردم ده سال مقاومت می کنند و انتشار رساله جهادیه که بیش از 140 نفر از مراجع و علمای شیعه آن را امضا کردند نقش ویژه در این مقاومت داشت.

وی با اشاره به اینکه تا ان زمان چنین مقاومتی در برابر استعمار در هیچ جای جهان انجام نشده بود ابراز داشت: کار بزرگ بعدی در راستای مقاومت در مقابل استعمارگران، همزمان با استعمار انگلیس بر ایران و با صدور فتوای تحریم تنباکو از سوی میرزای شیرازی صورت گرفت که هیمنه بین المللی انگلیس را شکست.

این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: تاسیس فرقه ضاله وهابیت از یک سو و تقویت شیخیه از سوی دیگر سبب پیدایش دو گروه غالی در میان اهل سنت و شیعه شد این از جمله اقدامات استعمار میان مسلمانان بود اما انکار نقش و از بین بردن علمای شیعه ونوشتن کتاب علیه شیعه با عنوان روشنفکری و..... هیچ یک مانع توسعه و تعمیق کار نشد.

وی گفت: در عصر امام که فصل تحقیق وپژوهش و آگاهی بود انکار نقش شیعه در شکل گیری عظیم ترین دستاورد اسلامی که گسترش و ارتقاء فرهنگ و بینش و تمدن اسلامی است ظلم بزرگی به شیعه بود چرا که در مقابل شمشیر بنی امیه شمشیر خراسانیان بود و در برابر تلبیس بنی العباس، تبیین خواجه نصیر طوسی بود اما باید در این عرصه قلم زده می شد که شد.

ولایتی خاطرنشان کرد: امروز که بیش از هر زمان شاهد گسترش تحصیلات عالیه بین جوانان هستیم اینگونه مجاهدت ها باید بیشتر دیده شود. امروز استکبار جهانی در تقابل با امواج بیداری اسلامی که از ایران یعنی مرکز اهل بیت(ع) نشأت گرفته اند، به حالت انفعال و دفاع و دچار نوعی سردرگمی هستند.

وی با بیان اینکه قیام های ضداستعمار تاریخ اسلام همواره به پرچمداری شیعه و ارادتمندان اهل بیت(ع) بوده است یاداور شد: پایه گذاری حوزه های علمیه نیز توسط اهل بیت(ع) انجام شده است، در زمان حیات پیامبر(ص) مسجد، حوزه علمیه ومحل آموزش علم بود.

وی با اشاره به سفارشات پیامبر(ص) و قران در مورد علم گفت: مقایسه ارزشی علم و تفکر و عبادت توصیه همواره در قرآن به تدبر وتعقل و استدلالات باعث شد علم در جهان اسلام رونق گیرد که در تاریخ بشر بی سابقه بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به مفاخر حوزه های علمیه در ایران و عراق ادامه داد: نخستین حوزه علمیه بغداد در سال 1334 ه.ق در تسلط آل بویه از سوی شیعیان ایجاد شد و اولین حوزه صاحب نام در بغداد 113 سال بعد توسط خواجه نظام الملک طوسی ایجاد شد.
 
وی ادامه داد: همچنین دانشگاه الازهر توسط خلفای فاطمی که قدیمی ترین دانشگاه اسلامی بوده و مستمرا ادامه یافته در نیمه دوم قرن چهارم توسط جوهر کاتب ثقلی در قاهره تاسیس شد. حوزه علمیه شیعه جلوتر از حوزه اهل سنت بود به طوری که در عرصه های مختلف علمی دانشمندانی که در بخش های مختلف تبحر داشتند به صورت واضح و روشن شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) بودند. بزرگانی چون ابوریحان بیرونی در عرصه نجوم و ریاضیات، دائرة المعارف ابن سینا در پزشکی بالینی و فارابی که پس از کندی، پایه گذار فلسفه در تاریخ تمدن اسلام است از این قبیل به شمار می روند.

ولایتی افزود: تحقیقات در حوزه های مختلف نشان می دهد شیعه نه تنها در توسعه علم نقش داشته بلکه بدون تردید در شکل گیری تمدن اسلامی شیعه هم نقش اساسی دارد؛ بعد از اینکه علوم عقلی تحت تسلط اشاعره مورد فشار قرار گرفت، در جهان اسلام گروهی به صورت زیرزمینی شروع به تألیف کتب علمی در حوزه های مختلف همچون ریاضیات، نجوم، پزشکی، کلام و فلسفه کرده و انجمن مخفی پنج نفره ای(که در شیعه بودنشان تردیدی نیست) با نام «اخوان الصفا وخلدان الوفا» تشکیل می دهند و ذیل این عنوان 52 رساله علمی نوشتند چرا که نگران بودند در سیر تمدن اسلامی به واسطه اشعری گری، وقفه ایجاد شود و این ها از دست برود. این گروه در واقع در حوزه علم یک کار چریکی کردند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حاکمیت مذهب اشعری در عمل علیه دو تفکر بود از سویی علیه معتزله و از سوی دیگر علیه شیعه زیرا عقل از مبانی اصلی اعتقادات وتفکرات شیعه است. تاریخ نشان می دهد کسانی که در حوزه های مختلف علمی فرهنگی هنری کار کرده اند از شیعیان بودند؛ عبدالقادر مراغی از پایه گذاران علم موسیقی، کمال الدین که در تاریخ هنر اسلامی کسی مانند او نداریم، میرعماد که در میان خطاطان سرآمد است، تاج محل هند که نشانه سابقه طولانی معماری اسلامی است و ارتفاع گنبد و مصالح و رنگ کاشی های مسجد شیخ لطف الله اصفهان که پس از هنوز رنگ آن تغییر نکرده است از این دست محسوب می شوند.

وی یاداور شد: معماری حاصل مجموعه علوم پیشرفته است بنابراین هرچه معماری پیشرفته تر باشد نشانه پیشرفت علم است./930/پ202/ص
ارسال نظرات