کتاب بانک از نظر اسلام نقد و بررسی میشود

حجتالاسلام سیدمحمدرضا محمدی کباری، مسؤول اداره خدمات پژوهشی معاونت پژوهش مؤسسه آموزش عالی علوم انسانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: کتاب بانک از نظر اسلام اثر محمداسحاق فیاض با حضور کارشناسان حوزوی در قم نقد و بررسی میشود.
وی با بیان اینکه نشست نقد و بررسی کتاب بانک از نظر اسلام به همت گروه علمی اقتصاد مؤسسه عالی علوم انسانی، برگزار میشود، گفت: در این مراسم، محمدجواد توکلی، دبیر پژوهشی گروه اقتصاد به نقد و بررسی این کتاب خواهد پرداخت.
حجتالاسلام محمدی کباری تصریح کرد: نشست نقد و بررسی کتاب بانک از نظر اسلام، پنجشنبه پنجم خرداد از ساعت 10:30 در مؤسسه عالی علوم انسانی به نشانی قم ـ بلوار امین ـ سه راه سالاریه ـ جامعةالعلوم الاسلامیه ـ بلوک 2 ـ طبقه 2 ـ اتاق 206 برگزار میشود.
یادآور میشود: کتاب بانک از نگاه اسلام به قلم محمد اسحاق فیاض و با ترجمه محمد جواد برهانی به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
«مقدمه»، «بانکها و مؤسسات دولتی و چگونگی مالک شدن سپردهها»، «جایگزینهای شرعی برای معاملات ربوی در بانکهای سنتی و مؤ سسات مالی»، «دریافت قیمت چکها و چگونگی وجه شرعی آن»، «وصول چک تجارتی و مسئله فقهی آن»، «پذیرفتن اسناد بازرگانی از سوی بانک»، «اعتبار شخصی و حکم فقهی آن» بخشی از عنوان موضوعات این کتاب است.
همچنین از «نگهداری کالا و شروط آن از نظر شرعی»، «تنزیل اسناد بازرگانی و حکم فقهی آن»، «خرید و فروش ارز خارجی و حکم شرعی آن»، «سپرده های بانکی»، «چک های بانکی و حکم شرعی آن»، «کارت های اعتباری»، «سهام و اسناد»، «بازار بورس یا بازار خرید و فروش سهام و اسناد»، «معامله در بازار بورس و حکم آن از نگاه اسلام» میتوان به عنوان دیگر موضوعهای این اثر نام برد.
کتاب احکامالبنوک از دو بخش عمده تشکیل شده که در بخش اول، مؤلف آن به اصلاح بانک ربوی و ارائه پیشنهادهای جایگزین جهت رهایی از ربا می پردازد و در کل، مؤلف شش جایگزین را برای رهایی از ربا پیشنهاد می کند که هم از نظر اسلامی و فقهی مشکلی ندارد و هم از کارکرد بانک چیزی کاسته نمی شود. آن جایگزین ها به ترتیب عبارت است از عقد مضاربه، عقد مشارکت، عقد مرابحه، عقد وکالت، عقد سلم، فروش پول نقدی معین و مشخص به مثل آن به صورت کلی در ذمه و مانند آن.
در بخش دوم، مؤلف به خدمات بانکی می پردازد و احکام فقهی خدمات بانکی را بیان می کند؛ از قبیل بیمه، سهام، بورس، اسناد بازگانی، معامله ارز، سفته، انواع حساب بانکی، انواع کارت های اعتباری، انواع سپرده گذاری و ...
در بخشی از این کتاب آمده است: «گاهی بانک مشتری غیر بدهکار خود را به شعبه ای در کشور دیگر و یا بانک دیگر حواله میدهد، اما این حواله به معنای فقهی حواله نیست، بلکه درحقیقت قرض دادن از سوی بانک به مشتری و یا هدیه دادن است و یا به صورت تبرعی این کار را برای مشتری خود انجام می دهد. برای همین، کسی که به او حواله داده شده، مالک قیمت حواله نیست تا زمانی که نقدا حواله را دریافت نکرده باشد و این حواله، شرعا جایز است، به شرط این که ربوی نباشد، زیرا این حواله نیست، بلکه قرض دادن است.»
کتاب بانک از نگاه اسلام به قلم محمد اسحاق فیاض و ترجمه محمدجواد برهانی در سال 1389 با شمارگان 1500 نسخه در 264 صفحه و با قیمت3800 تومان به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است. /920/پ202/ع