۰۲ آبان ۱۳۹۰ - ۰۷:۰۵
کد خبر: ۱۱۵۴۱۲
عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان:

غفلت از فلسفه اسلامی در حوزه، اصالت خردورزی دینی‌ را زیر سؤال می‌برد

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان گفت: بی‌مهری به فلسفه اسلامی، دو آسیب موازی بازگشت به تحجر و اخباری‌گری و یا فروغلتیدن در فلسفه‌های وارداتی را در پی‌دارد که هر دو اصالت خردورزی دینی ما را زیر سوال می برد.
حجت الاسلام علي رضايي عضو هيأت علمي دفتر تبليغات خراسان
حجت الاسلام علی رضایی تهرانی، عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد درباره ضرورت پرداختن به فلسفه از سوی حوزه‌ها و دانش‌پژوهان علوم اسلامی ابراز داشت: جهان امروز، جهان خردگرایی و احترام به دستاوردهای عقلانی است و فلسفه، دانش سراسر عقلی و  دانش صددرصد یقینی محسوب می‌شود.

برد فلسفه در تبلیغ دین‌ گستره جهانی دارد

وی خاطرنشان کرد: به تعبیر رهبر معظم انقلاب، برش فلسفه در تبلیغ دینی در میان علوم اسلامی، بی نظیر و برشی جهانی است؛ بر این اساس، آموختن فلسفه به صورت عمومی برای همه و به صورت تخصصی برای مستعدان آن، ضرورت دارد.

عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان در خصوص جایگاه کنونی فلسفه در حوزه علمیه اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و با توجه به روحیات امام خمینی(ره) و توصیه‌های ایشان در راه احیای حکمت اسلامی و با تلاش‌های مرحوم علامه طباطبایی و شاگردان ایشان، امروزه در کشور، درخشنده‌ترین دوران حیات فلسفی را با محوریت حوزه علمیه قم سپری می‌کنیم.

حکمت اسلامی وامدار کتاب و سنت است

حجت الاسلام رضایی تهرانی در پاسخ این سوال که آیا می توان فلسفه را علمی حوزوی به شمار آورد، افزود: فلسفه گرچه تباری یونانی دارد اما همان‌گونه که فیزیک امروز هیچ نسبتی با فلسفه ارسطو ندارد، فلسفه اسلامی هم نسبتی با فلسفه ارسطویی ندارد به عنوان مثال از دوازده مساله مهم مباحث وجود، 10 مسأله وامدار ابداعات فیلسوفان اسلامی است.

وی ادامه داد: بر این اساس حکمت اسلامی نیز مانند فقه، رجال و علم اصول‌ علمی وامدار کتاب و سنت به صورت مستقیم یا غیر مستقیم است.

محکم‌ترین دفاع از آموزه‌های کتاب و سنت با ابزار فلسفه انجام شده است

این استاد حوزه و دانشگاه، عمده دلیل مخالفت با فلسفه را‌ جهل و ناآگاهی دانست و تصریح کرد: مواردی از قبیل یونانی بودن فلسفه، ملحد‌بودن فیلسوفان، ورود فلسفه در جهان اسلام با انگیزه ضربه به اهل بیت(ع)، مخالفت فلسفه با آرمان‌های کتاب و سنت، توهماتی بیش نیست چراکه محکم‌ترین دفاع از آموزه‌های کتاب و سنت از سوی فیلسوفان و با ابزار فلسفه انجام شده است.

غفلت از فلسفه در حوزه اصالت خردورزی دینی ما را زیر سؤال می‌برد

وی در مورد آسیب‌های ناشی از عدم توجه کافی به مباحث فلسفی در حوزه گفت: بی‌مهری به فلسفه اسلامی، دو آسیب موازی به دنبال دارد؛ بازگشت به تحجر و اخباری‌گری و یا فروغلتیدن در فلسفه‌های وارداتی که هر دو اصالت خردورزی دینی ما را هدف می گیرد.

بازخوانی علوم بر اساس آموزه‌های فلسفه؛ تنها راه کاربردی شدن فلسفه اسلامی

این استاد حوزه و دانشگاه در خصوص راهکارهای کاربردی شدن فلسفه اسلامی در جامعه یادآور شد: باید افزون بر فلسفه مطلق، به فلسفه‌های مضاف از دیدگاه دینی همچون حقوق و اخلاق‌‌‌ نیز پرداخته و علوم و دانش‌های خود را بر اساس آموزه های فلسفه اسلامی بازخوانی کنیم.

حجت الاسلام رضایی تهرانی گفت: از سوی دیگر باید آموزه های فلسفه اسلامی را برای سنین مختلف و افراد گوناگون با ترقیق و ارائه در قالب‌های مختلف مانند داستان، تئاتر، و فیلم و سریال، بازگویی کرد چرا که فلسفه، مادر دانش‌ها است و با همین نگاه پایه بودن باید جایگاه آن را بازخوانی کنیم./930/ت302/س
ارسال نظرات