استاد باید الگوی اخلاقی و رفتاری شاگردان باشد
حجتالاسلام والمسلمین شیخ محمد حسن فاضل گلپایگانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان ویژگیهای استاد شایسته گفت: استاد باید عالم ربانی باشد، یعنی هم از جهت علمی پربار و هم از جهت عملی الگو باشد.
وی در ادامه افزود: استاد باید از علمیت کافی و بالایی برخوردار باشد تا برای شاگردانش مفید باشد و آنها را از جهت علمی کفایت کند تا به درجههای بالای علمی برسند.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم، با اشاره به اخلاق و اعمال استاد اظهار داشت: استاد باید اخلاق، رفتار و کردارش طوری باشد تا بتواند الگوی مناسبی برای شاگردش شود و در امور زندگی برای آنها سرمشق باشد.
وی ادامه داد: اگر استاد بخواهد شاگردپروری کند، فقط انتقال معلومات کافی نیست، بلکه باید تزکیه نفس طلاب نیز در کنار تعلیم وجود داشته باشد به این صورت که گاهی در بین درس، اول درس و پایان درس به بیانات اخلاقی بپردازد.
حجتالاسلام والمسلمین فاضل گلپایگانی تأکید کرد: لازم است نظام آموزشی طوری ساماندهی شود که طلبهها هم در بین دروس اصلی از بیانات کوتاه اخلاقی استاد بهره ببرند و هم در دروس اخلاق اساتید بزرگی که آنها را قبول و به آنها اعتقاد دارند، شرکت کنند و از آنها استفاده کنند.
وی با اشاره به تجربه دوران طلبگی خود اضافه کرد: ما در اوایل طلبگی، گاهی از چندین استاد اخلاق در پایان هفته استفاده میکردیم و هر کدام برای ما لذت خاصی داشت چرا که هر کدام از آنها از وجهه و اعتبار بالایی برخوردار بود و ما به آن اساتید اعتقاد داشتیم.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم، خاطرنشان کرد: کسی که به بیان اخلاقیات میپردازد، زمان مطالعه کردن آیات، روایات و اخبار، آماده شدن برای بیان آنها و زمان بیان کردن این اخلاقیات، تفکر زیادی در آنها میکند و سبب میشود بر وی تأثیر روانی خوبی بگذارد و این گوینده را متأدب به آداب و اخلاق کند.
شایان ذکر است، حجتالاسلام والمسلمین فاضل گلپایگانی، هر روز ساعت 7 تا 8 صبح به تدریس خارج اصول«مبحث أوامر» و ساعت 8 تا 9 صبح به تدریس خارج فقه «مبحث غسل میت» در مدرسه آیتالله گلپایگانی میپردازد.
همچنین وی هر روز ساعت 10 تا 12 آیات الحکام مقارن را در مدرسه حجتیه و درس عرفان اسلامی را بعد نماز مغرب و عشا در حجره حضرت امام خمینی، مدرسه فیضیه به طلاب علوم دینی تدریس میکند.
حجتالاسلام والمسلمین فاضل گلپایگانی کتبی از جمله؛ ولایت فقیه «بررسی ولایت فقیه از دیدگاه علمایی همچون شیخ انصاری، حضرت امام خمینی(ره)، آیتالله گلپایگانی و بقیه مراجع تقلید»، فطرت عشق و رشحاتالمعارف را تألیف کرده و به چاپ رسانده است.
گفتنی است، این استاد درس خارج حوزه علمیه قم، فقه را نزد آیتالله گلپایگانی، اصول را نزد آیتالله وحید خراسانی و عرفان و فلسفه را نزد آیتالله جوادی آملی و حسن زاده آملی فراگرفته است./997/ت302/ن