امام محمدباقر منبع انوار حکمت و معدن احکام الهى بود

حجتالاسلام غلامحسن محرمی، عضو هیأت علمی و مدیر حلقه تخصصی تاریخ اسلام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، فرا رسیدن ایام شهادت جانسوز امام محمدباقر(ع) را تسلیت گفت و به بیان ویژگیهای شخصیتی و علمی آن حضرت پرداخت.
وی با بیان اینکه امام محمد باقر(ع) منبع انوار حکمت و معدن احکام الهى بود، افزود: لقب آن حضرت باقرالعلوم است، بدین جهت که دریاى دانش را شکافت و اسرار علوم را آشکارا کرد و البته القاب دیگری مانند شاکر، صابر و هادى براى آن حضرت ذکر کردهاند که هریک بازگوینده صفتى از صفات آن امام بزرگوار است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: امام محمد باقر(ع) به باقرالعلوم شهرت داشتند و این شهرت تنها در میان شیعه نیست، بلکه اهل سنت نیز این لقب را به ایشان دادهاند و در میان مسلمانان مشهور است که این لقب از پیامبر اکرم(ص) به ایشان داده شده است.
وی لقب باقرالعلوم برای امام باقر(ع) را حاکی از جایگاه علمی آن حضرت در میان مسلمانان دانست و گفت: نام نامى آن حضرت با دهها و صدها حدیث و روایت و کلمات قصار و اندرزهایى همراه است که به ویژه در 19 سال امامت براى ارشاد مستعدان و دانش اندوزان و شاگردان شایسته خود بیان فرموده است.
حجتالاسلام محرمی با بیان اینکه در هیچ مکتب و محضرى، دانشمندی خاضعتر و خاشعتر از محمدبن على(ع) نبوده است، اظهار کرد: نهضت علمی جامعه اسلامی از جایگاه علمی امام باقر(ع) شروع شد و میتوان گفت که نهضت علمی در جامعه اسلامی با تلاشهای آن امام رقم خورد.
وی با اشاره به اینکه تمام کسانی که در آن زمان عالم به شمار آمدهاند از امام باقر(ع) بهرهای بردهاند و به نحوی شاگرد آن امام همام بودهاند، گفت: همگان سخن امام محمدباقر(ع) را مانند سخن پیامبر اکرم(ص) به عنوان حجت خدا قبول داشتند و در عرصههای مختلف علمی شاگردی آن حضرت را میکردند.
مدیر حلقه تخصصی تاریخ اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه در میان ویژگیهای امام محمدباقر(ع)، اعلمیت و جایگاه علمی ایشان مطرح است، ابراز کرد: مرجعیت علمی ائمه از زمانی مطرح شد که امام باقر(ع) و امام صادق(ع) مرجعیت علمی مطلق یافتند.
وی افزود: امام باقر(ع) در صدقات و بخشش و آداب اسلامى مانند دستگیرى از نیازمندان، تشییع جنازه مؤمنان، عیادت از بیماران و رعایت آداب و سنن دینى کمال مواظبت را داشت و میخواست سنتهاى جدش رسول الله(ص) را عملا در بین مردم زنده کند و مکارم اخلاقى را به مردم تعلیم دهد. /920/ت302/ی