مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی:
حوادث بیداری اسلامی در مصر و تاریخ انقلاب اسلامی با نگاه تطبیقی بررسی شود
خبرگزاری رسا ـ مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی گفت: باید تاریخ بیداری اسلامی مصر و انقلاب اسلامی ایران با نگاه تطبیقی بررسی شود، بسیاری از اتفاقات و فتنههای مصر، پیش از آن در ایران نیز به وقوع پیوسته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سیدمحمد ذوالفقاری، مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی پنجشنبه عصر در دفتر اتحادیه بینالمللی امت واحده در قم، گفت: مصر 85 میلیون جمعیت دارد و 12 میلیون آن مسیحیان هستند.
وی افزود: شیعه فقهی در مصر نداریم، شیعیان در مصر مانند شیعیان ایران نیستند، شیعیان در مصر به لحاظ فکری و سیاسی شیعه هستند، خلفای سهگانه را قبول ندارند و بسیاری از اعمال عبادیشان را بر اساس فقه اهلسنت انجام میدهند که تعداد این شیعیان 2 میلیون نفر است.
محقق و پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه شیعیان در مصر بسیار پراکنده هستند و برای آنان فضا در مصر کاملا امنیتی است، ادامه داد: شیعیان مصر با یکدیگر ارتباط نظاممند ندارند، آنان میخواستند در مصر حزبی را با نام «تحریر اسلامی» شکل دهند اما امکان آن را نیافتند.
وی بیان داشت: یکی از رسانهها تأسیس نخستین حوزه علمیه شیعه در مصر را خبر داد که با توجه به وضعیت شیعیان در مصر این موضوع اشتباه است، بر فرض درست بودن این خبر در فضای امنیتی آنجا نمیتوان طلابی را که بتوان در این حوزه علمیه درس بخوانند، فرض کرد.
کشور مصر را ایرانیپنداری نکنیم
حجتالاسلام ذوالفقاری بیان کرد: امسال عاشورا در مسجد رأس الحسین قاهره جایگاه شیعه و سنی جلوه آشکاری داشت، تمام شیعیان قاهره لباس مشکی پوشیدند برای رفتن به مسجد رأس الحسین اما نیروهای امنیتی مصر و وهابیان از صبح آنجا را محاصره کردند و هر کسی حتی اگر شیعه نبود و لباس مشکی بر تن داشت، اجازه ورود نمییافت.
وی بیان کرد: در خاورمیانه یک هژمونی طولانی وجود داشت که مردم آن را پذیرفته بودند که بیداری اسلامی این هژمونی را درهم شکست.
مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی با بیان اینکه هژمونی را سیطره معنا کردهاند، ادامه داد: هژمونی معنای ویژهای دارد، زمانی که نگاه و گفتمانی در سیاست مسلط شود و همه این سلطه را بپذیرند، هژمونی معنا میدهد؛ گفتمانهای مختلف سیاسی در جهان وجود دارد و هر کدام از این گفتمانها درصدد هستند که این گفتمان را تبدیل به هژمونی کنند.
وی بیان کرد: مصریها را نباید ایرانیپنداری کرد، آنان یک کشور ضعیف هستند که ثبات اقتصادی ندارند، نباید وضعیت آنان را به مانند وضعیت ایران دانست؛ البته اگر یک تاریخ را با نگاه تطبیقی میان انقلاب اسلامی ایران و مصر بررسی شود، مشاهده میکنیم که بسیاری از اتفاقات مصر، پیش از آن در ایران نیز اجرا شده است.
تدوین قانون اساسی به دست مرسی پیروزی بزرگی محسوب میشود
حجتالاسلام ذوالفقاری با بیان اینکه ماجرای مصر بسیار پیچیده است و نیاز به قدرت تحلیل ویژهای دارد، ادامه داد: پس از سقوط حسنی مبارک این بحث مطرح میشود که آیا گفتمان دیگری توان تسلط بر مصر را دارد مخالفان مرسی در خیابانها به محاکمه شدن حسنی مبارک و وابستگان وی ایرادی وارد نمیکنند، بلکه به دخالت مرسی در قوه قضاییه و قوه مقننه اعتراض دارند.
وی گفت: در طول تاریخ کشور مصر تنها کسی که با رأی رییسجمهور شده مرسی است، اگر مرسی هیچ کاری نکند مگر تدوین قانون اساسی پیروزی بزرگی محسوب میشود.
مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی با اشاره به اینکه بحران اعتراض و خشونت یک پدیده معمولی در کشورها است، ادامه داد: این بحران سطوح مختلفی دارد و گاه نیز به جنگ داخلی کشیده میشود، در انقلاب اسلامی ایران نیز این دورهها را شاهد بودیم.
وی بیان کرد: اعتراض مخالفان این است که قانون اساسی مصر را اخوان المسلمین نوشته و حدود بیشتر از 50 درصد مردم مصر در تدوین قانون اساسی دخالت نداشتند و اینکه محمد مرسی رییس جمهور مردم مصر نیست.
اخوانیها در مصر به دنبال هژمونی کردن فکر اخوانی هستند
حجتالاسلام ذوالفقاری با بیان اینکه معترضان میگویند مسیحیان در قانون اساسی دیده نشدهاند و علاوه بر این وابستگی و دلبستگی بسیاری از معترضان در اعتراضها مؤثر است، ادامه داد: معترضان میگویند شما مسیر قانونی را طی کردهاید اما همچنان امکان حضور تمام قشرها در تدبیر کشور وجود ندارد.
وی گفت: وضعیت معیشتی در مصر تغییر نکرده است، اقتصاد مصر اقتصاد توریستی است و مهمترین گزینه برای توریست امنیت است، از همین رو گردشگران نمیتوانند در مصر به راحتی به بازدید مکانهای توریستی بپردازند.
مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی گفت: اخوانیها در مصر به دنبال هژمونی کردن فکر اخوانی هستند و این هژمونی کردن با استفاده از سه روش سنت، قانون و کاریزما باید پیگیری شود.
وی با بیان اینکه اگر بدنه معتدلگرای اصلاحگرا بتوانند حرف خود را به کرسی بنشانند به سود ایران و جهان اسلام خواهد بود؛ اما طیفی که قانون اساسی را تدوین کرده، اعتدال در آنان مشهود است اما در سیاست بیتجربه هستند، نبود تجربه سیاسی در کنار اعتدال آینده را مبهم ساخته است.
اعتراض همیشه راحتتر از ساختن است
حجتالاسلام ذوالفقاری خاطرنشان کرد: مقایسه و تطبیق صددرصدی انقلاب اسلامی ایران با مصر کار درستی نیست اما کلیات و تجربیاتی داریم که برای هر انقلاب صدق میکند، عدهای در وقایع مصر با تحولات مخالف هستند و عدهای خواستار تحول افراطی هستند اما به نظر میآید بهترین تحول اتفاق افتادن تحول معتدل است که این امر به وسیله اخوان المسلمین انجام میشود.
وی اعتراض کردن را همیشه راحتتر از ساختن دانست و افزود: مشکلات فکری در مصر هم وجود دارد که یک عده راهبلد برای پیشبرد تغییرات، وجود ندارد، انقلاب اسلامی ایران نیز زمانی که اندیشه فکری جوانان انقلابی ایران پخته شد، به وقوع پیوست.
مسؤول ستاد بیداری اسلامی جامعة المصطفی با اشاره به اینکه اخوان المسلمین دارای وحدت در فکر و نظر نیستند، ادامه داد: در حزب اخوانالمسلمین نیز گروهها و طیفهای سیاسی مختلفی دیده میشود، بخشی از آنان گروهی هستند که تفکر جهادی دارند اما تعداد آنان زیاد نیست، گروه دیگر جوانان اخوانالمسلمین هستند که شمار زیادی ندارند اما معتقد هستند که روشهای قدیمی در مواجهه با فضای جدید پاسخگو نیست؛ یک گروه دیگر هم مکتبالارشادیها هستند که آقای مرسی هم جزو آنان است و تریبون و رسانههای اخوان دست آنان است.
وی بیان داشت: مکتبالارشادیها تریبون در دست دارند؛ اما این موضوع دلیل نمیشود که بگوییم نظرات دیگر اخوانیها همخوان با این طیف است، اما با مسامحه میتوان گفت که دیگر اخوانیها در حال حاضر زیرمجموعه آنان قرار گرفته است./914/پ201/پ
ارسال نظرات