۱۳ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۱۷
کد خبر: ۱۵۲۰۶۵

نشست علمی «ضرورت و اهمیت فقه تطبیقی» برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ نشست علمی «ضرورت و اهمیت فقه تطبیقی» به همت گروه علمی، تربیتی و عمومی و با همکاری معاونت پژوهش جامعةالمصطفی واحد گرگان برگزار شد.
جامعة المصطفي العالميه
به گزارش خبرگزاری رسا، مرکز خبر و اطلاع‌رسانی جامعةالمصطفی، در این نشست استاد نصیب الله عمراف، مدیر گروه عمومی و از استادان اهل سنت جامعةالمصطفی واحد گرگان  سخنرانی کرد.
وی در ابتدای سخنان خود، درباره معنای فقه گفت: فقه مقارن، دارای دو معنا است و در نتیجه برای آن دو تعریف در کتب فقه دیده می ‏شود.
استاد عمراف افزود: در یک تعریف مراد از آن گردآوری آرا و فتاوای‏ گوناگون فقهی است، در مسأله‏ای در یک سطح بی‌آنکه میان آنها سنجش‏ و موازنه به کار رود، فقه مقارن بدین معنا اهمیت چندانی ندارد، چه این‌که ایراد و طرح آرای فقهی مختلف بی‌آنکه باهم سنجیده شوند و درباره آنها اظهار نظر شود، چندان مفید فایده نخواهد بود.
وی ادامه داد: فقه مقارن، در تعریف دیگر، افزون بر آنچه در تعریف پیشین گفته‏ شد، میان آن آراء و دلیل هریک سنجش و ارزشیابی به کار گرفته شده و از آن‏ میان هر رأی و فتوایی که دارای دلیلی محکم‌تر، ارزنده‏ تر و با مصالح عمومی سازگارتر است، برگزیده می‏‌شود.
استاد جامعةالمصطفی واحد گرگان، در بخش دیگری از سخنان خود به فرق میان فقه مقارن و علم خلاف اشاره کرد و ابراز داشت: فقیه مقارن در محیطی دور از تعصب تمام کوشش خود را به کار می برد تا به واقع فقه اسلامی دسترسی پیدا کند در حالی که یک فقیه خلافی می‌کوشد رأی پیشوای مذهبی خود را، هرچند سست هم باشد، حق و واقع جلوه دهد و آراء دیگر را، اگر چه به حقیقت نزدیک‌تر است، سست و نادرست، معرفی کند.
وی افزود: خلافی مانند یک دانشمند جدلی می‌خواهد نظری را که از پیش در ذهنش راه یافته و به نظرش صائب و درست است، به کمک‏ برهان، اثبات کند و به جز آن هر رأی دیگری را، هرچه باشد، باطل و نادرست‏ می‏ انگارد، او در کار خود به واقع اهمیتی نمی‏‌دهد و آنچه برای او مهم است این است که رای خود را به کرسی بنشاند.
مدیر گروه عمومی واحد گرگان از فوائد فقه مقارن به کوشش برای رسیدن به واقعیت فقه اسلامی از نزدیک‌ترین و ساده‏ ترین‏ راه آن، تلاش برای متحول ساختن بررسی‌های فقهی و اصولی و بهره‌‏مند‌شدن‏ از نتایج برخورد اندیشه‏‌های فقها در بالاترین سطح آن، بررسی در آراء مختلف فقهی مذاهب و مایه آرامش بودن فقه مقارن اشاره کرد و افزود: مهم‌ترین انگیزه دشمنی فقها نسبت به یکدیگر، بی اطلاعی هر کدام از مبانی مذهبی دیگری است، هرگاه در پرتو فقه مقارن این ناآگاهی از میان‏ برود، دشمنی و بدبینی نیز ریشه کن می‏‌شود و جای خود را به محبت، تفاهم و نزدیکی خواهد داد.
وی ادامه داد: این آرزوی هر مسلمانی است که برادران‏ دینی خود را باهم دوست و یگانه ببیند تا با کمک یکدیگر بر مشکلات پیروز گردند و با دشمنان مشترک خود در نبرد باشند، این بهترین و عملی‌ترین راه برای ایجاد تفاهم و تقریب میان پیروان‏ مذاهب اسلامی و معجزه آساترین دارویی است که برای درمان دردهای مزمن‏ اختلافات مذاهب مختلف و آثار شوم آن شناخته شده است.
استاد عمراف در پایان با اشاره تلاش‌های فراوان جمهوری اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب برای تحکیم وحدت میان مسلمانان، تأسیس مجمع تقریب، راه اندازی رشته فقه مقارن در حوزه و دانشگاه (دانشگاه مذاهب و جامعةالمصطفی) و تدوین «دایره المعارف فقه مقارن» به سرپرستی آیت اللّه مکارم شیرازی را از مظاهر این تلاش برشمرد./907/د102/پ
ارسال نظرات