۲۵ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۵
کد خبر: ۱۶۱۶۸۲
آیت‌الله شوشتری:

سیر و سلوکی که انسان را به امام زمان نرساند سلوک نیست

خبرگزاری رسا ـ استاد اخلاق حوزه گفت: استاد اخلاق زمانی ارزشمند است که بتواند دست شما را در دست امام زمان بگذارد و سیر و سلوکی که انسان را به امام زمان نرساند اصلا سلوک نیست.
آيت‌الله شيخ عبدالقائم شوشتري
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاع‌رسانی جامعة‌المصطفی، در اولین جلسه از سلسله جلسات درس اخلاق مقطع تحصیلات تکمیلی، آیت‌الله شیخ عبداالقائم شوشتری، استاد مطرح درس اخلاق، در محل ساختمان حسینیه فولادکار مجتمع آموزش عالی مشهد با حضور در جمع طلاب غیرایرانی مشهد گفت: اخلاق جمع خلق و به معنای خود عادت‌های ممدوح و ناممدوح بشر است، یعنی این‌که ما صفات خوب و بد خود را بشناسیم، بر صفات خوب خود بیافزاییم و آنها را تقویت کنیم و از صفات بد بکاهیم و آن ها را از لوح وجود پاک کنیم.
وی افزود: خدواند متعال در قرآن کریم در سوره مبارکه شمس پس از 11 بار قسم که بیشترین تعداد قسم‌های متوالی در آیات قرآن است به ذکر یک مطلب اخلاقی می پردازد و می فرماید« قد افلح من زکّها و قد خاب من دسّها» و موفقیت انسان در این راه سبب «بل الانسان علی نفسه بصیره و لو القی معاذیره» می‌شود.
آیت‌الله شوشتری اظهار داشت: در بدن انسان 75 صفت خوب و 75 صفت بد وجود دارد که باید شناسایی و لیست شوند، این 75 صفت خوب و بد در کتاب اصول کافی جلد اول در کتاب العقل و الجهل آمده است و به تعبیر امام صادق(ع) در این کتاب جنودالعقل صفات حمیده و جنودالجهل صفات رذیله هستند.
وی ادامه داد: در نزد علمای اخلاق خالی‌کردن جان از صفات رذیله تخلیه است و زینت دادن جان به صفات نیک و حمیده، تحلیه نام دارد که در برخورد با هریک از صفات باید از این دو عمل استعانت جست.
این استاد درس اخلاق خاطرنشان کرد: متأسفانه بحث شریعت، طریقت و حقیقت در حوزه علیمه کم مطرح می‌شود و گمان می‌کنیم که اگر کسی وارد این مباحث شود صوفی است و لاغیر و این در حالی است که تصوف و عرفان دو خط مجزا هستند و ما معتقد به عرفان هستیم نه تصوف، شخص طلبه باید به عنوان یک محقق بدون هیچ ترسی و بدون توجه به توصیه‌های سلیقه‌ای دیگران در هر موضوعی تا دستیابی به عمق آن تحقیق کند و در مبحث طریقت نیز باید وارد شد ولی بدانید که همه مطالب در بحث طریقت پذیرفتنی نیست.
وی اضافه کرد: اخلاق عملی و اخلاق نظری با هم متفاوتند و اخلاق نظری همان چیزی است که در کتب اخلاق ذکر شده‌اند، کمتر کتابی است که به اخلاق عملی پرداخته باشد، دل به اخلاق نظری خوش نکنید و دخول در اخلاق عملی لازمه رسیدن به سعادت و کمال است و این کار خیلی مشکل است ولی بدانید که با تحمل این مشکلات وارد یک دنیای جدید خواهید شد
آیت‌الله شوشتری با اشاره به این‌که پیامبر(ص) نمونه کامل اخلاق عملی هستند افزود: ایشان همان راهی را که خود رفتند به ما نیز آموختند و در حدیثی گهربار از رسول گرامی اسلام آمده است، «من اخلص لله اربعین یوما جرالله ینابیع الحکمه من قلبه علی لسانه».
وی تصریح کرد: طلبه واقعی کسی است که طالب خدا باشد و هرکس که ملبس و معمم شد که طلبه نیست، اگر منِ طلبه نتوانسته باشم کمال را کشف کنم و در ارتباط با خدا و امام زمانم توفیقی حاصل نکرده باشم، لباس حوزه چه دردی از من دوا می‌کند، از این رو طلبه آن است که با خدا و امام زمانش در ارتباط باشد و اگر غیر از این باشد بدانید که هنوز دری از درهای معرفت به روی شما باز نشده است.
امام جمعه اسبق درود اظهار داشت: در قران کریم آمده است، «الذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا»، هرکس که طالب خدا باشد خداوند نیز دستش را می‌گیرد، بین انسان و خداوند 70 هزار حجاب متشکل از نور و تاریکی است و سالک الی‌الله باید از همه این حجاب‌ها عبور کند، شاید اکثر این حجاب ها را بتوان با علم اخلاق طی کرد ولی همه را نمی‌توان.
وی تصریح کرد: راه سلوک بسیار پر زحمت و طاقت فرسا است ولی بدانید که با خدا می‌شود ارتباط برقرار کرد «و اذا سألک عبادی عنی فانی قریب، اجیب دعوه الداع اذا دعان، فلیستجیبوا لی و لیومنوا بی لعلهم یرشدون».
آیت‌الله شوشتری خاطرنشان کرد: استاد اخلاق زمانی ارزشمند است که بتواند دست شما را در دست امام زمان بگذارد و سیر و سلوکی که انسان را به امام زمان نرساند اصلا سلوک نیست.
وی در پایان خطاب به طلاب غیر ایرانی مشهد گفت: حال که در جوار حضرت رضا(ع) هستید نماز مخصوص ایشان و جناب جعفر طیار را از یاد نبرید و مداومت بر این دو بالای سر حضرت سبب جلب نظر امام رضا(ع) که آرزوی هر کسی است، خواهد شد./907/د102/ن
ارسال نظرات