دولت باید استعدادهای کشور را شکوفا کند/ سفرهای استانی ارزشمند و ضروری است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سعید جلیلی، شامگاه یکشنبه پنجم خردادماه در برنامه تلویزیونی با دوربین شبکه یک سیما، ابراز امیدواری کرد که روند پیشرفت کشور پرشتاب و موفقتر از گذشته باشد و بتواند ملت ایران را روز به روز در سایه گفتمان انقلاب اسلامی و اندیشه دینی و ظرفیت بزرگ پشتوانه مردمی به هدف متعالی حیاط طیبه برساند.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که با هدف ارائه برنامههای خود برای پست ریاست جمهوری به شبکه یک آمده بود، با بیان اینکه در شرایط امروز برای قرار گرفتن در ادامه مسیر پیشرفت، نیازمند ارزیابی دقیق و صحیح نسبت به موفقیتهای کسب شده هستیم، بر ارزیابی دقیق ضعفهای موجود تأکید کرد.
وی با بیان اینکه دو عامل اصلی اندیشه دینی و گفتمان انقلاب اسلامی و همراهی و حضور مردم در حمل و تحقق این اندیشه سبب موفقیتهای کشور شده است که اگر از این دو فاصله بگیریم نقاط قوت ما کاهش یافته و ضعفهای ما بیشتر میشود، گفت: جمع دو مؤلفه ایمان و عمل صالح یک زندگی دوست داشتنی را به ارمغان میآورد.
جلیلی با تأکید بر اینکه با ادعا نتیجه محقق نمیشود و حتما باید عمل صالح و ایمان ظهور پیدا کند و در همه عرصهها جاری و ساری شود، تصریح کرد: معتقدم کسی که در مقام ریاست جمهوری کشور قرار میگیرد باید این باور و تلاش را داشته باشد تا عمل صالح را متناسب با ظرفیتهای دستگاههای اجرایی ظهور دهد.
ارائه کار ویژه مهم جلیلی برای رییس جمهوری
وی افزود: عمل صالح تنها در برخی اعمال عبادی خلاصه نمیشود و در هر دستگاهی متناسب با ظرفیت خود باید ظهور و بروز پیدا کند، با ادعا و شعار هم نمیشود؛ اگر اعتقاد داریم دروغ عمل صالح نیست و در سیستمی وارد شود سبب حیات طیبه نمیشود، رییس جمهور رییس قوه مجریه است باید تلاش کند این آهنگ را در مقام رفتار و سیاستها و اقداماتی که در قوه مجریه باید انجام شود حاکم و جاری کند.
جلیلی در ادامه به تعریف یک کاروِیژه مهم برای رییس جمهور پرداخت و گفت: اعتقادم این است که مهمترین وظیفه دولت و در رأس آن رییس جمهور آن است که فرصت را برای شکوفا شدن استعدادهای آحاد جامعه فراهم کند؛ اگر دولت بتواند تمام ظرفیت خود را به کار گیرد تا استعدادهای کشور چه سختافزاری و نرمافزاری شکوفا شوند، نتیجه این یک ظرفیتی خواهد شد دهها برابر ظرفیتهایی که برخی فکر میکنند با سلاح هستهای میتوانند به دست آورند.
وی با بیان اینکه برای این ظرفیتسازی باید برنامهریزی کرد، افزود: برخی کشورها نه تنها برای مردم خود بلکه برای مردم سایر کشورها به ویژه جوانان کشور ما نیز برنامهریزی میکنند و بنا دارند آن ظرفیتی را که میتواند در کشور ما فعال شود با یک برنامهریزی جذب خود کنند که لازم است برای مردم حداقل یک برنامهریزی دقیق صورت داد تا استعدادها و ظرفیتها متوقف نماند.
دو وظیفه اصلی دولت در مسیر پیشرفت
این کاندید ریاست جمهوری تأکید کرد: دولت اگر بتواند این دو وظیفه اصلی را انجام دهد موفقیتهای بزرگی را برای کشور رقم خواهد زد، نگذارد این ظرفیتها در انفعال بماند و نگذارد این ظرفیتها از مسیر پیشرفت و تعالی منحرف شود، اگر دولت بتواند این انحراف را از مسیر شکوفا شدن ظرفیتهای کشور جدا کند فعالیتهای خوبی را برای کشور میتواند به ارمغان آورد.
وی ظرفیتسازی برای کشور را تنها برای ضروریتهای اولیه مانند آب و نان ندانست و با بیان اینکه اگر متناسب با ظرفیتهای کشور این برنامهریزی را انجام دادیم، نیازهای اولیه خود به خود حل میشود، گفت: دولت و رییس جمهور باید این موضوع را سرلوحه کار خود قرار دهد، باید دولت مانع این ظرفیتها نشود و این ظرفیتها را کمک کند تا راه بیفتد.
جلیلی با ابراز تأسف از اینکه برخی افراد که سروکارشان با ساختار اجرایی و اداری کشور میافتد بیشتر به جای اینکه به یک مرجعی که در دستگاههای اجرایی و اداری کار آنها را راه بیندازد رجوع کنند، احساس نگرانی میکنند، اظهار کرد: باید مردم احساس کنند با رجوع به دستگاههای دولتی ظرفیتهایشان میتواند فعالتر و شکوفاتر شود.
وی با بیان اینکه رییس جمهور در رأس قوه مجریه قرار میگیرد، قوه مجریه را به مثابه یک ماشین یا قطار تشبیه کرد و گفت: باید بررسی کرد که این قطار یا ماشین چگونه و با چه سرعتی و با چه هزینهای حرکت میکند، آن میزانی که برای این قطار هزینه میشود متناسب با سرعت آن نیست، بسیاری از افراد این انتظار را دارند که این قطار با یک سرعت کامل بتواند آحاد جامعه را در بر گرفته و به اهداف لازم برساند.
سفرهای استانی دولت ارزشمند و ضروری بود
دبیر شورای امنیت ملی یکی از مشکلات پیشرو را سرعت کند این قطار عنوان کرد و با بیان اینکه قطار پیشرفت باید سریعتر حرکت کند، چگونگی حرکت این قطار را آن هم با سرعتی شایسته گفتمان انقلاب اسلامی و در مسیر پیشرفت اسلامی برای رسیدن به اهداف لازم مورد سؤال قرار داد و با ارزشمند و ضروری خواندن سفرهای استانی دولت، آن را پاسخ هوشمندانهای به سرعت کم قطار پیشرفت دانست.
انجام سفرهای وزارتخانهای به سراسر کشور
وی افزود: برخی اقداماتی که صورت میگرفت مانند سفر استانی پاسخ هوشمندانهای به سرعت کم قطار و به نظرم بسیار ارزشمند و ضروری بود و باید تداوم داشته باشد، اما این کافی نیست امروز باید یک سفرهای وزارتخانهای صورت گیرد و هر وزارتخانه به مثابه واگنهای قطار بررسی کند چگونه با مردم تعامل دارد و چگونه این مسیر را طی میکند.
جلیلی ادامه داد: چرا مصوبات تا اجرا فاصله دارند و حتی برخی اجرا نمیشود، اگر هدف قوانین و سیاستهای خوب را هدف مسیر قطار بگیریم و اگر نتوانیم این حرکت را فعال کنیم طبیعتا دچار مشکل خواهد شد؛ اگر میخواهیم اقتصاد، سیاست خارجی و فرهنگ ما در مسیر یک رشد و پیشرفت بالنده قرار گیرد لازمهاش این است که سازوکار ساختار اجرایی ما متناسب شده، موانع رشد خارج و عوامل شتاب دهنده ترزیق شود.
وی با بیان اینکه برخی از افراد با همین نگاه توجه شان ایجاد تغییر در ساختارها بوده تا به هدف برسند، گفت: این ایجاد تغییر لازم است اما کافی نیست و مهمتر از ساختارها سازوکارها است، باید سازوکار متناسب با نیازهای پیشرفت در ساختار اجرایی کشور تزریق کنیم و در کنار آن به تقویت فرهنگ حاکم بپردازیم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برای تبیین بحث خود، دوران دفاع مقدس را مثال زد و با بیان اینکه یکی از پیچیدهترین کارها در ساختار اداری اجرایی بحث دفاع و جنگ بود، اظهار کرد: آن زمان سازوکارها مبتنی بر اندیشه دینی و اندیشه انقلاب اسلامی بود و موفقیتهای مناسبی را به دنبال خود داشت و اینکه چگونه توانستیم در جنگ پیروز شویم به سبب سازوکار متناسب با انقلاب اسلامی بود.
وی ادامه داد: در دوران جنگ، فرمانده عراقی به سربازش میگفت برو جلو و خودش عقب میایستاد اما فرمانده در کشور ما خود جلو حرکت میکرد و نیرو انگیزه پیدا میکرد و بر این مبنا بود که با عوض شدن یک سازوکار و یک فرهنگ، یک ساختار کارآمدی بسیار پیدا میکرد که قابل مقایسه با نیروی مقابل نبود؛ این ظرفیت را میتوان در بسیاری از سازوکارهای اداری و ساختار اجرایی وارد کرد.
وی با بیان اینکه آنچه تحت عنوان پاسخگویی در ساختار اجرایی مطرح میشود باید با یک رویکرد مناسب پیش رود، گفت: پاسخگویی وقتی شکل میگیرد که ساختار اداری و اجرایی در حوزه وظایفی که دارد به سراغ ارباب رجوع رود؛ باید این سازوکار در حوزه اقتصاد نیز ایجاد شود که دستگاههای ما به سراغ کسانی روند که میخواهند در موضوعی فعالیت کنند؛ باید سازوکارهایی را شکل دهیم که نه تنها افراد صالح در آن بتوانند به خوبی وظیفه خود عمل کنند بلکه در چارچوب این ساز وکار اگر فردی ناصالح بود نتواند غیرصالح عمل کند و این سازوکار این اجازه را به او ندهد.
جلیلی یک سری آسیبها را سبب معطل ماندن ظرفیت یا استعداد یک دستگاه دانست و با اشاره به چند شغله بودن برخی مدیران، ابراز کرد: کار اصلی یک مسؤول و کارگزار آن است که به کاری بپردازد که فردا از او سؤال میشود نه اینکه وارد عرصههای مختلف شود که در حوزه وظیفه او نیست و سبب میشود از وظیفه اصلی خود باز بماند.
مدلسازی باید ناظر به تحول باشد نه تغییر
وی با بیان اینکه در کشاروزی، صنعت، سیاست خارجی، سیاست داخلی و فرهنگ باید به گونهای مدلسازی کرد که این مدلها ناظر به تغییر نباشد بلکه ناظر به یک تحول باشد، گفت: بیشتر کارهایی که دستگاهها انجام میدهند وظیفهمحور است به جای نتیجهمحور، بسیاری از دستگاهها باید آن نتیجه را برای مردم محقق کنند که متأسفانه ساختار به جای اینکه وسیله باشد هدف شده است.
دبیر شورای امنیت ملی تصریح کرد: دستگاهها باید نتیجهمحور باشند و برای آن هدف بتوانند کارهای خود را انجام دهند، دستگاهها وقتی میتوانند وظیفه خود را به خوبی انجام دهند که نظام تصمیمگیری یک نظام کامل باشد، تصمیمها با مشارکت مردم صورت گیرد که موضوع این تصمیمها هستند و بعد با مشورت نخبگان که در این زمینه کار کردند و بعد خود کارکنان دولت در این زمینه اقدام کنند.
وی با بیان اینکه شکوفا شدن ظرفیتهای کشور نباید براساس شانس باشد، بلکه باید براساس یک سازوکار باشد که این فرصت را برای همه فراهم کند، گفت: یکی از مهمترین بحثهای مورد مطالبه مردم که باید بر این اساس پس از پایان روز انتخابات و خلق یک حماسه ملی به آن توجه کرد، اولویت دادن به ساختار اجرایی در حوزه اقتصاد است.
ساختار اقتصادی باید با ظرفیتهای کشور متناسب باشد
جلیلی توجه به بحث تورم، اشتغال، هدفمندی یارانهها، مشارکت مردم در اقتصاد به ویژه در اصل 44 را مورد تأکید قرار داد و افزود: باید ساختار اقتصاد اجرایی کشور متناسب با این ظرفیت باشد، وقتی سازوکار درست نباشد همه نگران هستند، باید این اقتصاد به یک شکل صحیح بتواند مدیریت شود که اولا تنها در فکر هزینهکردن منابع نباشیم بلکه در فکر تولید منابع هم باشیم، برنامه این باشد که چگونه بودجه کشور هر سال افزایش پیدا کند نه اینکه چگونه هزینه شود.
وی بهترین شکل هزینهکرد را با ساختاری مبتنی بر عدالت امکانپذیر دانست و با بیان اینکه مالیات تورمی ظلمی است که به مردم میشود، اظهار کرد: در شورای عالی امنیت ملی ظرفیتهایی را شکل دادهایم که سبب شده این ظرفیتها به صورت هماهنگ عمل کنند، بین اجزای نظام و سه قوه نیز باید چنین ظرفیتی ایجاد شود و همچنین در خود دولت دستگاههایی که در این قوه کار میکنند با هم هم آهنگ باشند.
ضرورت تفکیک سیاستگذاری از اجرا و نظارت
این کاندیدای ریاست جمهوری با بیان اینکه شوراهای بسیاری در عرصه اقتصاد براساس قانون هست و باید باشد و کسی نمیتواند اینها را منکر شود اما مهم این است که تمام این شوراها در قالب یک سازوکار هماهنگ تصمیم بگیرند، گفت: باید سیاستگذاری از اجرا و نظارت تفکیک شود، اگر کسی که خودش سیاستگذار است خودش مجری و خودش هم ناظر باشد، نمیتوان ایرادهای کار را گرفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بحث آمایش سرزمینی و اطلاعات اقتصادی را که در عرصههای مختلف وجود دارد برای جلوگیری از بروز مفاسد ضروری دانست و گفت: باید با توجه به مزیتهای نسبی جغرافیایی، نسبت به استانهای کشور و نیز نسبت به آب و معادن و منابع طبیعی برنامهریزی کرد؛ بر این اساس اگر سامانههای اقتصادی مانند پرتال ارزی، تجاری و سامانه اطلاعات اقتصادی را هماهنگ و تجمیع نکنیم و در یک سازوکار مشخص قرار ندهیم، نمیتوانیم برای مدیریت کشور برنامهریزی کنیم.
جلیلی با بیان اینکه بسیاری از ظرفیتهای ما به راحتی میتواند مدیریت شده و بسیاری از منابع و بودجه در جهت آن هدف اصلی مدیریت و دنبال شود، ابراز کرد: یکی از ظرفیت های اساسی کشور نیروی انسانی است که بسیار ارزشمند است و مهارتهای بسیار و تحصیلات بالایی دارد، با برنامهریزی مناسب میتوان از این ظرفیت استفاده حداکثری کرد.
وی بر محوریت دانشبنیان به جای ثروتبنیان تأکید کرد و ادامه داد: بیش از صدها میلیارد تومان در بودجه کشور صرف پژوهش در حوزه علوم انسانی میشود، اما نتیجهاش این میشود که اکثر جوانها میگویند یا کار مناسب ندارند و یا بیکار هستند، بنابراین دانش باید سبب تولید ثروت شود و دولت میتواند در این عرصهها موفق باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه ظرفیتهای کشور باید متناسب با گفتمان بزرگی باشد که در سیاست خارجی تولید قدرت و عزت کرده و توانسته ایران را به عنوان یک قدرت منطقهای در هماوردی با قدرتهای خارجی قرار دهد، ابراز امیدواری کرد که با قرار گرفتن عمل صالح در شئون دولت و دستگاههای اجرایی یک زندگی مناسب را محقق کرده و به سمت آن حیات طیبهای که در قرآن وعده داده شده برسیم./920/ز502/ج