گفتوگوی رادیو معارف با نماینده ولی فقیه در جهاد کشاروزی به مناسبت سالروز جهاد کشاورزی
خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی گفت: خودکفایی در گرو مؤلفههایی همچون باورمندی، مدیریت صحیح، هدفگذاریهای درست و پشتیبانی از بخش کشاورزی است.
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی رادیو معارف، به مناسبت فرمان حضرت امام خمینی قدسسره مبنی بر تشکیل جهاد سازندگی در 27 خرداد 1358 برنامه «مجله روز» با آیتالله حسن عالمی، نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی گفتوگویی انجام داد که اهم مطالب مطرح شده در این گفتگو بدین شرح است:
آیتالله عالمی در پاسخ با این سوال که با توجه به اینکه بحث کشاورزی یکی از موضوعات مهم هر کشور محسوب میشود و در حالی که امسال، سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نامگذاری شده، در تحقق شعار سال، جهاد کشاروزی چه سهمی میتواند داشته باشد؟ گفت: اول اینکه کشاورزی یک منبع اقتصادی دیرینه بوده است و قرنها اقتصاد ایران مبتنی بر کشاورزی بوده و استعدادهای کشاورزی هم بسیار زیاد در این کشور موجود است. هرچه در این بخش سرمایهگذاری شود، طبیعتاً بیش از آن مقداری در جهت تقویت اقتصاد کشورمان پاسخ مثبت خواهیم گرفت.
وی افزود: علاوه بر این نکته، سفارشهای دین اسلام به کشاوزی است که به آن اهمیت بیشتر میدهد. یعنی جنبه عبادی نیز دارد. به گونهای که عموم فقها کشاورزی را امری مستحب دانسته و نسبت به آن سفارش اکید می کنند. به این معنا که کشاورز تا وقتی مشغول کار است، در حال بندگی و عبادت است. روایات فراوانی در این زمینه نیز داریم که از حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله سوال شد: بهترین شغل چیست؟ فرمودند: کشاورزی و از حضرت سوال کردند بعد از آن ؟ حضرت فرمودند: دامداری. از این روایات عموم فقههای ما استفاده کردند که کشاورزی امر مستحب است. کشاورز وقتی کشاورزی میکند، مثل آن است که در مسجد نماز مستحبی میخواند. این ارزش کشاورزی به لحاظ معنوی است و در بعد اقتصادی آن بخش کشاورزی در مملکت ما میتواند نقش بسیار اساسی داشته باشد.
نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در سال 91 بخش کشاورزی توسعه اقتصادی مطلوبی داشت و رشدش نسبت به سایر بخشهای اقتصادی کشور از همه بیشتر نیز بود. طبق آماری که کارشناسان ارائه کردند در حالی که رشد اقتصادی مقداری کاهش داشته، اما بخش کشاورزی بیش از 7 درصد رشد داشته و این نشانگر این مطلب است که کشاورزی بستر مناسبی برای شکوفا شدن استعداد اقتصادی مملکت دارد. لذا میتوان گفت بخش کشاروزی عرصه مطلوبی برای اشتغال سالم،حلال و پایدار برای کشور ایجاد میکند.
آیتالله عالمی در ادامه اظهار داشت: ارزیابی که کارشناسان کشاورزی از رکوردهای تولید در کشور دارند با رکوردهای مطلوب فاصله دارد. به طور مثال اگر در گندم رکوردها 14 تن است ما به صورت میانگین 4 تن تولید میکنیم که فاصله 10 تن است و ما میتوانیم از همین آب و خاک و امکانات این فاصله را کم کنیم و به همان میزان به پیشرفت اقتصادی کشور کمک کنیم.
وی اظهار تاسف کرد: در چند سال اخیر به خصوص سال گذشته به بخش گندم جفا شد و کشور ما که توانست با آن جهاد خودکفایی بی نیاز از واردات گندم شده بود با تصمیماتی که اتخاذ شده بود، مبتلا به واردات گندم شدیم که امیدوارم در دولت آینده با همت قوی سریعا تولیدات گندم ما به خودکفایی برسد.
آیتالله عالمی متذکر شد: از مولفههای رسیدن به خودکفایی رسیدن به باورمندی است؛ مسئولین و گردانندگان این بخش ایمان و اعتقاد داشته باشند که استقلال واقعی کشور بر مبنای کشاورزی است از دیگر مولفههای فراهم آوردن ساز و کار لازم برای رسیدن به این باورمندی است و از نفوذ و تاثیرات افراد طماعی که از واردات محصولات کشاورزی سودهای بادآورده دارند، در مدیریت بخش کشاورزی جلوگیری شود.
وی در ادامه گفت: همین قصه ای که در محصول گندم دچار شدیم به نوعی در شکر و سایر محصولات نیز به نوعی وجود و لذا باید گفت مولفههایی همچون باورمندی، مدیریت صحیح، هدفگذاریهای صحیح و پشتیبانی از بخش کشاورزی است که میتواند خودکفایی را عملی کند.
نماینده ولی فقیه در وزارت کشاورزی در پاسخ به این سوال که، باتوجه به اینکه بحث تحریم ها در کشور مطرح است و در سالهای اخیر بیشتر هم شده. نقش مردم و کشاورزان که به عنوان تولید کننده محصولات کشاورزی هستند؛ در خنثی کردن این تحریم ها چه میزان تاثیر گذار است؟ خاطرنشان کرد: مردم و کشاورزان در خنثی سازی تحریمها نقش به سزای دارند. دلیل آن هم بسیار روشن است. در فرایند تولید چه آب ، خاک، تکنولوژیهای تولید و مدیریت انسانی همه بومی است که اگر درست مدیریت شود، نیاز نیست هیچ محصول کشاورزی از خارج وارد شود.
آیتالله عالمی یادآوری کرد: در سال های اخیر به خصوص سال گذشته خیلی از کارهای خوب علمی شد در این عرصه شده به دست آوردن بزرهای مناسب یا به دست آوردن سویهها و نژادهای دامی مطلوب که در تولید خیلی می تواند موثر باشد که اگر این کارها ادامه و بیش از پیش اهمیت داده شود پیدا پیشرفت های شگرف خواهیم داشت باید گفت استعداد کشور فقط در این حد نیست که تا کنون دنبال شده استعداد کشور خیلی بیش از اینها است مدیران کشور اگر درست توجه کنند و دقت کنند و با عزم راسخ و با روحیه جهادی که سرمایه اصلی کار و تلاش است به خودکفایی خواهیم رسید.
وی در ادامه گفت: با همین روحیه جهادی بود که در دهه 70 کشور به خودکفایی مواد پروتیینی رسید. اگر کار با همان همت پیش برود تصور می کنم در سایر جاها به راحتی می توان به خودکفایی رسید و تعلقات کشور ما را به واردات خارج کشور به حداقل رساند.
نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که درباره نقش جهاد کشاورزی و خودکفایی، حضرت امام(ره) چه دیدگاهی داشتند؟ گفت: حضرت امام در سال اول انقلاب اسلامی مطلبی فرمودند که باید برای همه الگو قرار گیرد و آن این بود که باید اقتصاد کشور بر محور کشاورزی باشد. اگر مدیران آن را نصب العین خود قرار میدادند، جایگاه و موقعیت ما در کشاروزی خیلی بهتر از این بود.
وی در ادامه افزود: نکته دیگر حضرت امام خمینی(ره) در آخرین پیام خود به جهاد گران جهاد سازندگی خطاب به نیروهای جهاد سازندگی «فرزندان جهادی من» کردند و بعد هم فرمودند و به تنها چیزی که باید بیاندشید« اسلام ناب محمدی است». مسلم است جایگاه جهاد سازندگی تشکیلات فرهنگی نبود یا جایگاه ترویج اعتقاد و ترویج مذهب و دین را نداشت که رهبر معظم انقلاب خواسته بودند دین رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) را جهادگران جهاد سازندگی احیا کنند. این مطلب نیاز به تحلیل دارد که به نظر من باید جهادگران تلاش کنند نیازهای مادی کشور از این آب و خاک و از این استعداد کشور به خوبی استحصال شود و دیگر نیازی به خارج از این مرز و بوم نباشد و از طرف دیگر مستضعفین و مسلمانان دیگر کشورها ایران را الگوی خود قرار دهند. وقتی الگو شد طبیعتا نتیجه آن میشود که دین رسول گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله تقویت میشود.
آیتالله عالمی در پایان گفتوگو با برنامه «مجله روز» گفت: بنابراین دل حضرت امام(ره) با این فرمایششان در گرو تلاشهایی بوده که از بعد اقتصادی، از بعد کشاورزی کشور ما نیاز به خارج از این مرز و بوم نداشته باشد که این خود سبب عزت انقلاب اسلامی میشود و شده است و این را عرض کنم: رهبر معظم انقلاب اسلامی دام ظله العالی در فرصتهای گوناگون در رابطه با رشد علمی اشاره کردند که این کشور الگوی برای سایر کشورهای اسلامی شود.
ارسال نظرات