شاخصه های سبک زندگی اسلامی
مدیر کل تبلیغات اسلامی قزوین با بیان اینکه باید پارامترهای فرهنگ شیعه در جامعه نهادینه شود ابراز داشت: امبر مومنان(ع) در توصیهای که به استاندار بصره در زمان خود دارند یک استراتژی به وی ارائه میدهد که این برنامه در همه دورانها میتواند مدیرانی موفق و جهادی را پرورش دهد البته اگر همه به این تذکرها عمل کنیم.
وی در ادامه افزود: اندیشمندان ما معتقدند میتوان با توجه به داشتههایی که مبتنی بر اندیشههای دینی است که همه حوزههای مختلف را در برمیگیرد با بهرهگیری از سیره ائمه اطهار(ع) و آشنایی با شیوه و رفتار هر کدام از این بزرگواران در مقاطع مختلف زندگی که به حوزههای فردی، اجتماعی و عمومی تقسیم میشود، استفادههای لازم را در زندگی خود داشت.
سبک زندگی علوی مفهومی بجا و صحیح است
کارشناس فرهنگی قزوین تاکید کرد: یک جامعه شیعه وقتی میتواند ادعای ولایتی بودن داشته باشد که همین استراتژی که امام به فرماندار خود داشته را اجرایی کند؛ زیرا رعایت همین چهار اصل اساسی سبک زندگی ما را تشکیل میدهد؛ یعنی بهترین پاسخ برای سبک زندگی علوی داشتن ورع، اجتهاد، پاکدامنی و سداد در زندگی است.
حجت الاسلام نعمت اللهی با اشاره به اینکه امیرمومنان(ع) شخصیتی برجسته است و باید جنبههای پنهان زندگی ایشان را شناخت بیان داشت: سبک زندگی علوی مفهومی بجا و صحیح است زیرا الگویی مانند حضرت در منش و گفتار نه تنها برای مسلمانان به لحاظ تعصبی که به ایشان دارند بلکه برای هر انسان آزاده اهل فکر و صاحب سخنی برجسته است.
وی سخنان امیر مومنان(ع) را منبع اطلاعات قصار برای ساخت یک جامعه موفق و اسلامی دانست و بیان داشت: سبک زندگی امام بهترین نوع سیره برای همه مسلمانان است، نکته مهم زندگی ایشان خداباوری و خدامحوری است.
شیعه واقعی چهار شاخصه اصلی دارد
کارشناس فرهنگی قزوین با اشاره به حدیثی از امیرمومنان(ع) که به عثمان بن حنیف فرمود، بیان داشت: تو نمیتوانی مانند من زندگی کنی اما اگر میخواهی پیرو و شیعه امامت باشی باید با انجام چهار اقدام اساسی ولایت ما را یاری کنی، نخست اینکه در زندگی خود ورع داشته باشی. ورع با تقوی فرق دارد، خداترسی، ورع است یعنی انجام واجبات و ترک محرمات؛ اما اگر انسان انجام مستحبات و ترک مکروهات را ضمیمه آن کند تقوی معنا پیدا میکند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی قزوین با بیان اینکه اگر تقوی در انسان نهادینه شود با افزایش ایمان به مرحله صدیقین قدم میگذارد ابراز داشت: سخن امام این بوده که ما از شیعه خود توقع زیادی نداریم شما محرمات را ترک کنید و واجبات خود را انجام دهید.
وی به ویژگی دوم شیعه در کلام امام علی(ع) اشاره کرد و اظهار داشت: داشتن اجتهاد در امور زندگی دومین تراز پیشرفت در جامعه شیعی است، اجتهاد به معنای تلاش و کوشش فراوان در امر دنیا و آخرت است؛ پس شیعه واقعی کسی است که از تنبلی و سستی و کاهلی به دور باشد. در واقع پر کاری از شاخصههای ممتاز در فرهنگ شیعه است.
حجت الاسلام نعمت اللهی در ادامه دارا بودن عفت و پاکدامنی را شاخصه دیگر شیعه دانست و گفت: در کلام الهی نیز به زنان و مردان مومن درباره آن سفارش اکیدی شده است البته عفت معنای عامی دارد و شامل عفت در کلام، نگاه، فکر و رفتار میشود.
وی پارامتر آخر از ویژگیهای یک شیعه را سداد برشمرد و تصریح کرد: سداد از ریشه سد گرفته شده است. سد چگونه جلوی حرکت آب را میگیرد این کلمه نیز در رفتارهای اجتماعی همین عملکرد را دارد، معنای کلی این ویژگی این است که کارها و برنامههای خود را درست و محکم و استوار انجام دهیم. در هر حوزه ای که هستیم وجدان کاری داشته باشیم، تا اهمال کاری صورت نگیرد.
نعمت اللهی در پایان با بیان اینکه انسانی که مادی فکر میکند برای دنیا و رفاه مادی و چارچوبهای آن تلاش خواهد کرد گفت: اما انسان خداباور برای بخشهای دیگر زندگی حساب باز کرده و دنیای خود را نیز براساس آن معیارها تنظیم میکند، بهطور یقین اگر میخواهیم در زندگی علی گونه قدم برداریم بزرگترین اقدامش، عمل به همین چهار اصل است./955/ت302/ب