۲۴ تير ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۱
کد خبر: ۲۱۳۲۵۳

چند خبر کوتاه فرهنگی از خراسان رضوی

خبرگزاری رسا ـ بازخوانی اندیشه های قرآنی رهبر معظم انقلاب در مشهد و برگزاری یک هزار و 240 جلسه تبلیغی درماه مبارک رمضان از سوی مدرسه علمیه نرجس بخشی از عناوین اخبار کوتاه خراسان رضوی است.
اخبار کوتاه

به گزارش خبرگزاری رسا درمشهدبه نقل از دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درمشهد، جلسات بازخوانی اندیشه های مقام معظم رهبری به مناسبت چهلمین سال سخنرانی معظم له با موضوع طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن به منظومه اعتقادی مطرح شده در این بیانات پرداخته خواهد شد.

 این جلسات با حضورحجت الاسلام رضا غلامی رییس پژوهشکده علوم انسانی ،اسلامی صدرا از  سه شنبه سی و یک تیرماه لغایت چهارم مرداد ماه و

استاد حسن رحیم پور ازغدی یکشنبه پنجم مرداد ماه به سخنرانی می پردازند.

بنا براین گزارش این جلسات در خیابان اندرزگو، اندرزگوی 14 ،حسینیه آیت الله سید جواد خامنه ای (ره) از  24 لغایت 29 رمضان المبارک  ساعت 22 برگزار می شود.

جهت حضور فعال در مباحث، کتاب "طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن" به عنوان  متن مرجع  معرفی می گردد.

 برگزاری یک هزار و 240 جلسه تبلیغی درماه مبارک رمضان از سوی مدرسه علمیه نرجس

 امور مبلغین مدرسه علمیه نرجس (علیهاالسلام) در ماه رمضان سال 1393 نیز مانند سال های گذشته، اقدام به اعزام مبلغ به مراکز مختلف در سطح شهر مشهد از جمله حرم مطهر، دانشگاه‌ها، مساجد، پایگاه‌های قرآن و عترت، منازل و  مناطق محروم اطراف شهر و سایر شهرستانها از جمله رفسنجان، محلات، کرمان، آشخانه و ... نموده است.

تعداد مبلغینی که در ماه رمضان امسال به مراکز مختلف اعزام شده اند 65 نفر و تعداد اماکن تبلیغی نیز بیش از 66 مکان می‌باشد.

تعداد جلسات تبلیغی در این ماه حدود 1240 جلسه با موضوعات بیان احکام، تفسیر، اخلاق، بحثهای تربیتی، اعتکاف و همچنین برگزاری مراسم شب های قدر می باشد.

ویژه نامه فعالیت‌های قرآنی آستان قدس رضوی منتشر شد

مدیر کل روابط عمومی آستان قدس رضوی گفت: همزمان با ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن، وی‍ژه نامه معرفی «حریم ثقلین» با موضوع فعالیت‌های قرآنی آستان قدس رضوی منتشر شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی، حسین یوسفی با بیان این خبر اظهار داشت: این ویژه نامه نشریه حرم که در 48 صفحه و در شمارگان 5 هزار نسخه به چاپ رسیده است به معرفی کامل فعالیت‌های قرآنی آستان مقدس امام رضا(ع) در حوزه‌های مختلف می‌پردازد.

یوسفی با اشاره به حدیث ثقلین که اهل بیت(ع) و قرآن تا روز قیامت در کنار یکدیگرند و از هم جدا نمی‌شوند،  ابراز داشت: آستان قدس رضوی به این مهم توجه وی‍ژه‌ای داشته است و پیوند بین قرآن و عترت محور اصلی برنامه‌ها و فعالیت‌های این آستان مقدس می‌باشد.

مدیر کل روابط عمومی آستان قدس رضوی، صدای قرآن در وقف نامه‌ها، نگاهی به تاریخچه تلاوت قرآن در جوار مضجع شریف حضرت رضا(ع)، معرفی برنامه‌های دارالقران الکریم حرم مطهر، آموزش مفاهیم دینی به زبان کودکانه در مهدالرضا(ع) و مصاحبه با هاشم روغنی، رضا عابدین‌زاده، حمید شاکرنژاد از قاریان ممتاز و بین‌المللی حرم مطهر رضوی را برخی از مباحث عنوان شده در این ویژه نامه عنوان کرد.

وی، ترویج معارف قرآنی در دانشگاه علوم اسلامی رضوی، انتشار عظیم‌ترین فرهنگ قرآنی جهان اسلام در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، آشنایی با گنجینه قرآن و نفایس حرم مطهر رضوی، پیوند قرآن و هنر در موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، معرفی برنامه‌های قرآنی مدارس امام رضا(ع) و مصاحبه با قاریان ممتاز این مدارس و انس و کارکنان حرم مطهر خدام رضوی با قرآن در جشنواره های سراسری علوم قرآن و حدیث امام رضا(ع) را سرفصل‌های دیگر موضوعات مطرح شده در ویژه نامه معرفی فعالیت‌های قرآنی آستان قدس رضوی برشمرد.

یوسفی پیشگامی آستان قدس رضوی در مرمت کتب خطی و قرآن، معرفی قرآن‌های منسوب به ائمه اطهار(ع) که در حرم مطهر رضوی نگهداری می شوند، معرفی مرکز بین المللی چاپ و نشر قرآن کریم و مجهزترین مجموعه صنعت چاپ قرآن در کشور، کامل‌ترین کتابخانه قرآنی کشور در حرم مطهر رضوی و معرفی برنامه‌های اداره کل روابط عمومی در ماه مبارک رمضان را از دیگر مباحثی ذکر کرد که در این ویژه نامه مطرح شده است.

مدیر کل روابط عمومی آستان قدس رضوی در پایان با اشاره به حضور آستان قدس رضوی در نمایشگاه بین المللی قرآن تهران و نمایشگاه قرآن و عترت مشهد، گفت: این ویژه نامه‌ در این دو نمایشگاه در بین عموم بازدیدکنندگان از غرفه آستان قدس رضوی توزیع می‌شود.

اهدای قرآنی دستنویس با دویست کاتب کودک به کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی

یک جلد قرآن دستنویس، که در طرح کتابت یک روزه قرآن کریم، در یکی از مدارس پایه ابتدایی شهر مشهد،  به دست 200 کودک و معلمین آنها کتابت گردید، به کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی اهدا شد.

معاون اداره مخطوطات این سازمان، با اعلام این خبر اظهار داشت: در این طرح، 200 دانش‌آموز دبستان پسرانه مفتاح، به همراه آموزگاران خود با خطوطی ابتدایی، هریک بخشی از آیات قرآن کریم را کتابت کرده‌اند که به همت آموزش و پرورش ناحیه 6 مشهد، صحافی و به دست نمایندگان این کاتبان به کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی اهدا شده است.

همچنین، «محمد دائمی»؛ مدیر و مجری این طرح، نیز با اشاره به حدیثی از حضرت علی علیه‌السلام، که قلب کودک و نوجوان مانند زمین کاشته نشده‌ایست که آمادگی پذیرش هر بذری را دارد، یکی از اهداف این کار را مشارکت در یک عمل معنوی و تاثیرات روحی آن بر دانش‌آموزان ذکر کرد و ادامه داد: «ایجاد موج قرآنی»، طبق فرموده مقام معظم رهبری که: قرآن را با جان مردم بیامیزید، از دیگر اهداف اجرای این طرح بود. وی رسیدن به تربیت عملی و همچنین حرکت به سوی نهادینه کردن فرهنگ قرآن در بین دانش‌آموزان و معلمان در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی را از دیگر اهداف اجرای این طرح برشمرد.

محمد نوری‌نیا؛ معاون اداره مخطوطات سازمان یادشده نیز، در ادامه، با بیان اینکه این قرآن در  13رجب؛ همزمان با سالروز میلاد امام علی علیه‌السلام، به شیوه رسم‌الخط عثمان‌طه به نگارش درآمده است، خاطرنشان ساخت: پیش از این نیز چندین نمونه‌ از قرآن‌هایی که به صورت گروهی به کتابت درآمده است، به این مرکز اهدا شده بود که این قرآن از آن جهت که کاتبان آن را کودکان تشکیل می‌دهند، در نوع خود جالب توجه است.

وی با اشاره به پیشرفت صنعت چاپ در عصر کنونی، اقدام به کتابت قرآن در این عصر را ناشی از عشق به قرآن دانست و تشریح کرد: دوست‌داران اهل‌بیت علیهم‌السلام، با پیروی از کلام نورانی رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله که: «انی تارک فیکم الثقلین کتاب‌الله و عترتی»، پیرامون این دو محور و میراث ماندگار پیامبر اکرم  صلی‌الله‌علیه‌وآله، هنرنمایی می‌کنند.

نوری‌نیا در پایان، آستان قدس رضوی را دارای بزرگترین گنجینه قرآنی جهان برشمرد و اظهار داشت: قرآن‌های منسوب به ائمه اطهار علیهم‌السلام، همچون قرآن‌های منسوب به دست خط مبارک امام علی، امام حسن، امام حسین، امام سجاد و امام رضا علیهم‌السلام، در صدر این گنجینه قرار دارد.   

کتاب "شناخت علامه سید عبدالله شبر" روانه بازار کتاب شد

کتاب "شناخت علامه سید عبدالله شبر" از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در هزار نسخه روانه بازار کتاب شد.

 نسخه‌های اسلامی به جامانده از گذشتگان، گنجینه‌هایی از فرهنگ و معارف پر مایه اسلامی و حاصل تلاش‌های علمی دانشمندان و فرهیختگان اسلامی است که با تکیه بر محتوای غنی آموزه‌های دینی، سیمای نوینی از فرهنگ انسان و جهان را عرضه می‌کنند.

اکنون مسلمانان، میراث‌داران آن گنجینه‌ها و ثروت‌های سرشار معارف و علومند. گنجینه‌های پرگوهری که در گوشه و کنار کتابخانه‌های عمومی و شخصی افتاده و در انتظار همت مصححان آگاه، ساعی و شایسته اند. برای به دست آوردن مرواریدهای پربهای فرهنگ و تمدن اسلامی باید در دریای پر تلاطم و جذاب متون خطی و کتاب‌های قدیمی غواصی کرد و به تصحیح و تحقیق و احیای آن ها همت گمارد.

«کتاب شناخت علامه سید عبدالله شبر» اقدامی است به سوی انجام این رسالت خطیر که به معرفی آثار و نسخه‌های خطی این دانشمند شیعه پرداخته است و نویسنده آن دکتر محمد مهدی مسعودی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، گامی در معرفی آن مواریث گران‌سنگ برداشته است.

هدف این کتاب کمک به دانشجویان، محققان و مؤسسه‌هایی است که به تصحیح و چاپ نسخه‌های خطی علاقه‌مند هستند.

در این کتاب نسخه‌های خطی از کتابخانه‌های ایران و برخی کتابخانه‌های عراق جست وجو شده‌اند و مشخصات آن در این کتاب درج است. نویسنده بیشتر به معرفی نسخه‌های خطی کتابی پرداخته که چاپ نشده‌اند.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «سید عبدالله شبر از محدثان پر کار نیمه نخسته سده سیزدهم قمری است که در نجف به دنیا آمد. وی از سادات حسینی است که نسبش به امام زین العابدین (ع) می‌رسد.

علامه شبر، دانشمندی پرکار و پر تألیف بود. این امر وی را در شمار نویسندگان و مؤلفان کم نظیر امامیه قرار می‌دهد. علامه شبر در درجه نخست ادیب و محدثی برجسته بود و آثار فقهی و تفسیری اش از تخصص فراوان او در این دو دانش عظیم سرچشمه می‌گیرد. تنوع تألیفات او نشانگر آگاهی گسترده و قدرت علمی وی در بیشتر علوم اسلامی است».

 کتاب«امام علی بن موسی الرضا(ع) و ماه رمضان» روانه بازار شد

همزمان با ماه مبارک رمضان، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی،کتاب«امام علی بن موسی الرضا(ع) و ماه رمضان» را روانه بازار کتاب کرد.

آنان که توفیق مجاورت و یا زیارت بارگاه ملکوتی و منور امام علی بن موسی الرضا(ع) نصیبشان می شود، بیشتر خواهان معرفت و اندیشه ایشان در این ماه سرشار از فضیلت هستند و آستان قدس رضوی  با ایفای سهمی شایسته در این زمینه سعی کرده تا طبقات گوناگون زائران را با شخصیت امام هشتم(ع) آشنا کند.

از این رو گروه مطالعات فرهنگی زائر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی کوشیده تا با تولید اثری بی بدیل با عنوان « امام علی بن موسی الرضا(ع) و ماه رمضان» زائر کوی حضرت ثامن الحجج(ع) را در ماه مبارک رمضان بر خوان کرامتش بنشاند و رمضانشان را با خنکای نسیم کلام روح افزای آن حضرت رنگ و رونقی دیگر بخشد.

در این کتاب سعی شده است که در قالب 7 فصل گوناگون، به موضوعات مختلف اعم از ماه رمضان در کلام رضوی، دعاهای امام رضا(ع) در این ماه،  مناسبت‌های رضوی در ماه رمضان و سلامت روزه‌داران پرداخته شود. 

در نخستین بخش از کتاب، 20 حدیث از امام رضا(ع) در موضوع  ماه رمضان، اخلاق روزه دار و آداب روزه جمع آوری شده است که با مروری بر این احادیث ارزشمند، درمی‌یابیم که ماه مبارک رمضان از ماه‌های با فضیلتی است که خداوند در آن به بندگان خود عنایتی ویژه دارد و نیز این احادیث به ما یادآور می‌شود که برترین اعمال در ماه مبارک رمضان کدامند و در این ماه رفتار ما در تعامل با خانواده و هم نوعان چگونه باید باشد.

 هم چنین دراین فصل دعاهای امام رضا(ع) در ماه رمضان از جمله دعای افطار و سحر نیز آمده است.

در روزهای آغازین ماه رمضان سال 201 هجری قمری، مقدمات بیعت و ولایت عهدی امام رضا(ع)  فراهم شد که  امام در 3 مرحله با والیان و کارگزاران حکومتی،  فرماندهان لشکر، قاضیان، بزرگان و مردم بیعت کردند و در 7 ماه رمضان سال 201 هجری قمری نامه ولایت عهدی به امام رضا(ع) اعطا شد و مامون نیز در روز دهم ماه رمضان مجلس گرامیداشت برای حضرت برپا کرد. هم چنین در این ماه  به دستور مامون ضرب سکه به نام امام رضا(ع) انجام شد.

در سال 201  مومنان روزه دار بعد از یک ماه روزه داری به استقبال عید فطر می‌روند.  مردم با شنیدن خبر اقامه نماز عید فطر به امامت امام رضا(ع) بسیار خوشحال شده، صبح زود آماده می‌شوند تا نماز خویش را به امامت امام خود بر پا دارند. مامون از حضور گسترده مردم در نماز عید فطر شگفت زده شد و از آنجایی که این امر را خطری برای حکومت خود می‌دانست، مانع از برگزاری نماز عید فطر به امامت امام رضا(ع) شد و به این ترتیب مردم متدین در حسرت نماز در پشت سر امام خویش ماندند.

 آقایان علی جان سکندری، مرتضی انفرادی و مسعود ضیائی از جمله محققان و پژوهشگرانی هستند که هر یک از آن‌ها نگارش بخشی از محتوای کتاب را بر عهده داشته‌اند.

این کتاب در قطع رقعی و در شمارگان 2 هزار نسخه روانه بازار کتاب شده است و در فروشگاه‌های بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در اختیار علاقه‌مندان به وادی علم و معرفت قرار می‌گیرد.

اثبات فضیلت مختار ثقفی در "رونق انجمن"

منظومه «رونق انجمن(مختارنامه)» به اثبات فضیلت مختار ثقفی می‌پردازد. این اثر در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی  به زیور چاپ آراسته و در هزار نسخه روانه بازار کتاب شد.

این کتاب اثر ملامحمد باقر بن محمد علی بن عبد الصمد بن شاه منصور متخلص به صحبت لاری است که با مقدمه، تصحیح و تعلیقات مرتضی چرمگی عمرانی چاپ و منتشر شده است.

عناوین مطرح شده در این کتاب 34 عنوان است که ابتدا سراینده این منظومه با تنسیق الصفاتی بسیار زیبا، صفات و نعمت‌های خداوند را نسبت به بندگانش بر می‌‌شمارد و در بسیاری از ابیات با استفاده از انواع صنایع بدیعی خصوصا انواع تلمیحات به آیات و احادیث، الطاف حضرت حق به پیامبران را گوشزد می‌کند.

صحبت لاری در این منظومه اشعار بسیار زیبایی در وصف حضرت رسول می‌سراید و سپس فصلی در بیان فضایل حضرت امیر می‌گوید. در ادامه به منقبت حضرت سید الشهدا (ع) و وصف سایر ائمه هدی تا حضرت مهدی (عج) اشارتی دارد.

 هم چنین صحبت لاری در ادامه ابیاتی در اثبات فضیلت مختار و برکنار بودن او از هر گونه عیب و عار و پیروی او به ائمه اطهار(ع)ایراد می‌‌کند. این قسمت که صحبت لاری تقریبا به بخش اصلی منظومه رسیده است، احادیث متفاوت و متنوعی در فخامت شأن و رفعت مختار ثقفی،  ممدوحیت او نزد سایر ائمه هدی(ع) و استجابت زیارت آن بزرگوار ابیاتی را به نظم می‌کشد.

وی در ادامه منظومه‌اش اقوال مختلفی درباره مختار اینکه او بر مذهب کیسانی بوده و هدفش رسیدن به قدرت بوده و نه حمایت از آل علی(ع) می‌آورد و در رد این سخنان استدلال می‌کند.

سپس سراینده به داستان شهادت مسلم بن عقیل و زندانی شدن مختار اشاراتی دارد. در پایان منظومه که مختار در زندان متوجه می‌شودکه امام حسین(ع) را به شهادت رسانده‌اند، ابیاتی بسیار زیبا در رثای آن حضرت از زبان مختار می‌سراید که این ابیات از زیباترین مرثیه‌ها در ادب فارسی به شمار می‌آید.

منظومه رونق انجمن صحبت لاری که براساس دو نسخه، نسخه محفوظ در کتابخانه ملک به شماره 4744 و نسخه مربوط به آقای معرفت تصحیح شده است، حداقل از دو منظر احیا و زنده کردن این نسخه ارزشمند خطی و دیگری ارج نهادن و پاسداشت مقام والای مختار ثقفی نزد ائمه اطهار (ع) و شیعیان به خصوص ایرانیان قابل اعتناست./934/پ203/ب

ارسال نظرات