۰۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۵
کد خبر: ۲۱۸۴۲۶
در برنامه شناسنامه مطرح شد؛

روایت متکی از برکناری عجیب در سفر سنگال، نامه اوباما به رهبر انقلاب و انتخابات ریاست جمهوری یازدهم

خبرگزاری رسا ـ وزیر اسبق وزارت خارجه در برنامه گفت وگوی ویژه خبری ماجرای برکناری عجیب خود از وزارت خارجه را در سفر به سنگال تشریح و اعلام کرد که جبهه پیروان خط امام و رهبری انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را جدی نگرفت و با یک طرفی از لحاظ سیاسی بسته بودند.
ديدار منوچهر متکي با علماي اهواز
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، منوچهر متکی در برنامه این هفته شناسنامه که از شبکه سوم سیما پخش شد، درباره این که الان چقدر مسائل وزارت خارجه  و مذاکرات را پیگیری می کنید؟ گفت: تعقیب اخبار و تحولات در هر رشته ای یک امر معمول است و بنابراین من هم مثل دیگران تحولات و مسائل را دنبال می کنم و تصور می کنم راه انتخاب شده راه درستی است.
 
وی با بیان این که ما به آنچه در بحث هسته ای دنبال آن بوده ایم رسیده ایم و می توانیم نیازهای خود را تامین کنیم، گفت: شاید نیاز باشد طراحی هایی را انجام دهیم تا موضوع هسته ای را در یک توازنی با طرف های مقابل به سرانجام برسانیم و رهبری با این مساله موافقت کرده اند.
 
وی افزود: ما در سال 89 کمیته ای را در وزارت خارجه تعیین کردیم و محور هر توافق بین المللی سود طرفین است. مواضع ما در بحث هسته ای روشن، قابل دفاع و منطقی است، نقطه مقابل در طرف مقابل بود که در در کفه ترازو برای آنها چه چیز قرار می گیرد.
 
متکی با بیان این که غربی ها به دنبال این حرف بودند که ایران به دنبال سلاح هسته ای است، گفت: برنامه های هسته ای ایران کاملا صلح آمیز و برای مصارف صلح آمیز است.
 
لزوم پیگیری جدی مذاکرات بر اساس توجه به چارچوب ها و پرهیز از ذوق زدگی ها
وزیر اسبق وزارت خارجه تاکید کرد: راهی که در دولت جدید شروع شد باید طی شود، توجه به چارچوب ها، ترفندهای طرف مقابل و پرهیز از ذوق زدگی در این مسیر امری لازم است.
 
وی تاکید کرد: تیم مذاکره دقیقا اشراف دارد که حقوق ملت در این عرصه چگونه تعریف می شود و این حقوق قابل مسامحه و مجامله نیست و ما باید برای آنها و برای موفقیت شان دعا کنیم.
 
حامی واگذاری پرونده هسته ای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه بودم
متکی درباره چرایی واگذاری پرونده هسته ای در دولت یازدهم از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه و عدم تحقق این مساله در دولت های سابق، گفت: من این مساله را مطرح کرده ام، اعتقاد ما این بود که تیم مقابل ما در مذاکرات تیم های وزارت خارجه هستند.
 
وی افزود: من در ماه های پایانی سال 91 مقاله ای نوشته ام که پرونده هسته ای را به وزارت خارجه برگردانید و به دلیل این که دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی مطرح بود که یکی از نامزدها باشد از درج مقاله در سایت شخصی ام پرهیز کردم.
 
متکی گفت: من فکر می کنم این تصمیم دولت که با موافقت رهبری همراه بود تصمیم درستی بود.  

 

آمریکایی ها در یک تصمیم جدی سیاسی برای بازگشت از سابقه خود نیستند

وی با بیان ای که پرونده سیاه آمریکا درباره ایران قطور است، گفت: آمریکایی در یک تصمیم سیاسی جدی برای بازگشت از سابقه و کارنامه خود نیستند.

 
متکی درباره مذاکرات هسته ای در زمان تصدی وزارت خارجه و مساله مذاکره با آمریکا، گفت: ما نص صریح رهبری را در این موضوع داشته ایم و کاری که ما کردیم 5+1 و مساله هسته ای بود نه مذاکره با آمریکا.
 
وی درباره توافق معروف تهران با ترکیه و برزیل و عدم پایبندی آمریکا به این توافق، گفت: آمریکایی ها گمان نمی کردند ایران مبادله سوخت را بپذیرد و می توانند در سایه آن دور جدی تبلیغات علیه ایران شروع کنند.
 
نامه اوباما به رهبر معظم انقلاب
متکی درباره نامه اوباما به رهبر انقلاب، اظهار اشت: این نامه توسط سفیر آمریکا در سازمان ملل به سفیر ایران تحویل و ایشان به ایران آورد و ما در وزارت خارجه ترجمه و برای رهبر معظم انقلاب ارسال کردیم.
 
حرکت های زیگزاگی در سیاست خارجی سم است
وی درباره اظهار نظر خود مبنی بر این که سیاست خارجی عرصه خوب حرف زدن و حرف خوب زدن است، گفت: حرکت های زیگزاگی در وزارت خارجه سم است برای سیاست خارجی یک کشور، منظور از خوب حرف زدن رعایت چارچوب ها و بهانه به دست دشمن ندادن است، این که رییس جمهور یک کشور به همه مسائل سیاست خارجی اشراف نداشته باشد طبیعی است و این که از تاکتیک ها و روش های وزارت خارجه استفاده می کنند امری بدیهی است.
 
متکی درباره این که در انتخابات ریاست جمهوری شما رییس ستاد انتخابات آقای لاریجانی و رقیب آقای احمدی نژاد بودید، با این اوصاف چطور به عنوان وزیر خارجه دولت احمدی نژاد معرفی شدید؟ گفت: من رییس ستاد انتخابات فردی بودم که منتخب شورای هماهنگی بود. ما ضمن علاقه ای که به همه کاندیداها داشتم هر کدام از آنها اگر منتخب آمادگی داشتم رییس ستاد باشم.
 
وزیر اسبق وزارت خارجه گفت: من برای هیچ یک از مسؤولیت هایی که بعد از انقلاب تاکنون داشته ام چه وزارت خارجه و چه نمایندگی مجلس و چه سفارت خانه ها، هیچ کس نمی تواند بگوید که من یک کلمه در این زمینه با کسی برای خودم صحبتی کرده باشم.
 
وی گفت: من چه مستقیم و چه غیر مستقیم در جریان گفت وگویی برای این کار نشد، وقتی احمدی نژاد انتخاب شد فضای سنگینی در دنیا علیه ایشان ایجاد شد، این نشانگر این بود که فضای بیرون منتظر رخداد دیگری در انتخابات ریاست جمهوری بودند.
 
وی اضافه کرد: من گفتم این که نمی شود یک کسی با رای مردم انتخاب شده و هنوز دولت خود را تشکیل نداده چنین جوی ایجاد شود، من پیشنهاد کردم که سفرا را دعوت کنیم تا سمیناری را برای این مساله برگزار کنیم و بعد که اسم من در رسانه ها برای گزینه وزارت خارجه مطرح شد از پیگیری این پیشنهاد نیز صرفنظر کردم.
 
برای هیچ مسؤولیت بازی پشت پرده نداشته ام
متکی با بیان این که برای مسؤولیت هایم بازی پشت پرده ای نداشتم و نه از چنین چیزی خبر دارم، گفت: من ملاقاتی با آقای احمدی نژاد داشتم و کمیته ای نیز برای این کار تشکیل شده بود که با من نیز صحبت کردند و نهایتا من به عنوان وزیر خارجه به مجلس معرفی شدم.
 
وی درباره این که آیا آقای احمدی نژاد شرط و شروطی با شما گذاشت، افزود: شرط و شروط همان چیزی بود که برای سایر وزرا مطرح شد و چیز خاص دیگری نبود.
 
وی درباره عدم حضور خود در کابینه دولت یازدهم، گفت: من از دو ماه قبل از تشکیل دولت دهم مطرح بود که در دولت دهم نیستم.
 
وی توضیح داد: من در اجلاس غیر متعهدها در شرم الشیخ بودم ما برای غیر متعهدها خیلی تلاش کردیم. ما از سال 85 تقاضای میزبانی خود را در نشست سران کوبا دادیم، قبل از ما قطر پیشنهاد داده بود و برای گرفتن این میزبانی با وجود کارشکنی های فراوان و بازی های حساب شده سیاسی، زحمات بسیاری کشیدیم.
 
متکی اظهار داشت: آقای شیخ الاسلام گفتند آقای احمدی نژاد گفته اند به تهران بیایید. من قضیه را تشریح کردم که گفتم فردا اجلاس سران است و باید جلوی شیطنت های احتمالی را بگیریم، ایشان گفتند نتیجه را به شما اعلام می کنم، ایشان نیم ساعت بعد به من زنگ زد و در این فاصله با توجه به شناختی که من داشتم گفتم مقدمات بازگشت را فراهم کنم و ایشان گفتد آقای احمدی نژاد گفته اند خب شما بیاید و فردا را برگردید.
 
به احمدی نژاد گفتم تشکیل معاونت بین الملل ریاست جمهوری برای وزارت خارجه شاخ می شود
وی افزود: من برگشتم و به دفتر ایشان رفتم و مباحثی گذشت که مربوط به اجلاس نبود، ایشان قدری از نتیجه اجلاس پرسیدند و گفتند ما دولت دهم را انتخاب می کنیم( آن زمان تیرماه بود که کمتر از دو ماه به تعیین دولت جدید بود) گفتند ما یک معاونتی را برای شما در نظر گرفته ایم به عنوان معاون بین الملل ریاست جمهوری.
 
وی افزود: من گفتم من آنجا نمی روم و کسی را هم نگذارید چون برای وزیر شما شاخ می شود. من گفتم سنوات خود را پر کرده ام و شما راحت وزیر بعدی خود را انتخاب کنید.
 
متکی گفت: وقتی دیدند من هیچ موردی را نپذیرفتم گفتند در این باره با کسی صحبت نکنید، جمله دیگری هم گفتند که من می خواهم افراد دیگری را در مشهد اعلام کنم که مقصود ایشان معاون اول بودم.
 
برایم مثل روز روشن بود که در وزارت خارجه دولت دهم نیستم
وی افزود: برایم روشن بود که در وزارت خارجه نیستم و راحت هم بودم، حدود پانزده روز قبل از تعیین کابینه جدید، مراسم تحلیف رییس جمهور اکوادر بود و از آقای احمدی نژاد هم دعوت کرده بودند توی جلسه هیات دولت به ایشان یادداشت دادم که تصمیم درباره اکوادر چیست و گفتند شما شرکت کنید، من نوشم با توجه به مذاکراتی که در دفتر داشتیم فرد جدیدی را به عنوان نماینده ویژه خود بفرستید و بعد که اعلام می کنید چیز عادی است و ایشان نوشتند که شخص جنابعالی شرکت کنید.
 
متکی بیان کرد: ما رفتیم، قبل از رفتن من دیدم باید معاونانی که سال ها است  با آنها کار کرده ام را مطلع کنم، چون احتمال می دادم در سفر لیست وزرا اعلام شود.
 
وی بیان کرد: من نمی دانم چه تحولاتی اتفاق افتاد که از دفتر رییس جمهور در روزی که اعضای کابینه را دعوت کرده بودند که با آقای احمدی نژاد صحبت کنند، به من زنگ زدند شما هم بیایید.
 
ماجرای سفر معروف به سنگال و برکناری عجیب و غیر منتظره در ماموریت
متکی درباره اتفاقات سفر خود سنگال و ماجراهای معروف آن سفر، گفت: ما معمولا کلیه تحولات یک ماهه آینده را به اطلاع رییس جمهور می رساندیم که چه مقاماتی به ایران می آیند و چه افرادی سفرهایی به خارج خواهند داشت از جمله سفرهای وزرای خارجه و این نامه را که سفر من به سنگال ذکر شده بود را نیز ذکر کردیم.
 
وی اظهار داشت: سفر من سفر مهمی بود و خود ریاست جمهوری و نظام بر انجام آن تاکید داشتند، مقدمات آن فراهم شد و من عازم شدم بر خلاف برخی اظهاراتی که شده من با هواپیمای مسافربری رفتم نه اختصاصی.
 
متکی گفت: معمولا اگر سفرهای مهمی بود قبل از سفر با ریاست جمهور ملاقات داشتیم و بعد از این که چند ساعت ملاقاتم با رییس جمهور به تعویق افتاد، نهایتا قرار شد ساعت 9 شب با آقای رییس جمهور ملاقات کنم. 
 
وزیر اسبق وزارت خارجه اضافه کرد: من ساعت 9 به محل دفتر ایشان رفتم و حدود یک ساعت نیز نشستم، آقای احمدی نژاد جلسه سه نفره ای را با آقایان رحیمی و مشایی داشتند و برخی اخبار حاکی از این بود که درباره ما صحبت داشتند، ایشان ساعت ده شب آمدند و من توضیح مختصری به ایشان دادم. ایشان هم چند جمله ای گفتند و تاکید بر روابطی که با کشور سنگال داشتیم داشتند، البته برخی انتقادات از سیاست خارجی را هم داشتند.
 
پاسخ متکی به ادعاهای مطرح شده از سوی مسؤولان دولت وقت
وی ضمن رد برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر این که قرار نبوده وی به این سفر برود، اظهار داشت: اگر ایشان نکته ای را بیان می کرد که به چارچوب های اصلی برنمی خورد وزیر باید حرف رییس جمهور را ملاک عمل قرار دهد، من به ایشان گفتم ببینید من به شما گفتم شما هر وقت بگویید نه، من دو ساعت کارهایم را در دفترم جمع می کنم و بنابراین تاکید کردم که وزیر خارجه باید مورد اعتماد جدی رییس جمهور باشد و ایشان در آن ملاقات نه به من گفتند به آن سفر نروید و نه گفتند شما دیگر وزیر خارجه نیستید.
 
وی افزود: من به ایشان گفته بودم که شما پیش دانشجویان می نشینید و از سیاست خارجی انتقاد می کنید و این درست نیست. البته ایشان هم انتقاداتی به ما داشتند.
 
وزیر اسبق خارجه درباره برخوردهای سنگالی ها با این ماجرا، گفت: ما غروب روز دوشنبه به سنگال رسیدیم، ملاقات با وزیر خارجه این کشور را داشتیم، یک دور گفت وگوی مقدماتی با ایشان داشتیم، بعد به محل اقامتم رفتم و از دفتر ریاست جمهوری شان تماس گرفتند و ادامه جلسات را به روز بعد موکول کردند و ما هم پذیرفتیم.
 
متکی تصریح کرد: ما چهار عصر از سنگال بلیت داشتیم به نایروبی که از آنجه عازم تهران شویم، ایشان گفتند کی برمی گردید من توضیح دادم قرار ما این بود که سه شنبه اواخر شب به تهران برسیم که شب نهم محرم بود.
 
وی افزود: من در ملاقات با رییس جمهور سنگال که بودم و گفت وگوی سختی هم بود، همزمان با سفر و حضور من دو نفر از کشورهای اروپایی در سنگال بودند برای این که او را تنظیم کنند برای برخورد با ایران و روابط ما با آفریقا را تحت تاثیر قرار دهند.
 
متکی گفت: بعد از یک ساعت مذاکره یادداشتی به ایشان دادند و ایشان گفتند من چند دقیقه می روم و برمی گردم، بعد از بیست دقیقه برگشتند، حدود یک ربع ملاقات ما ادامه یافت و ایشان اظهاری به ما نداشتند و البته حرفی نزدند اما احساس می کردم اتفاقی افتاده و ایشان حسش عوض شده است.
 
وی افزود: ما از جلسه بیرون آمدیم؛ چند نفر از وزرای سنگالی ما را برای ناهار دعوت کرده بودند، محافظان ما گفتند تهران دنبال شما هستند تا با شما تماس بگیرند، من در ماشین که بودم می خواستم با تهران تماس بگیرم اما موفق نشدم، در محل ملاقات یکی از همکاران به من گفت که این خبر منتشر شده که شما وزیر نیستید.
 
وزیر خارجه دولت نهم اظهار داشت: وقتی با آن چند وزیر سنگالی نشستیم این دو وزیر نمی دانستند چگونه با ما برخورد کنند.
 
مذاکرات قطعنامه 598 به خوبی مدیریت شد
متکی درباره حضور خود در هیات مذاکره قطعنامه 598، این مذاکرات را مهم و سخت عنوان کرد که وزیر خارجه وقت تحت هدایت های رهبر معظم انقلاب توانست به خوبی آن را مدیریت کند.
 
وی با بیان این که من به ملاقات صدام نرفتم، گفت: در آن سفر به بغداد به ما اعلام کردند که شهید تندگویان خودکشی کرده است و من گفتم چنین چیزی صحت ندارد و امکان ندارد با شخصیتی که از او سراغ داریم چنین کاری انجام داده باشد.
 
متکی افزود: موقعی که رفتند جنازه را نشان دهند، دکتر دندانپزشک شهید تندگویان به نماینده صلیب سرخ جهانی توضیحاتی داد و وقتی جنازه را نشان دادند او گفت که فرد مورد نظر تندگویان نیست و آنها وقتی فهمیدند شروع به سر و صدا کردند و قبر اصلی ایشان را نشان دادند و معلوم شد که ایشان را به شهادت رسانده اند.
 
جبهه پیروان انتخابات ریاست جمهوری را جدی نگرفت
وزیر خارجه در ادامه برنامه شناسنامه درباره انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و قصه ائتلاف، گفت: دو سال بعد از منفک شدن از وزارت خارجه این مساله را بررسی و تصور کردم ورود در این عرصه می تواند مثمر ثمر باشد.
 
وی با بیان این که در جبهه پیروان مساله انتخابات مطرح شد و بنا شد جبهه کاندیدایی داشته باشد، گفت: متاسفانه جبهه پیروان اصلا انتخابات ریاست جمهوری را جدی نگرفت و بنا نبود که این پنج نفر بمانند و این تصور من است که با طیف دیگر سیاسی بسته بودند.
 
متکی گفت: حرف من به دوستان این بود که من خروجی آن ائتلاف پنج نفره بودم که به آن تمکین نشد.
 
در جلسات جبهه پیروان شرکت نمی کنم
متکی در پاسخ به این سؤال که شما الان در جبهه پیروان نیستید، گفت: این مجموعه ای از تشکل ها است و من در یک تشکل عضو هستم و قاعدتا چون دبیر آن نیستم عضو شورای مرکزی نیستم و در جلسات حاضر نمی شوم.
 
جریان اصولگرایی نیازمند بازنگری است
وی درباره این که روابط شما تیره و تار شد، تاکید کرد: بالاخره شما هر تعبیری می خواهید داشته باشد، اما به نظر من دوستان ما در جبهه و جریان اصولگرایی باید بازنگری اساسی بکنند.
 
متکی درباره این که صلاحیت شما احراز نشد یا انصراف دادید، گفت: از من دعوت شد تا انصراف دهم اما من متقاعد نشدم.
 
منوچهر متکی در پایان نظر خود را درباره اسامی زیر این گونه اعلام کرد.
 
دکتر علی اکبر ولایتی: اولین سکاندار دستگاه دیپلماسی بعد از دوره لیبرال ها
 
سید کمال خرازی: آرام، متین، جدی و یک استاد قابل احترام
 
ظریف: وزیر خارجه پر انرژی، پر تلاش والان متفاوت از زمان انتصاب که بر ذوق زدگی ها و شتاب زدگی ها غلبه پیدا کرده است.
 
هیلاری کلینتون: وزیر خارجه ای که هنوز سودای ریاست جمهوری در سر دارد.
 
لاوروف: دیپلمات جدی که منافع روسیه را خوب می شناسد و در راستای آن تمام تلاش خود را می کند.
 
احمد داوود اوغلو: وزیر خارجه ای که نقش زیادی در توفیقات اردوغان و شروع بحران سوریه داشت و اشتباه تاریخی او از نحوه تعامل با سوریه آغاز شد.
 
سعود الفیصل: حلقه جدی اعمال سیاست های متحدین و دوستان غربی شان در منطقه.
 
بان کی مون: ضعیف ترین حلقه در زنجیره دبیران کل سازمان ملل
 
بشار اسد: چهره ای که به راهش اطمینان داشت و نشان داد که خلف صالحی برای پدرش است.
 
حاج قاسم سلیمانی: در یک خط تعریف نمی شود و خود را وقف مبانی اعتقادی اش کرده است؛ تحولی که ایشان در نوع تعامل با تحولات منطقه ایجاد کرده از بعد روابط خارجی یک گنیجه ماندگاری است که آیندگان حالا حالاها می توانند از آن استفاده کنند.
/924/ز502/ج
 
ارسال نظرات