ائتلاف اربابان داعش علیه داعش
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، گروه تروریستی داعش در حالی به خطری جدی برای دنیای غرب تبدیل شده که غربیهای حامی این گروهک حالا به فکر مقابله و مبارزه با این گروهک افتادهاند. این گروهک تروریستی در حالی با اعمال رقتانگیز خود دنیا را در بهت و حیرت فرو بردهاند که هر روز اخبار تازهای از پیوستن شهروندان کشورهای اروپایی به این گروهک تروریستی منتشر میشود و در دیگر سو دولتهای غربی نگران از آنکه این شهروندان که حالا به یک عامل تروریستی تمام عیار تبدیل شدهاند، با بازگشت به کشورشان معضلات بیشماری را برایشان ایجاد کنند.
وحشت از این کابوس تلخ تا حدی بود که غربیها به ناچار تصمیم به تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای مقابله با این گروه تروریستی خودساخته گرفتهاند. ائتلافی که به گفته جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت خارجه امریکا 40 کشور عضو آن هستند و به ادعای روزنامه ایندیپندنت انگلیس، قرار است طی یک ماه آینده حملاتی را علیه مواضع داعش در خاک عراق و سوریه انجام دهند.
ایران و ائتلاف بینالمللی ضد داعش
اما شکلگیری این ائتلاف در حالی است که طرفهای غربی هرگز نمیتوانند مبارزه با این گروهک تروریستی را بدون حضور جمهوری اسلامی ایران تصور کنند. کشوری که یکی از تأثیرگذارترین قدرتهای منطقه است و از همان روزهای نخستین شکلگیری گروهک تروریستی داعش، ضمن مبارزه و مقابله با آن خطر گسترش افراطگرایی آن را به داخل خاک اروپا و آمریکا گوشزد کرد.
همین علاقه به حضور ایران در این ائتلاف بود که باعث شد وزیر امور خارجه دانمارک به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا سراسیمه به ایران بیاید و پیغام دولتهای اروپایی برای پیوستن جمهوری اسلامی ایران به این ائتلاف را تقدیم مقامات کشورمان کند. اگرچه مقامات کشورمان پس از دریافت این پیغام عنوان کردند که به دلیل ماهیت نمایشی این ائتلاف و فقدان صداقت و رفتار دوگانه برخی اعضا حاضر به پیوستن به آن نیستند. ماجرایی که باعث شد جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت امورخارجه امریکا در اقدامی پیشدستانه و برای فرار از شکست عدم همراهی ایران، عنوان کند که جمهوری اسلامی در این ائتلاف نقشی نخواهد داشت.
استدلال ایران برای نپیوستن به ائتلاف
اما در این بین شاید سؤال اصلی این باشد که دلایل جمهوری اسلامی برای نپیوستن به این ائتلاف چیست؟
پاسخ به این سؤال را میتوان در چند بخش خلاصه کرد:
نخستین دلیل در این ارتباط را میتوان در خاستگاه اصلی گروهک تروریستی داعش جستوجو کرد. این گروهک تروریستی در حالی در سوریه شکل گرفت که حامی اصلی آن در تمامی زمینهها دولت آمریکا و کشورهای متحد این دولت بودند و حال خود دولت امریکا خواستار شکلدهی یک ائتلاف علیه این گروهک شده است.
دومین دلیل در این حوزه را میتوان به تجربه تلخ ایران برای همکاری با ایالات متحده در موضوع افغانستان عنوان کرد. جایی که نیروهای آمریکا از کمکهای اطلاعاتی و لجستیکی ایران برای مقابله با گروه تروریستی طالبان بهره بردند و در نهایت نه تنها پیروزی را به نام خود ثبت کردند، بلکه ایران را به عنوان محور شرارت در ردیف گروههای تروریستی نظیر القاعده قرار داد.
دلیل سوم برای عدم همراهی جمهوری اسلامی ایران با این ائتلاف را نیز میتوان در نبود عزم جدی این حرکت برای مقابله با تروریسم در تمامی ابعاد عنوان کرد. بر اساس اسناد موجود این ائتلاف تنها تمرکز خود را روی گروهک داعش قرار داده و بنا نیست تلاشی را برای مقابله با دیگر تحرکات تروریستی نظیر قتل عام کودکان در فلسطین، تحرکات تروریستی ارتش آزاد در سوریه، اعمال تروریستی بوکوحرام در نیجریه و حرکات تروریستی در شرق ایران انجام دهد و فقط برای آنها امنیت خودشان مهم است.
دلیل چهارم نیز در این ارتباط، عدم عزم جدی این ائتلاف برای مبارزه بلند مدت با موضوع تروریسم در جهان است، چراکه قطعا مبارزه بلند مدت با موضوع تروریسم در جهان باعث لطمه خوردن به منافع کشورهای غربی حامی تروریسم خواهد شد.
در نهایت آخرین دلیل در این ارتباط، علم ایران به تلاش کشورهای غربی به ویژه آمریکا برای حضور نظامی در منطقه است و قطعا ادعای مقابله با تروریسم میتواند بهانه بسیار خوبی باشد که دوباره پای نظامیان آمریکایی و غربی که خود عاملی برای به وجود آمدن تروریسم هستند، در منطقه باز شود و امنیت دیگر کشورهای حاضر در غرب آسیا را نیز به خطر بیندازد. از این رو این یک امر طبیعی است که جمهوری اسلامی با مخالفت برای پیوستن به این ائتلاف عملا مانعی برای حضور مجدد نظامی آمریکاییها در خاک عراق و سوریه شوند. حضوری که بیشک میتواند رقابت تسلیحاتی را در منطقه حساس خاورمیانه تشدید کند و سرمایه ملت مسلمان را به جیب کارخانههای اسلحهسازی غربی بریزد.
ایران و مقابله جدی با داعش
اما کشورهای غربی در حالی به یکباره خطر حضور داعش در سرزمینهای خود را احساس کردهاند که جمهوری اسلامی ایران مدتها با درک خطر افراطگرایی این گروه به مقابله با آن پرداخته است، به گونهای که بسیاری جمهوری اسلامی ایران را در کنار عراق و سوریه خط مقدم مقابله با این تروریستها میدانند. جمهوری اسلامی به عنوان یک کشور دوست سوریه از نخستین روزهای شکلگیری بحران در سوریه، به کمک این کشور شتافت و پس از آن با یورش تروریستهای داعش به خاک عراق در کنار مردم این کشور قرار گرفت. قطعاً ایجاد بسیج عمومی علیه این گروهک و ارائه برخی تسلیحات لجستیکی و مالی به ارتش عراق و سوریه و گروههای مبارز این کشورها که توسط جمهوری اسلامی صورت گرفت، نقش بسیار بزرگی در سرکوب و عقب راندن گروهک داعش و مقابله با تروریسم داشت.
حال شاید درک همین نقش از سوی ایالات متحده باعث شد که پیشنهادهایی از سوی این دولت برای همکاری مشترک با ایران در خصوص مقابله با داعش ارائه شود تا شاید آنان نیز در افتخار مقابله با این گروهک تروریستی با ایران شریک شوند.
یک ادعا
اما کشورهای غربی در حالی ژست مقابله با تروریسم را بدون ایران گرفتهاند که قطعاً این ائتلاف بدون حضور ایران یک ائتلاف شکستخورده خواهد بود. بیشک ایران به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای قربانی تروریسم که تجربیات بیمثالی در مبارزه با این پدیده شوم دارد، میتواند برگی برنده برای پیروزی بر تروریسم در منطقه و جهان باشد. حال باید منتظر ماند و دید که ادعای کشورهای غربی در خصوص مقابله با تروریسم تا چه حد عملی خواهد شد؟ پاسخ به این سؤال را میتوان در روزهای آینده یافت./907/د101/ی
منبع: جوان