فتنه نتیجه گسترش نفاق در جامعه
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، بدون شک نفاق و دورویی از عوامل انحطاط در جامعه و از عوامل اصلی ضعف حکومت اسلامی است. حجت الاسلام و المسلمین ملکی راد عضو هیات علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی در یادداشتی به بررسی همین موضوع پرداخته است.
یکی از بلاهایی که ممکن است دامنگیر اجتماع شود گسترش روحیه نفاق و دو رویی در جامعه است.
بدون شک وجود چنین مرضی در اجتماع موجب عدم اعتماد عمومی شده و بدنبال آن روابط اجتماعی رو به تیرگی خواهد نهاد و تیرگی روابط اجتماعی منجر به گسترش انواع فتنهها خواهد شد، با توجه به خطر منافقین و گسترش نفاق در جامعه، امیرالمؤمنین(ع) از پیامبر(ص) نقل میکند: «وَ لَقَدْ قَالَ لِی رَسُولُ اللهِ (ص) : إِنِّی لاَ أَخَافُ عَلَی أُمَّتِی مُؤْمِناً وَ لاَ مُشْرِکاً، أَمَّا الْمُؤمِن فَیَمْنَعُهُ اللهُ بِإِیمَانِهِ، وَ أَمَّا الْمُشْرِکُ فَیَقْمَعُهُ اللهُ بِشِرْکِهِ،لکِنِّی أَخَافُ عَلَیْکُمْ کُلَّ مَنَافِقِ الْجَنَانِ، عَالِمِ اللِّسَانِ یَقُولُ مَا تَعْرِفُونَ،وَ یَفْعَلُ مَا تُنْکِرُونَ».
«پیامبر اسلام(ص) به من فرمودند: بر امت خودم نه از مؤمن و نه از مشرک هراسی ندارم زیرا مؤمن را ایمانش به خدا باز داشته و مشرک را خداوند به جهت شرک او نابود میسازد، من بر شما از منافق هراسناکم زیرا درونی دو چهره و زبانی عالمانه دارد، گفتارش دلپسند و رفتارش زشت و ناپسند است».
امام امیرالمؤمنین(ع) خود در این ارتباط میفرماید: «اُوصیکُمْ عِبادَ اللّهِ بِتَقْوى اللّهِ وَ اُحَدِّرَکُمْ اَهْلَ النِّفاقِ فَاِنَّهُمُ الضّالُّونَ الْمُضِلُّونَ وَ الزّلُّونَ الْمُزِلَّونَ».
«ای بندگان خدا شما را به ترس از خداوند سفارش میکنم و شما را از اهل نفاق و منافق میترسانم زیرا آنها خود گمراه و موجب گمراهی دیگران میشوند و خود خطا کار و موجب خطاکاری دیگران میگردند».
«یَتَلَوَّنُونَ اَلْوانا وَ یَفْتَنُّونَ اخْتِنانا؛ آنها به رنگهای مختلف ظاهر میشوند و از ترفندهای گوناگون استفاده میکنند».
«وَ یَعْمِدُونَکُمْ بِکُلِّ عِمادٍ وَ یَرْصُدُوَنَکُمْ بِکُلِّ مِرْصادٍ؛ آنها برای شکستن شما از هر پناهگاهی استفاده میکنند و در هر کمینگاهی به شکار شما مینشیند».
«قُلُوبُهُمْ دَوِیَّةٌ وَ صِفاحُهُمْ نَقِیَّةٌ یَمْشُونَ الْخَفاءَ وَیَدِبّونَ الضَّرّاءَ؛ قلبهاشان بیمار و ظاهرشان آراسته است، در پنهانی راه میروند و از بیراههها حرکت میکنند.
«وَصْفُهُمْ دَواءٌ وَ قَوْلُهُمْ شِفاءٌ وَ فِعْلُهُمُ الدّاءُ الْعَیاءُ حَسَدَةُ الرَّخاءِ وَ مُؤَکِّدُوا الْبَلاءِ وَ مُقْنِطُوا للرَّجّاءِ؛ وصفشان دارو و گفتارشان درمان اما کردارشان دردی است بیدرمان، بر رفاه و آسایش مردم حسد میورزند و بربلاد و گرفتاری مردم میافزایند و امیدواران را ناامید میکنند».
«لَهُمْ بِکُلِّ طَریقٍ صَریعٌ وَ الِى کُلِّ قَلْبٍ شَفیعٌ وَ لِکُلِّ شَجْوٍ دُمُوعٌ؛ آنها در هر راهی کشتهای و در هر دلی راهی و بر هر اندوهی اشکها میریزند».
«یَتَقارَضُونَ الثَّناءَ وَ یَتَراقَبُونَ الْجَزاءَ اِنَ سَأَلُوا الْحَفُوا وَ اِنْ عَذَلُوا کَشَفُوا وَ اِنْ حَکَمُوا اَسْرفُوا؛ مدح و ستایش را به همدیگر قرض میدهند و انتظار پاداش میکشند، اگر چیزی را بخواهند اصرار میکنند و اگر ملامت شوند پرده دری مینمایند و اگر داوری کنند اسراف میورزند».
«قَدْ اَعَدَّوا لِکُلِّ حَقٍّ باطِلاً وَ لِکُلِّ قائِمٍ مائلاً وَ لِکُلِّ حَىٍّ قائِلاً وَ لِکُلِّ بابٍ مِقْتاحا وَ لِکُلِّ لَیْلٍ مِصْباحا؛ آنها بر هر حقی باطلی و در برابر هر دلیلی شبههای و برای هر زندهای قاتلی و برای هر دری کلیدی و برای هر شبی چراغی تهیه کردهاند».
«یَتَوَصَّلُونَ اِلىَ الطَّمَعِ بِالْیَأسِ لِیُقیمُوا بِهِ اَسْواقَهُمْ وَ یُنْفِقُوا بِهِ اَعْلاقَهُمْ؛ با اظهار یأس میخواهند به مطامع خویش برسند و بازار خود را گرم کنند و کالای خود را بفروشند».
«یَقُولُونَ فَیُشْبِهُونَ و یَصَفُونَ فَیْمَوِّهونَ قَدْ هَوَّنُوا الطَّریقَ وَ اَضْلَعُوا الْمضقَ؛ سخن میگویند اما به اشتباه میاندازند وصف میکنند اما فریب میدهند در آغاز راه را آسان و سپس در تنگناها به بن بست میکشانند».
«فَهُمْ لَمَّةُ الشَّیْطانِ وَ حُمَّةُ النّیرانِ؛ آنها یاوران شیطان و زبانههای آتش جهنماند».
از این روایات برمیآید که نفاق عاملی خطرناکتر از دشمن خارجی و از بین برنده جامعه اسلامی است. از این رو باید از گسترش آن در جامعه جلوگیری کرده و در جهت استحکام روابط اجتماعی سالم قدم برداریم./907/د102/ی
منبع: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی