کتاب تولدت باشد برای فردا نقد شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا حمیدرضا شکارسری، شاعر و متقد عصر شنبه 18 بهمن ماه در نشست کتاب «تولدت باشد برای فردا» که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: صحبت کردن درباره نخستین مجموعه شعر یک شاعر، حتی در جلسات رونمایی بسیار سخت است، چرا که ممکن است برخی اشعار آن بسیار عالی باشد و من بر اساس همین اشعار آینده شاعر را درخشان ببینم، اما کتابهای بعدی شاعر من را دلسرد کند؛ بالعکس این جریان هم ممکن است اتفاق بیفتد.
وی افزود: به نظر من این کتاب محصول تجربههای زیستی شاعر است. معمولا شعرها دو خاستگاه دارند: یا حاصل تجربههای زیستی شاعرند یا بهرههای شاعر از تجربههای زیستی دیگران؛ که البته مورد دوم در این کتاب به ندرت اتفاق افتاده است.
شکارسری افزود : دو خطر، عمده شعرهای این کتاب را که حاصل تجربههای زیستی شاعر است، تهدید میکند. نخستین خطر گنگی اشعار و عدم درک درست مخاطبان از تجربههای زیستی شاعر است و دفع مخاطب، دومین خطر است. این خطر برخی شعرهای فرمالیستی دهه 70 شمسی را نیز تهدید میکرد.
وی در ادامه افزود: شاعر در این کتاب سعی کرده تصویرهای شعری خاص خود را بیافریند. از این منظر بهرههای شاعر از تجربههای دیگران با ویژگیهای خاص شعری خودش ترکیب و بازآفرینی شده است. بنابراین شاعر به آرامی از پرتگاه تقلید محض از آثار دیگران عبور کرده است. همچنین خطر سطحی شدن نیز اشعار این مجموعه را تهدید میکرد که شاعر با زیرکی تمام نیز از این مشکل گذر کرده است.
در ادامه این نشست رضا حاجی آبادی، مدیر نشر هزاره ققنوس و مجری این جلسه نیز سخنرانی کوتاهی برای مخاطبان ایراد کرد.
وی در بخشی از سخنان خود گفت: انتشار این مجموعه نزدیک به 18 ماه زمان برد. درباره این تأخیر باید بگویم که تعداد دفترهای شعری که شاعران به هزاره ققنوس برای انتشار ارائه میکنند، بسیار زیاد است و معمولا وقت زیادی را از کارشناسان این نشر میگیرد.
مدیر نشر هزاره ققنوس ادامه داد: برخی شعرها ویرایش و چند شعر نیز حذف شد. چند شعر دیگر این مجموعه نیز از سوی اداره ممیزی کتاب حذف شد؛ بهعبارتی مجموعه شعر «تولدت باشد برای فردا» رژیم گرفت!
حاجی آبادی همچنین اضافه کرد: تمایل شاعران جوان برای انتشار مجموعه اشعارشان به صورت کتاب جای خوشحالی دارد، اما تعداد ناشر تخصصی برای انتشار این مجموعهها بسیار اندک است و شاید به تعداد انگشتان دو دست نیز نرسد. بیشتر این ناشران نیز خصوصیاند و ناشران دولتی معمولا به انتشار این گونه از کتابها رغبتی ندارند. همچنین در این اوضاع ممکن است، مجموعه شعرهای ضعیف هم منتشر شود./817/پ202/ب6