۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۶
کد خبر: ۲۵۹۷۸۲
گزارش‌های خبری از نمایشگاه کتاب تهران؛

دانشنامه جهان اسلام در 60 مجلد تدوین می‌شود

خبرگزاری رسا ـ مدیر ارتباطات علمی بنیاد دایره‌المعارف اسلامی گفت: دانشنامه جهان اسلام در 60 مجلد تدوین می‌شود و مدخل‌های آن به مرور تکمیل و تصحیح خواهد شد.
پاتوق کتاب فردا

 

به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا نشست «بررسی منشورات لاتین و عربی» به همت بنیاد دایره‌المعارف اسلامی امروز شنبه نوزدهم اردیبهشت ماه در سرای بین‌الملل نمایشگاه کتاب برگزار شد.


در این نشست پرویز سلمانی، مدیر ارتباطات علمی بنیاد دایره‌المعارف اسلامی و رقیه ابوالقاسمی، عضو هیات علمی بنیاد به ارائه دستاوردهای این بنیاد پرداختند.


سلمانی در این نشست با اشاره به پیشینه بنیاد دایره المعارف اسلامی گفت: این نهاد غیرانتفاعی از سال 1362 تاسیس شد و هدف آن تدوین و نشر دانشنامه جهان اسلام است. این دانشنامه مقالاتی درباره اصول اعتقاد و احکام شریعت اسلام، فرهنگ و تمدن جوامع مسلمان طی سده‌ها، تاریخ سیاسی و اجتماعی کشورهای اسلامی، شناخت تفصیلی پهنه جغرافیای جهان اسلام، معرفی ادبیات و هنر در جهان اسلام، سازمان‌های سیاسی و اجتماعی و مسلمانان عالم، چهره‌ها، آداب و رسوم و آیین‌های ملل مسلمان را تدوین و منتشر می‌کند.


مدیر ارتباطات علمی بنیاد دایره المعارف اسلامی افزود: این بنیاد دارای 16 گروه علمی در حوزه‌های مختلف است که به لحاظ نیاز دنیای اسلام و درک فضای خالی برای شناخت برخی زمینه‌ها به فعالیت مشغولند. پیش‌بینی شده است که دانشنامه در 60 مجلد منتشر شود. با این حال مدخل‌ها به تدریج به آن اضافه خواهد شد. از سال 1373 تاکنون مقالات نوشته شده و تا حرف «ر» چاپ شده است. با این حال پس از انتشار مقالات، بازبینی صورت می‌گیرد و در صورت نیاز تکمیل خواهند شد. ترجمه انگلیسی این دانشنامه به همت جمعی از مترجمان انگلیسی زبان در قالب گروهی که در لندن مستقر هستند، انجام می‌شود.


مخاطبان عربی‌زبان دانشنامه دلیل ترجمه آن به عربی بودند


رقیه ابوالقاسمی نیز در این نشست با بیان اینکه در سال‌های اخیر تلاش بر این بوده تا تعاملات علمی این بنیاد گسترش پیدا کند، گفت: بنا را بر این گذاشته‌ایم که فرهیختگان خارج از بنیاد نیز از دستاوردهای این دانشنامه استفاده کنند. از مهمترین فعالیت‌های این بنیاد بخش آموزشی است که دستاوردهای بنیاد را به صورت کارگاه‌های آموزشی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد. دوره‌های آموزشی شامل مقاله‌نویسی به شکل دایره‌المعارف نویسی و برگزاری دوره‌های آموزش زبان انگلیسی، عربی، آلمانی و فرانسه برای مخاطبان خاص است.


وی افزود: مقالات این دانشنامه به زبان فارسی است اما مخاطب دانشنامه صرفا فارسی‌زبانان نبوده‌اند به همین منظور در سال 1383 طرحی تصویب شد تا گروهی از مترجمان این دانشنامه را به زبان عربی ترجمه کنند و آن را در لبنان به چاپ برسانند. اولین مجلد عربی در سال 1387 (2009) در لبنان منتشر شد و از 2009 تا 2014 نیز 6 جلد از دانشنامه جهان اسلام به عربی در اختیار عربی‌زبانان قرار گرفته است.


رئیس کمیسیون فرهنگی و  اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران:

 

حضور ناشران خارجی تجلی شعار نمایشگاه کتاب امسال است

 

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران گفت: با وجود تحریم‌ها، حضور ناشران خارجی و160هزار عنوان کتاب در بخش بین‌الملل نمایشگاه قابل تامل است و نشان می‌دهد  که شعار نمایشگاه کتاب امسال تجلی یافته است.


 

حجت الاسلام عبدالمقیم ناصحی در گفت‌وگو با ستاد خبری بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، افزود: جدای  از برقراری ارتباطات بین‌المللی تجاری و اقتصادی با جهان، باید بتوانیم از طریق کتاب به مبادلات فرهنگی با کشورهای جهان بپردازیم.


 

وی با بیان اینکه کتاب مهم‌ترین ابزار برای تبادل فرهنگ  میان ملت‌هاست اظهار کرد: مقام معظم رهبری فرمودند: تمدن از کتاب ریشه و جان می‌گیرد. به همین دلیل ایران با توجه به موقعیت حساسی که در منطقه دارد  باید برای تبادل علم و دانش و فرهنگ خود از ظرفیت‌های  کتاب  بیشترین بهره را ببرد.


 

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در پایان گفت:  باید از ظرفیت‌های تکنولوژی نیر نهایت بهره را ببریم و  همگام با  تحولات این عرصه، از  طریق فضاها و شبکه‌های مجازی، محصولات فکری و مکتوب خود را به جهان معرفی کنیم.


 

بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «خواندن، گفتگو با جهان» از تاریخ 16 تا 26 اردیبهشت ماه در مصلی بزرگ امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.


 

/101/830/م


 

 

ارسال نظرات